huurwoning

Ben jij tevreden met je huurwoning?

Als huurder heb je recht op woongenot. Kort gezegd houdt dit in dat je in goede toestand kunt wonen en geen last hebt van overlast of andere huiselijk kwalen. Je verhuurder is verplicht om je woongenot te waarborgen. Maar wat nou als je verhuurder zich hier niet aan houdt? 


Als je met meerdere klachten rondloopt waar je verhuurder niets aan wil veranderen, dan is het nodig om een derde partij erbij te betrekken. Je kunt bijvoorbeeld naar de huurcommissie of rechter toe stappen en bedorven woongenot claimen. In dit geval zul je duidelijk bewijs moeten hebben, hiervoor kun je meerdere bedrijven inschakelen. Daarnaast kun je ook een advocaat in armen nemen met ervaring in de rechtsvorm huurrecht.

Wat verstaan we onder woongenot?

Laten we eerst duidelijk maken wat er precies onder woongenot valt. Het komt er eigenlijk op neer dat je ongestoord kunt leven zonder last te hebben van anderen om je heen. Ook je huurwoning moet in goede toestand verkeren. Om de definitie van woongenot vast te stellen kunnen we beter kijken naar wat niet onder woongenot valt. Dit wordt bedorven woongenot genoemd. Er zijn verschillende factoren die hiertoe kunnen leiden, dus we zullen er een aantal bespreken. 

Allereerst wordt geluidsoverlast gezien als bedorven woongenot. Iedereen dient rust te krijgen in huis, dus geluidslast van buren of langsrazende auto’s kunnen woongenot aantasten. Ook verwaarlozing valt onder bedorven woongenot, zoals lekkages, kapotte verwarmingen of vervuiling van de woonomgeving. Verder valt stankoverlast onder bedorven woongenot. Afval, rook en andere nare geuren dienen verwijderd te worden. Als de verhuurder niets onderneemt om dit op te lossen is hij strafbaar. Mocht je er niet uitkomen met je verhuurder, dan dien je een huurcommissie of de gemeente in te schakelen. 

Verzamel hard bewijs voor bedorven woongenot

Voordat je een derde partij betrekt, zul je eerst bedorven woongenot moeten bewijzen. Je kunt het beste een derde partij inschakelen die een officieel rapport kunnen maken van alle overlast die jij ervaart in je woning. Een medewerker komt dan bij je thuis en gaat alles voor je opmeten: geluidsoverlast, geuroverlast en lekkages worden allemaal meegenomen in het rapport. Dit rapport is belangrijk voor beargumenteren van bedorven woongenot bij een huurcommissie of bij de rechter. Als je geen concreet bewijs oplevert loop je het risico dat je verhuurder ermee wegkomt. Bereid je daarom goed voor en verzamel hard bewijs. Daarnaast kan het bedrijf ook advies geven over vervolgstappen en hoe je de zaak verder moet aanpakken.

Wie moet je benaderen bij bedorven woongenot?

Je kunt naar drie partijen toe stappen die je zullen helpen bij het oplossen van dit probleem, namelijk de huurcommissie, de gemeente en de rechter. Eigenlijk kun je de partijen zien als een oplopende trap. Je kunt eerst naar de huurcommissie toegaan voor advies en om een conflict tussen jou en de verhuurder te voorkomen. Als de commissie niks voor je kan betekenen kun je de gemeente contacteren. Levert dat ook niet genoeg op, dan kun je nog naar de rechter toe stappen.

Datum: 09 februari 2022