Ouderwets aan de winter ontsnappen
Sluit je ogen en denk eens terug aan het moment dat je moeder of oma een zware, dampende pan op tafel zette. Vanaf het moment dat je de pan hoorde pruttelen ‘s ochtends, keek je hier al naar uit. Je maag rommelde, zeker na een koude dag buiten schaatsen op een slootje, of een middag wandelen in het bos. Eindelijk ging dan de deksel van de pan open. Je rook een samenspel van geuren: gebakken ui, gesmolten boter en gebraad vlees, samen met een kruidige vleug van laurier, tijm, en kruidnagel. Mmm…
Goede stoofschotel
Je verlangt nog vaak naar die keren dat je moeder of oma je een goede stoofschotel voorschotelde. Vooral nu, in de barre wintermaanden, met die gure wind en ijzige temperaturen. Niet te sentimenteel worden hoor. Voor een trip naar het verleden is heus geen tijdreis nodig. Met een tochtje naar het leukste lunchcafé in Alphen aan den Rijn ben je er ook al.
Gezelschap
Na het trotseren van de kou wacht daar namelijk hét perfecte gezelschap op je. Fijn plekje gevonden? Mooi. Eerst nog even genieten van het perfecte winterse aperitiefje: warme chocolademelk met een flinke dot slagroom.
Eet smakelijk!
Dan zie je vanuit je ooghoek een goed belegd bordje jouw kant opkomen. Nog even en je kan genieten van dat heerlijke malse rundervlees dat úren heeft staan sudderen, geserveerd op een stevige plak vers brood. De stoofklassieker doet het goed met puree en groenten, maar ook zéker op een broodje. Comfortfood zoals het hoort! Als je je ogen dichtdoet, waan je je weer in de keuken van je moeder of oma. Probeer maar. Enne, eet smakelijk natuurlijk!
Als je je ogen dichtdoet, waan je je weer in de keuken van je moeder of oma
Koken
Ben je een keukenprinses en wil je zelf aan de slag met lekkere wintergerechten? Hier vind je het recept voor hét stoofpotje in de winter. Een mengelmoes van ingrediënten die je gemakkelijk zelf kunt aanpassen!
Boodschappen
Dit heb je nodig:
- 1 kg rundvlees
- 2 pastinaken
- 3 rode uien
- 4 stengels bleekselderij
- 4 a 5 grote wortels
- 5 geschilde aardappels
- handje rozemarijn & tijm
- 200 ml fond (rund)
- 2 tabletten runderbouillon
- 4 tenen knoflook
- 3 eetlepels bloem
- zout en peper naar smaak
- 1 bakje paddenstoelen melange
Aan de slag!
Ben je er klaar voor? Hier volgt het stappenplan voor het recept. Het kost even tijd, maar dan kun je ook heerlijk genieten van een winterse delicatesse.
- Snijd de pastinaak, aardappels, bleekselderij, wortels, paddenstoelen en uien in grove stukken. Snij ook het vlees, niet in te kleine stukken.
- Zet een braadpan op het vuur. Smeer met 1 teen knoflook de binnenzijde van de pan in zodat deze begint te glimmen. Een beetje boter of olie in de pan en laat deze een beetje heet worden. De overgebleven knoflook snijd je in plakjes.
- Doe ondertussen de bloem in een schaal. Wentel hier de stukken rundvlees in om, zodat alles bedekt is met een laagje bloem en doe ze in de hete pan. Gooi de knoflook erbij. Laat het goed aanbraden.
- Ondertussen zet je de fond in een pannetje op een laag vuur en los hierin de twee bouillonblokjes op.
- Wanneer het vlees lekker bruin is, kunnen alle groenten, de champignons en de aardappelen erbij. Gooi nu ook de kruiden in de pan en roer alles 1 keer goed om. Voeg nu de hete fond toe. Sluit de pan met een deksel en laat deze op een laag pitje 2,5 tot 3 uur pruttelen. Tussentijds roeren hoeft niet!
-
Het creëren van een aangename akoestische sfeer in huis is essentieel voor comfort en welzijn. Of je nu in een appartement woont met dunne muren of in een huis met harde vloeren; storende geluiden en echo’s kunnen je rust flink verstoren.
-
Het leven zit vol onverwachte situaties waarin juridische hulp ineens van pas komt. Of je nu een conflict hebt met je werkgever, een geschil met een buurman of een probleem met een aankoop; het is altijd fijn om te weten dat je niet alleen staat. Veel mensen denken dat juridische bijstand iets is voor grote, complexe zaken, maar in het dagelijks leven kan het juist in kleine kwesties een wereld van verschil maken.
-
Zodra je de 50 bent gepasseerd, kan het kopen van een huis soms voelen als een enorme uitdaging. De woningmarkt is competitief, je financiële situatie kan complexer zijn door andere verplichtingen en de energie om alles te regelen, lijkt soms te ontbreken.
-
Soms moet je er even tussenuit: een dag lang geen afspraken, je telefoon in je zak houden en er lekker op uit gaan, in je eentje of samen met iemand anders. Doe bijvoorbeeld een dagje alsof je een toerist in eigen land bent.
-
Bij de aankoop van een nieuwe zonnebril zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Kies je voor een regulier model, of ga je voor een zonnebril op sterkte? Bestel je een alledaagse zonnebril, of zoek je naar een zonnebril die geschikt is voor het gebruik bij sportieve activiteiten? Enzovoorts.
-
Zodra je de 50 bent gepasseerd, kan het kopen van een huis soms voelen als een enorme uitdaging. De woningmarkt is competitief, je financiële situatie kan complexer zijn door andere verplichtingen en de energie om alles te regelen, lijkt soms te ontbreken.
-
In modern wonen draait alles om comfort, functionaliteit en uitstraling. De keuken is daarin het centrale punt. Hier begin je je dag met een kop koffie, bereid je maaltijden en kom je samen met familie of vrienden.
-
Dromen jullie van een bruiloft omringd door uitgestrekte olijfgaarden, zacht glooiende heuvels en de warme Italiaanse zon? Italië barst van de schilderachtige plekken waar je elkaar het jawoord kunt geven tussen eeuwenoude bomen met zilvergroene bladeren. Of je nu een intieme bruiloft wenst of een grootse viering, trouwen te midden van olijven zorgt gegarandeerd voor een magisch decor.
-
Het internet stelt ons in staat om op elk gewenst moment de beste deal te vinden. Waar onze ouders nog van winkel tot winkel liepen, op zoek naar dat ene buitenkansje, kunnen we tegenwoordig vanuit onze luie stoel de prijzen en aankoopvoorwaarden met elkaar vergelijken.
-
Je huis is de plek waar je tot rust komt, waar je lacht, eet en leeft. Het is jouw veilige haven. Maar een huis is pas echt een fijne plek als het schoon en hygiënisch is.



