tablet

Hoe ga je als ouder om met telefoon- en tabletgebruik?

Telefoons en tablets zijn in veel gezinnen aan de orde van de dag. Zeker wanneer kinderen veel tijd thuis doorbrengen, is het verleidelijk de telefoon of tablet erbij te pakken. Het verzorgt een gemakkelijk en toegankelijk tijdverdrijf. Dat is wel zo fijn, zeker wanneer je als ouder ook probeert wat werk gedaan te krijgen. Helaas kleven er ook nadelen aan deze digitale middelen.

Omgaan met digitale middelen

Smartphones en tablets kunnen, zeker op dit moment, ingezet worden voor educatieve doeleinden. Ook bieden ze mogelijkheden om te communiceren met vrienden en familie. De middelen zijn bovendien normaal geworden, ook ouders gebruiken ze geregeld. Maar kinderen kunnen ook tegen problemen aanlopen. Zo komt het helaas geregeld voor dat kinderen online gepest worden. Door teveel tablet- en telefoongebruik kunnen er motorische achterstanden en/of oogproblemen ontstaan. Verder kunnen kinderen moeite hebben met de verantwoordelijkheid die ermee gepaard gaat: want hoe ga je om met de tijd die je spendeert aan een telefoon, en hoe gebruik je deze op verantwoorde wijze?

Niet altijd gemakkelijk

Het zijn vragen waar veel ouders en kinderen mee kampen. Digitale middelen en sociale media zijn geïntegreerd geraakt in onze levens. Dat betekent dat je er ook iets mee moet als het aankomt op opvoeding. Door kinderen te helpen bij hun online gedrag en op te voeden op dat gebied, kunnen ze er verantwoordelijker mee om leren gaan. Dat dat niet altijd gemakkelijk is, weet iedere ouder die wel eens de tablet probeert af te sluiten terwijl het kind daar weinig zin in heeft.

Voor kinderen is het erg verleidelijk om de telefoon of tablet erbij te pakken

Nadenken over grenzen

Kindercoach Annemieke noemt als belangrijk punt om zicht te blijven houden op hoe je kind omgaat met digitale middelen. ‘Wanneer je er geen zicht meer hebt op wat je kind online doet, kunnen er problemen ontstaan’. Omdat goed gebruik van telefoons en tablets deels gebaseerd is op vertrouwen, is het belangrijk na te denken over grenzen. Volledige begrenzing raadt Annemieke af. ‘Het is belangrijk het kind aan te leren de eigen grenzen te stellen’, legt ze uit.

Stimuleer verantwoordelijkheid

‘Daar kan je al vroeg mee beginnen. Mijn dochter is drie en met haar oefen ik daar ook mee. Als ze een filmpje wil kijken, geef ik ook aan dat ik erop vertrouw dat ze na dat filmpje de tv uit doet. Ik leg daarbij uit dat het niet goed is voor de ogen om te lang naar schermen te kijken. Door het kind uit te leggen waarom je iets wilt, creëer je ook meer begrip wat het kind stimuleert de verantwoordelijkheid te nemen. Zo leg ik aan ouders en kinderen de 20-20-2-regel uit, een regel die bijziendheid voorkomt middels dagelijks twee uur buitenspelen en beperkt schermgebruik. Vaak schrikken beide dat bijziendheid beperkt kan worden door bepaald gedrag. Dat inspireert!’

Niet bang voor strijd

Ook Annemieke en haar dochter hebben wel eens strijd. ‘Daar zullen bijna alle ouders zich in herkennen. Maar bang zijn voor strijd met je kind, dat is geen vruchtbare situatie. Uiteindelijk weet je als ouder wat het juiste is, en op welk moment het nu net even wel nodig is om grenzen te stellen. Zeker met telefoongebruik is dat soms aftasten en laveren tussen begrenzen en vertrouwen geven.’ Uitspreken dat je vertrouwt op je kind en diens vermogen de eigen grenzen te bewaken is dus net zo belangrijk als het afbakenen van jouw wens.

Hoe ervaar jij het?

Annemieke heeft meer advies. ‘Je hoeft niet altijd ‘nee’ te zeggen wanneer een kind om de telefoon vraagt, of wanneer het een filmpje aan het kijken is. Kijk maar eens naar jezelf en hoe jij dingen ervaart. Jij vindt het ook niet leuk om uit een film te worden gehaald. Denk na hoe je ermee om kunt gaan en het doel kunt bereiken dat je wenst. Vraag hoe lang het filmpje duurt en kondig tijdig aan dat je na het filmpje gaat eten, dat de tablet of telefoon uit moet. En zit jij non-stop op je telefoon? Tja, dan is het moeilijk te verwachten dat je kinderen er anders mee omgaan.’

Datum: 29 mei 2020