studentenhuis

Maak van je studentenhuis een smart home!

Misschien lijkt het je een leuk idee om met je telefoon je deur te kunnen openen of met je stem je lichten aan te doen. Voor allerlei functies zijn er apparaten in allerlei categorieën. Als je je concentreert op de functies die je wilt, moet je er een kunnen vinden die aan je behoeften voldoet, maar eerst:

Wat is een smart home?

Een smart home is een handige thuisopstelling waarbij apparaten en toestellen automatisch kunnen worden bediend vanaf elke plek met een internetverbinding met behulp van een mobiel of ander netwerkapparaat. Apparaten in een smart home zijn via het internet met elkaar verbonden. Hierdoor kun jij zaken als huisbeveiliging, temperatuur, verlichting en je televisie overal bedienen.

Ga jij een appartement huren in Amsterdam of in een andere stad? Waarom maak je van je appartement geen smart home? Het is makkelijker dan je denkt en brengt je veel plezier en gemak.

Hoe smart homes werken

Alle apparaten in een slimme woning zijn met elkaar verbonden en kunnen vanaf één plek worden bediend, zoals een smartphone, tablet, laptop of spelcomputer. Met één domotica systeem kunnen dingen als deursloten, tv’s, thermostaten, huismonitoren, camera’s, lampen en zelfs apparaten als de koelkast worden bediend. Het systeem wordt geïnstalleerd op een mobiel of ander netwerkapparaat, en de gebruiker kan tijden instellen waarop bepaalde veranderingen moeten plaatsvinden.

Slimme huishoudelijke apparaten hebben het vermogen om zelf te leren

Zodat ze kunnen uitzoeken hoe jij leeft en zo nodig veranderingen kunnen aanbrengen. Door de verlichting in hun slimme huis te regelen, kun je zelfs minder elektriciteit gebruiken en geld besparen op energiekosten. Sommige domotica systemen bellen de huiseigenaar zelfs als er beweging in het huis is terwijl ze weg zijn, terwijl andere de politie of brandweer bellen als er een gevaarlijke situatie dreigt.
Eenmaal aangesloten maken diensten als een slimme deurbel, slim beveiligingssysteem en slimme apparaten allemaal deel uit van het internet der dingen (IoT), wat een netwerk is van fysieke objecten die elektronische informatie kunnen verzamelen en delen.

Alle apparaten in een slimme woning zijn met elkaar verbonden

Eén manier om een slim huis te bouwen is door een heleboel verschillende onderdelen te kopen

Sensoren, slimme lampen, beveiligingscamera’s, luidsprekers, enzovoort. Maar laten we eerlijk zijn: dat doen kan veel geld en veel tijd kosten. En voor sommige mensen is het gewoon veel te veel en onnodig. Als je behoeften en wensen eenvoudig zijn, kun je de meeste gemakken die een high-end smart home je kan geven krijgen met slechts een paar goedkope producten en een veel kleiner budget. En als je ervoor zorgt dat al deze smart home producten samenwerken, heb je een sterke basis waarop je na verloop van tijd kunt voortbouwen. De sleutel is om te weten welke smart home artikelen zonder smart home hub kunnen werken. Hubs hebben enkele voordelen, waarvan de belangrijkste is dat je maar één gebruikersinterface nodig hebt om alles te bedienen. Hubs zijn echter niet altijd noodzakelijk. Een ding dat je wel moet hebben, is een goede draadloze router, bij voorkeur een die overal in je huis kan reiken.

Je kunt je oude tech automatiseren met slimme stekkers

Voordat je smart home producten gaat kopen, bedenk dan dat je lampen, ventilatoren en koffiezetapparaten gemakkelijk kunt veranderen in slimme apparaten die je met je telefoon kunt bedienen door een slimme stekker te gebruiken. Steek ze gewoon in een stopcontact, download de app, en sluit je apparaat aan dat niet slim is. Nu kun je met een slimme stekker elke functie toevoegen die er nog niet is. Je kunt bijvoorbeeld de kleur van je witte lampen niet veranderen. Maar je kunt wel instellen dat ze op bepaalde tijden aan en uit gaan.

Luidsprekers en schermen aansluiten aan je smart home

Wat is er makkelijker dan op vrijdagavond je telefoon tevoorschijn halen om het licht te dimmen? Door dim de lichten te zeggen tegen een slimme luidspreker die verbonden is met je slimme verlichting. Leuk én handig! Waar wacht jij nog op?

Datum: 18 oktober 2022