abonnement

Abonnement met of zonder telefoon afsluiten? De voor- en nadelen op een rij

Toe aan een nieuw telefoonabonnement? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Logisch, want er zijn ongelooflijk veel keuzes waar je plots voor komt te staan. In de eerste plaats natuurlijk voor welke provider je kiest en wat voor bundel je afsluit, maar ook of je voor een abonnement met of zonder toestel kiest. Dat laatste blijkt in de praktijk nog best wel een lastige beslissing te zijn. Beide opties hebben zowel voor- als nadelen. Waar je voor kiest, hangt volledig van je eigen persoonlijke voorkeur af. In dit artikel zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rij, zodat je in staat bent om een weloverwogen beslissing te maken. 

Abonnement met telefoon afsluiten

Kies je ervoor om een abonnement met telefoon af te sluiten? Dan beschik je over een heel scala aan mogelijkheden. Iedere provider biedt verschillende telefoons aan die je in combinatie met een abonnement kunt afsluiten. In dat geval betaal je niks of alvast een klein bedrag, waarna je het toestel direct ontvangt. Het toestel los je vervolgens af middels een hoger maandbedrag. Je betaalt dus eigenlijk in termijnen, maar dan voor een zeer lange periode. Meestal beschikken deze abonnementen namelijk over een looptijd van twee jaar. Pas als het toestel volledig is afbetaald, kan deze opgezegd worden.

Het grootste voordeel van een abonnement met toestel is dat je niet direct de gehele aanschafprijs hoeft te betalen. Stel, je bent verliefd geworden op de Samsung Galaxy A35. Het is een mooie smartphone en beschikt over alle functies die jij graag ziet in een telefoon. Je hebt echter momenteel niet voldoende spaargeld om de telefoon nieuw te kopen. In dat geval zou je misschien nog kunnen afwachten en verder kunnen sparen om de aankoop later te doen, maar dit is lang niet altijd mogelijk. Als je echt nu al een nieuwe telefoon nodig hebt, is kiezen voor een abonnement met smartphone dan ook de beste optie.

Een mogelijk nadeel is dat je langer aan het abonnement vastzit. Je moet het toestel eerst volledig afbetalen. Dit vormt ook een risico. Want wat als het toestel gedurende de looptijd kapot dreigt te gaan? Dan betaal je straks misschien nog voor een telefoon die je niet eens meer kunt gebruiken. Daarnaast beschik je vaak maar over een beperkt aanbod. Je kunt dus niet uit elke smartphone kiezen. Hoewel dit wel per provider verschilt, dus het is slim om het aanbod tussen de diverse providers te vergelijken om hier een beter beeld van te krijgen. Welke telefoon je nodig hebt, hangt volledig af van het telefoongebruik en jouw specifieke wensen. Dus zet dit eerst voor jezelf op een rij.

Abonnement zonder toestel afsluiten

Doet je huidige smartphone het nog prima en overweeg je daarom om een sim only abonnement af te sluiten? Dan is dit een slimme manier om wat geld te besparen. Je kunt hier overigens ook voor kiezen als je gewoon los een toestel aanschaft. Voordeel daarvan is dat je zelf bepaalt voor welke telefoon je kiest en dus van een ruimer aanbod profiteert. Daarnaast zou je ook kunnen overwegen om voor een tweedehands of refurbished toestel te kiezen.

Nadeel van een abonnement zonder toestel is dat je hierbij wel zeker moet weten dat je smartphone nog even blijft werken en – als deze toch kapot dreigt te gaan – je ook direct in staat bent om een nieuwe te kopen.

Datum: 19 september 2024