Azerbeidzjan

Maak kennis met de rijke Azerbeidzjaanse cultuur

In Nederland wonen mensen uit allerlei landen. Eén van die landen is Azerbeidzjan, een nog jong land aan de Kaspische Zee. De Azerbeidzjaanse gemeenschap in Nederland telt meer dan 10.000 personen.

Gevlucht

Mayise Gündogdu is voorzitter van de stichting Ana Vatan (‘moederland’), die zich inzet voor de Azerbeidzjaanse taal en cultuur. Mayise: ‘Veel leden van de stichting zijn begin jaren 90 gevlucht uit Nagorno-Karabach als gevolg van de Armeense bezetting. Die vonden onderdak in Nederland, en dat is een tweede thuisland geworden. Hier zijn hun kinderen opgegroeid, en zij hebben, nu Azerbeidzjan weer de zeggenschap over Nagorno-Karabach heeft, eindelijk de kans om het gebied te bezoeken waar ze tot nu toe alleen over gehoord hebben.

Alle lagen van de samenleving

Maar er zijn ook Azerbeidzjanen die als student in Nederland zijn beland en vervolgens zijn gebleven, omdat ze hier een baan vonden. Je vindt Azerbeidzjanen dan ook in alle lagen van de samenleving, en velen van hen zijn prima geïntegreerd. Zo zijn ze bijvoorbeeld werkzaam als vertaler, juridisch medewerker, advocaat, tandarts, huisarts of kapper. Maar ik vind het ook belangrijk dat ze hun eigen land en cultuur niet vergeten. Ook willen we met de stichting Nederlanders laten kennismaken met de rijke Azerbeidzjaanse cultuur.’

Allerlei activiteiten

Mayise vervolgt: ‘De stichting organiseert jaarlijks allerlei bijeenkomsten, zoals muziek- en poëzieavonden en tentoonstellingen. En we staan stil bij de verschillende Azerbeidzjaanse feestdagen, zoals het lentefeest in maart. De activiteiten vinden vooral in Den Haag plaats, waar ik zelf woon en waar de stichting gevestigd is. Den Haag heeft ook een grote Azerbeidzjaanse gemeenschap, maar Azerbeidzjanen zijn ook buiten Den Haag te vinden; met name in grote steden. En verder helpt de stichting iedereen die vragen heeft of problemen ondervindt in Nederland. Er zijn bijvoorbeeld Azerbeidzjaanse vrouwen die voornamelijk thuis zitten en nauwelijks Nederlands spreken. We willen hen dan helpen.’

Vluchtelingen helpen

‘Natuurlijk ontkomen we er niet aan om het ook geregeld te hebben over de kwestie rond Nagorno-Karabach. Een deel van de Azerbeidzjaanse gemeenschap in Nederland is gevlucht voor de oorlog in deze regio, en wij willen hen zo goed mogelijk helpen. Eind vorig jaar was er weer een gewapend conflict, dat gelukkig weer achter de rug is. Als stichting willen we op een goede manier omgaan met het conflict rond Nagorno-Karabach. We zijn dan ook geen actievoerders. We hebben bijvoorbeeld goede contacten met de Azerbeidzjaanse overheid en met de ambassade.’

Mayise besluit: ‘Ik hou van mijn moederland, en vind het leuk om over het land en zijn cultuur te praten met zowel Azerbeidzjanen als Nederlanders.’

Ben je geïnteresseerd in de activiteiten van de stichting? Neem dan contact op met Mayise.

Vrouwenstichting

De oorsprong van Ana Vatan lag in 2004, en de stichting is 3 jaar later veranderd in een vrouwenstichting, met de huidige naam. Mayise, die zelf in 2003 in Nederland is komen wonen, is sinds 2011 voorzitter. Hoewel de stichting er specifiek is voor Azerbeidzjaanse vrouwen, zijn ook mannen van harte welkom bij de verschillende activiteiten.

Banners op de tram in Den Haag

Tot en met augustus rijdt tramlijn 16 in Den Haag rond met een banner waarin Azerbeidzjan wordt aangeprezen, inclusief website en QR-code. Hiermee wil de stichting Ana Vatan dit mooie land onder de aandacht brengen bij een groot publiek!

De stichting organiseert jaarlijks allerlei bijeenkomsten

RECEPT: shah plov

Shah plov is hét nationale gerecht van Azerbeidzjan. Het is een gerecht met rijst, vlees en gedroogde vruchten.

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen):

– 600 gr basmatirijst
– 125 gr boter voor de rijst
– 100 gr boter om het vlees, de uien en het gedroogde fruit in te bakken
– 125 gr gepelde kastanjes
– 100 gr gedroogde, ontpitte abrikozen
– 100 gr gedroogde pruimen
– 50 gr gele rozijnen
– 600 gr kalfsvlees (gesneden in blokjes van ca. 5 cm) of tofu
– 2 uien, gesneden in halve ringen
– 1/3 theelepel saffraandraden, opgelost in 3 eetlepels heet water, of saffraanpoeder
– 6-8 tortilla’s
– zout en zwarte peper

Bereiding:

Vul een pan met 2 liter water, kook het vlees in de pan en voeg een theelepel zout toe. Na enkele minuten vormt zich een schuimlaag. Verwijder deze laag en laat het een uurtje koken. Voeg naar eigen smaak meer zout toe. Schakel de hittebron uit en plaats het vlees in een kom, maar laat het water in de pan.

Laat de boter in een koekenpan smelten en bak het vlees gedurende een paar minuten tot het goudbruin is. Voeg de uienringen toe en bak gedurende 3 minuten. Doe de abrikozen en pruimen erbij en bak ze gedurende 3 minuten. Voeg ten slotte de rozijnen toe en bak gedurende 1 minuut. Doe 100 ml water uit de andere pan erbij, plaats een deksel op de pan en laat het 10 minuten sudderen. Doe ondertussen de rijst in een vergiet en was die grondig in lauw water tot het water helder is.

Kook 2 liter water met 2 eetlepels zout. Voeg de rijst toe en laat het 10 minuten koken, onderwijl roerend. Giet de rijst af in een vergiet. Giet ondertussen 3 eetlepels kokend water in een glas, voeg de saffraan toe en wacht tot het water donkeroranje wordt.

Smeer een ronde ovenschaal in met boter. Plaats 1 tortilla in het midden op de bodem en de rest aan de zijkanten. Besmeer ze met boter om te voorkomen dat ze aan de schaal blijven kleven. Doe een laag rijst in de schaal, besprenkel die met de saffraanoplossing, en voeg vervolgens een laag vlees en gedroogd fruit toe. Herhaal deze stappen tot de schaal bijna vol is. Vouw de uiteinden van de tortilla’s, zodat de inhoud afgesloten wordt. Plaats het deksel op de ovenschaal en zet de schaal 20 tot 30 minuten in de oven op 180 graden.

Eet smakelijk!

Datum: 16 juni 2021