warmtepomp-vloerverwarming

Warmtepomp en vloerverwarming: een gouden combi

Op zoek naar een alternatief warmtesysteem voor je woning? Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming in een nieuwbouwwoning, vanwege de voordelen qua kosten en comfort. Misschien heb je hier al eens naar gekeken, misschien dat vloerverwarming nog helemaal nieuw voor je is. Waarom is vloerverwarming interessant om je eens in te verdiepen?

Wat is vloerverwarming?

Bij een reguliere verwarming zijn er verwarmingselementen in het huis aangebracht (radiatoren). Deze zorgen ervoor dat de temperatuur in huis prettig blijft. Om deze verwarming mogelijk te maken, moeten de radiatoren tot vrij hoge temperatuur verwarmd worden. Vloerverwarming werkt op een andere manier. Hierbij zitten er vele buizen verwerkt onder de vloer waar warm water doorheen stroomt. Deze buizen zorgen voor de verwarming van de woning. Dit werkt al op veel lagere temperatuur dan een centrale verwarming, namelijk rond de 30 graden.

Vloerverwarming tegenover centrale verwarming

Vloerverwarming zorgt voor een ander soort verwarming in het huis. Een radiator leidt tot convectiewarmte. Warmte stijgt op vanuit de radiator, via de muren en het plafond en gaat zo eigenlijk de hele kamer rond. Vloerverwarming verdeelt de verwarming van de warmtepomp veel gelijkmatiger over de ruimte waar de verwarming is aangebracht. Hierdoor heb je ook een stabieler en aangenamer binnenklimaat. Bovendien is er minder vermogen nodig om een kamer te verwarmen, omdat het comfortgevoel sneller wordt bereikt. Je kunt in veel gevallen de thermostaat lager zetten en hetzelfde comfortgevoel bereiken als bij een centrale verwarming.

Vloerverwarming brengt nieuwe mogelijkheden voor je interieur.

Gouden combinatie

Een vloerverwarming en warmtepomp hebben een overeenkomst die het een gouden combinatie maakt om toe te passen in je woning. Een warmtepomp en vloerverwarming werken namelijk allebei goed met lage temperaturen. Een warmtepomp warmt het water niet zo hoog op als een centrale verwarming dat doet. Meestal wordt het water tussen de 35 en 45 graden. Een vloerverwarming heeft meer niet nodig. Doordat een vloerverwarming niet tot hoge temperaturen verwarmd hoeft te worden, is een vloerverwarmingssysteem erg zuinig met energie. Dit scheelt uiteindelijk in je portemonnee. Er komt door de veelal elektrische warmtepomp geen gas kijken bij het verwarmen van de woning, of zoals bij gebruik van een hybridepomp, kun je het gasgebruik alsnog aanzienlijk verminderen.

Onzichtbaar

Een ander voordeel is dat vloerverwarming onzichtbaar is. Omdat deze onder je vloer zit verwerkt, is deze volledig aan het oog onttrokken. Hierdoor heb je geen radiatoren in de kamers van je huis staan. Dit betekent dat je ook fysiek meer ruimte in je huis krijgt: waar eerder een radiator tegen de muur stond die vrij moest blijven, kan er nu een meubel tegen de muur staan of kun je opbergruimte creëren. Vloerverwarming brengt zo allerlei nieuwe mogelijkheden in het interieur van je woning.

Neem contact op

Een vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp zorgt zowel voor comfortabele en gelijkmatige verwarming van de kamers in je woning én bespaart aanzienlijk op de energierekening. Goed voor je portemonnee én het klimaat. Wil je weten of en hoe de vloerverwarming in je eigen woning aangebracht kan worden? Neem dan contact met ons op!

Datum: 02 november 2022