keuken

Binnen no-time je hele keuken brandschoon!

Laten we eerlijk zijn: niemand wordt er vrolijk van om de keuken schoon te maken. Als alles er weer spik en span uitziet, is het volgende dag al weer een rommeltje. Het is echter ontzettend belangrijk om je keuken goed schoon te houden. Je bereidt er tenslotte al je eten! Om het schoonmaken van je keuken wat makkelijker te maken, hebben we hieronder wat tips op een rijtje gezet. Zo ben je minder tijd kwijt aan schoonmaken, maar heb je iedere dag alsnog een brandschone keuken!

Snel en effectief je fornuis ontvetten

Een schoon gasfornuis is fundamenteel. Tijdens het koken komt het nog wel eens voor dat je knoeit, waardoor er etensresten achterblijven op het fornuis. Het is dan wel zo fijn als dat allemaal is opgeruimd als je de volgende dag weer aan het koken gaat. Dat is niet alleen een stuk hygiënischer, maar zorgt ook voor een stuk meer rust. Bovendien moet je een gasfornuis goed schoonhouden om te voorkomen dat gemorst vet gaat inbranden. Dit leidt namelijk tot vlekken die erg moeilijk van het oppervlak verwijderd kunnen worden. Je dient daarom regelmatig je gasfornuis schoon te maken met een ontvetter.

Een ontvetter werkt erg simpel. Je sproeit de ontvetter op een doekje en vervolgens maak je met het doekje het fornuis schoon. Daarna kun je met warm water het fornuis nogmaals afdoen. Met de ontvetter kun je gemakkelijk vetvlekken verwijderen. Je kunt overigens de ontvetter ook gebruiken voor de afzuigkap en tegels. Op deze oppervlakken kunnen namelijk ook vetvlekken ontstaan.

De voorraadkast opruimen

Mocht je eraan toe komen, dan is het een goed idee om je voorraadkast op te ruimen. Vaak staan onze kasten vol met allerlei voedingsproducten, waarvan sommigen al lang over de datum zijn. Het komt ook regelmatig voor dat je ergens een verstopt potje terugvindt die je lange tijd geleden al weg had moeten gooien. Om wat ruimte vrij te maken is het dus zeker handig om een keer je hele voorraadkast uit te mesten.

Tijd om eindelijk je vriezer en koelkast te ontdooien

Als je toch lekker bezig bent kun je net zo goed ook je koelkast en vriezer onder handen nemen. Het zal vast niet je favoriete taak zijn, maar toch is het belangrijk om af en toe je koelkast te ontdooien. Anders loop je het risico dat er ijs gaat vormen waardoor de koelkast niet meer zo goed zal werken. Plan dus een paar uurtjes in om je vriezer en koelkast te ontdooien.

Start met het uitzetten van je koelkast en vriezer. Zo kunnen de vrieskasten al opwarmen terwijl je de producten eruit haalt. Plaats vervolgens een handdoek onder de koelkast om het smeltwater op te vangen. Je versnelt het smeltproces door een kom met heet water in de koelkast te plaatsen. Na 20 minuten is het meeste ijs gesmolten en kun je met een zachte doek het vriesvak schoonmaken. Doop het doekje af en toe in warm water. Zodra je de koelkast hebt afgedaan loop je alles nog een keer na met een droge doek. Daarna kun je de vriezer en koelkast weer aanzetten en alles weer inladen.

Datum: 09 juni 2022