Ontspullen voor meer rust en ruimte in huis!
Als je door je huis loopt, bekruipt je een onaangenaam gevoel en voel je de ergernissen in je opborrelen. De ladekasten puilen uit, de kamer ligt bezaaid met wasgoed, je kunt dat ene kledingstuk nergens meer vinden en al mopperend struikel je over rondslingerend speelgoed. De drukte in huis leidt al snel tot drukte in je hoofd. Het overzicht is kwijt, de rust en ruimte ontbreekt en het interieur is niet meer in balans. Het liefst zou je je woning eens flink uitkammen en alle overbodige spullen de deur uit doen. Maar waar moet alles heen én waar moet je beginnen?
Alle spullen verzamelen
Door de jaren heen verzamel je allerlei spullen in huis, die zich op den duur opstapelen. Spullen waarvan je denkt dat ze later nog van pas komen, ook al kun je je niet herinneren wanneer je ze voor het laatst hebt gebruikt. Een goede leidraad is daarom om alles wat je in het afgelopen jaar niet hebt gebruikt, weg te doen. Een andere gouden regel is om iets weg te doen zodra je iets nieuws koopt. Dus wanneer jij een nieuwe meubel besluit aan te schaffen, vervang dan een oud en versleten meubelstuk.
Ontspullen
Het idee van ontspullen klinkt wellicht als een uitdaging. Want hoe pak je zoiets nou aan? Het uitmesten van je zolder, garage, berging en rommellades is niet een klus die je zomaar in een dag kunt klaren. Het is daarom handig om dit in kleine stappen op te delen. Sorteer alle spullen eerst per categorie, en ga iedere ruimte individueel bij langs. Bepaal vervolgens van alle spullen wat je ermee wilt doen. Verdeel dit in verschillende stapels, zoals wat je wilt verkopen of weggeven, naar de kringloop wilt brengen of wilt laten recyclen.
Klein beginnen
Begin bijvoorbeeld eerst bij kleding, schoenen en textiel, neem dan de accessoires onder handen, zoek alle kantoorartikelen, boeken, cd’s en dvd’s uit, en daarna overbodige apparatuur, versleten meubels of ongebruikt servies. Vergeet ook je voorraadkast, cosmetica en keukenkastjes niet. Alles wat jou niet meer dient, wat beschadigd, over datum of incompleet is, geen emotionele waarde heeft of inspiratie energie geeft, kun je op deze manier onderverdelen in een van de categorieën.
Tip: breng spullen die je weg wilt doen meteen weg, zodat je niet van gedachten kunt veranderen.
Het idee van ontspullen klinkt wellicht als een uitdaging
Less is more
Less is more gaat zeker op als het om een rustig en opgeruimd interieur gaat. Zet niet te veel meubels neer, want zo verdwijnt het ruimtelijke gevoel uit je woning. Ook veel kleine prullaria bij elkaar zorgen voor een rommelig aangezicht en maken de ruimte onrustig. Geef spullen daarom een vaste plek in huis om weer overzicht te creëren. Bundel alle kleine, losse spullen samen met opbergers, dozen, rekken of manden en maak gebruik van etiketten. Bij ruimtegebrek kun je het beste in de hoogte werken met hoge kasten of planken. Ook multifunctionele meubels met veel opbergruimte leveren veel ruimtebesparing op.
Opgeruimd staat netjes
Daarnaast is het belangrijk dat spullen uit het zicht zijn. Zorg daarom dat de vloer, de eettafel, het aanrecht en de kastjes zo leeg mogelijk zijn. Wees ervan bewust dat opbergen niet hetzelfde is als opruimen. Als je iets opbergt is het weliswaar uit zicht, maar je komt het vroeg of laat toch weer tegen. Zo puilen kasten en lades langzamerhand steeds meer uit. Trek de kasten dus geregeld open om te inventariseren wat je allemaal bezit. Wanneer je vaak dingen tegenkomt waarvan je niet eens meer wist dat je ze had, is dat een teken om met een voorjaarschoonsmaak te beginnen. Van daaruit kun je dan weer een fris en rustig interieur creëren.
Ontmoet Annemieke
Wil jij een interieur dat ruimte en rust uitstraalt? Interieurontwerper en -stylist Annemieke Bezemer helpt je graag om weer met een frisse blik naar je interieur te kijken, je huis een make-over te geven en een geheel te creëren dat in balans is. Een opgeruimd huis is immers een opgeruimde geest! Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken en geniet binnenkort van een huis dat weer als thuis voelt.
-
Het kiezen van de juiste vloer voor in jouw huis kan een lastige taak zijn. De vloer is vaak erg bepalend voor de sfeer en uitstraling van een ruimte. Bovendien zijn er zoveel verschillende opties beschikbaar.
-
Tapijten kunnen de hele sfeer van een ruimte bepalen. Of je nu kiest voor subtiele tinten die rust uitstralen of voor levendige patronen die direct de aandacht trekken, de kleur en het patroon van je tapijt spelen een cruciale rol in de uitstraling van je interieur.
-
In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het geen verrassing dat ook in onze interieurs de groene golf voelbaar is. Het integreren van duurzame elementen in huis draagt niet alleen bij aan het milieu, maar creëert ook een uniek en persoonlijk verhaal binnen onze leefruimte.
-
Is het tijd voor een nieuwe inrichting van de tuin? Leuk! De tuin is altijd wel even een nét iets ander project dan binnen herinrichten.
-
Je stelt het al weken uit, maar elke ochtend levert het weer frustratie op. Het is tijd om je kledingkast op te ruimen en klaar te maken voor het volgende seizoen!
-
Ben je op zoek naar nieuwe raamdecoratie? Niet iedere raamdecoratie is even geschikt voor een bepaalde ruimte. De keuze voor raamdecoratie heeft namelijk ook invloed op de sfeer. Gordijnen bijvoorbeeld, geven een andere sfeer dan jaloezieën of vitrage.
-
Denk jij bij het inrichten van je huis aan duurzaamheid? In Nederland gooien we met zijn allen jaarlijks 250 miljoen kilo’s aan meubels weg. In Europa is dat zelfs 11 miljard kilo! Het is tijd voor verandering. Woontrends veranderen continu.
-
Een eigen huis, een plek onder de zon. En een tuin.
-
Zin in een frisse wind in je interieur? Dat kan bijvoorbeeld door nieuwe accessoires of een fris kleurtje op de muren.
-
De keuken: een plek waar je samen kunt koken, eten en ontspannen. Niks verbindt een mens meer dan voedsel, ten slotte.