duurzaamheid

Hoe breng je je kind duurzaamheid bij?

We worden dagelijks met onze neus op de feiten gedrukt. Het gaat niet goed met de natuur en we kunnen dit enkel tegengaan als iedereen zijn steentje bijdraagt. We moeten dus duurzamer leven. Nu kan dit al een uitdaging zijn, want oude gewoontes leer je niet zomaar af. Maar hoe breng jij het belang van duurzaamheid over op je kids? Met deze tips gaat dat je zeker lukken.

Leer je kind over de natuur

Er zijn veel organisaties waar jij en je kind lid van kunnen worden om zo niet alleen een steentje bij te dragen aan natuurbehoud, maar ook om meer te leren. Zo kan je kind met een leeftijd tussen drie en zes lid worden van WNF-bamboekidsz. Tussen zes en twaalf wordt hij een WNF ranger. Met dit lidmaatschap zal je kind veel leren over de natuur wereldwijd. Als je kind lid wordt van Oerrr Natuurmonumenten, wordt hij gemotiveerd om buiten te spelen en te onderzoeken. Een dagje meelopen met de boswachter behoort ook tot de mogelijkheden. Door je kind bij dit soort verenigingen te betrekken, zal hij/zij meer waardering krijgen voor de natuur. Als volwassene zal je zoon of dochter daardoor waarschijnlijk een groter verlangen hebben om de natuur te beschermen. Daarnaast is al dat buitenspelen natuurlijk ook erg gezond!

Praat met je kind over duurzaamheid

Als je kind uit je woorden merkt dat jij de natuur ook heel belangrijk vindt, zal dit hem helpen om duurzaamheid als iets belangrijks te bezien. Voer er dus regelmatig luchtige gesprekken over. Leg uit hoe duurzaamheid werkt. Waarom is het beter om je herbruikbare tas mee te nemen tijdens het boodschappen doen? Waarom heeft de buurman zonnepanelen op zijn dak? Hoe kan energie vergelijken helpen om ‘groene stroom’ in huis te krijgen? Natuurlijk zullen de gespreksonderwerpen afhankelijk zijn van de leeftijd van je kind en zijn/haar begrip. Wees ook voorzichtig dat je je kind niet verdrietig maakt met het onderwerp. Je kunt je zoon of dochter best vertellen dat het stuk vlees op het bord afkomstig is van een dier, maar ga niet in op details over dierenstallen en slachthuizen.

Woorden zijn dwergen, daden zijn bergen

Natuurlijk kun je je kind nog zo goed informeren, maar als je niet naar je eigen woorden leeft, zal het weinig zin hebben. Geef je kind het goede voorbeeld door zoveel mogelijk de fiets te pakken in plaats van de auto. Verminder je verbruik van wegwerpartikelen en probeer wat minder of zelfs helemaal geen vlees meer te eten en op andere manieren duurzaam te tafelen. Zo raakt je kind van jongs af aan gewend aan een groene levensstijl!

Datum: 08 juni 2020