‘Na de scheiding ben je niet van elkaar af’
Jullie huwelijk leek ooit een sprookje. Jullie waren dat koppel waar iedereen stiekem een beetje jaloers op was, maar je voelt al tijden dat er iets niet goed zit. Jullie hebben geprobeerd eraan te werken, maar er is iets kapot gegaan dat niet meer te redden lijkt. Al tijden speel je daarom met die ene vraag: een scheiding of niet?
Scheiding
Er kan een moment komen dat het onvermijdelijk is geworden: jullie gaan scheiden. Maar waar moet je beginnen? En hoe zorg je ervoor dat je alle gevolgen van de echtscheiding goed regelt? Niet alleen voor jullie, maar ook voor de kinderen. Je gaat immers scheiden van je partner, maar ouders blijven jullie altijd samen.
Samen om tafel
Een scheiding heeft een enorme impact op het hele gezin. Wanneer jij bereid bent om in die moeilijke periode te blijven overleggen met je (ex-)partner, kun je de hulp van een echtscheidingsmediator inschakelen. De mediator helpt jullie communiceren, geeft je de juiste informatie over alle juridische regels én voorziet jullie van praktische tips. Met behulp van deze informatie en de begeleiding van de mediator kun je vervolgens afspraken en beslissingen maken over de onderwerpen die geregeld moeten worden. Daardoor zal de scheiding vlotter verlopen en minder belastend zijn voor jullie en voor de kinderen.
‘Een groot voordeel van mediation is dat je samen beslist over jullie toekomst’
Afspraken maken
Scheidingsmediator Chrystel van der Starre, lid van MfN, vFAS en tevens advocaat, vertelt: ‘Jullie moeten overeenstemming bereiken over onder andere het ouderlijk gezag, de woonplaats van de kinderen, de zorg- of omgangsregeling, de kinder- en partneralimentatie, de afwikkeling van de gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden en de verdeling van het opgebouwde pensioen. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan en een echtscheidingsconvenant.’
Samen beslissen
‘Een groot voordeel van mediation is dat je samen beslist over jullie toekomst. Natuurlijk is er ook ruimte voor emoties wanneer jullie samen om tafel zitten. Door deze wijze van scheiden ga je met een beter gevoel uit elkaar en vergroot je de kans dat jullie goed contact houden. Dat komt niet alleen jou en je (ex-)partner ten goede, maar ook vooral jullie kinderen. Want als je kinderen hebt, ben je na de scheiding nu eenmaal niet van elkaar af!’
-
Tegenwoordig richten we ons vooral op het bestrijden van symptomen. We hebben te weinig aandacht voor de oorzaak: we missen het geheel. Wanneer je een bepaalde klacht hebt, wil je lichaam je iets vertellen.
-
Trillingen hebben een grotere invloed op ons welzijn dan je misschien denkt. Dat komt omdat wij, in essentie, ook bestaan uit trillingen. Het lichaam maakt deel uit van een netwerk van energie, en deze energie kun je meten in frequenties en vibraties. Elke cel is verbonden met dit netwerk en heeft zijn eigen trillende energie.
-
Als er een negatieve gedachte je brein binnenkomt, zullen er snel meer volgen, tot je niet anders meer kan dan negatief nadenken. Het is immers zo dat alles waar je aandacht aan geeft, groeit. Dit geldt ook voor het negatieve.
-
Het feestseizoen is een periode van veel gezelligheid. Samen met familie dineren, met vrienden borrelen en lange avonden feesten. Misschien kijk je er reikhalzend naar uit, en ben je al een tijd druk met de voorbereidingen bezig geweest.
-
Voor velen onder ons is het leven een continue race tegen de klok. Je wilt van alles tegelijk zijn. De beste werknemer, enthousiaste moeder, een fijne vriendin, sportief en gezond, een romantische partner.
-
Misschien was jij altijd al wel onzeker, durfde je als kind al niet op de voorgrond te treden. Had je het gevoel dat je zonder hulp of aanwijzingen eigenlijk niets goed kon. Daardoor voelde je je hulpeloos en waardeloos, maar hoopte je misschien dat later alles anders zou worden.
-
Het is de vakantieperiode. Misschien kijk je al langere tijd reikhalzend uit naar tijd voor jezelf en wat rust. Lekker met de benen languit en boeken lezen, dutjes doen, uitwaaien.
-
Met heel veel klachten kun je niet terecht bij de reguliere medische zorg. Je moet het zelf oplossen, of moet er maar mee leren leven. Als je wilt stoppen met roken, of van overtollige kilo’s af wilt.
-
Het doel van sjamanisme is helen. Door ons te helpen herinneren dat we verbonden zijn met de aarde, helpt sjamanisme ons met fysieke en spirituele healing. De sjamanistische geschiedenis gaat wel dertig tot veertigduizend jaar terug, en is daarmee een van de oudste spirituele denkwijzen.
-
Je hebt het gevoel dat je leven aan je voorbij vliegt. Naar jouw idee hoef je maar één keer met je ogen te knipperen en je vrije weekend is alweer over. Wanneer je een heerlijke wandeling in de natuur aan het maken bent, dwalen je gedachtes steeds af naar dat akkefietje met een collega dat je vorige week had, of naar die berg vuile was en stapel administratie die thuis op je liggen te wachten.