Leven zonder aanraking?
Een aanraking. Het klinkt zo simpel. Een arm om je schouder van een vriend, een hand van een onbekende, een aai op je rug van je ouder. Zo vanzelfsprekend als aanrakingen lijken te zijn, zo waardevol blijken ze wanneer het opeens niet meer mag. Mogelijk wist je van tevoren niet eens dat je het zou missen, en pas nu je al weken niemand nabij hebt merkt dat je iets zoekt wat je niet kunt vinden. Omdat het niet meer mag. Je bent onaangeraakt.
Afstand van medemens
Gelukkig hebben we inmiddels meer ruimte gekregen. Maar anderhalve meter afstand houden tot je medemens, al helemaal als het om familie of vrienden gaat, voelt niet normaal. We zijn gewend om dierbaren graag binnen onze ‘persoonlijke ruimte’ van 1,2 meter te laten. In veel situaties is zelfs dat ongewoon. Een oma die haar kleinkind van bijna één ziet opgroeien en daar niet dichterbij kan komen voor een knuffel, een aai, het leren dat je familie bent en veilig bent in diens armen. Het is er niet bij. Veel mensen ervaren dit als zwaar, en dat is volkomen te begrijpen.
Aanraking brengt veel teweeg
Een aanraking is niet alleen een teken van affectie. Het brengt veel meer bij ons teweeg. Niet voor niets zijn behandelingen als massage, fysiotherapie en haptonomie zo effectief. Daar is een heldere verklaring voor. Bij huid-op-huidcontact maakt het lichaam de hormonen oxytocine en endorfine aan, die je misschien wel kent als ‘gelukshormonen’. Dit ontstaat op momenten van veiligheid, en maakt dat een knuffel zo’n gevoel van geborgenheid teweegbrengt. Een logische verklaring waarom een aanraking als troostend ervaren wordt.
Effect op lichaam en geest
Het effect van aanraking op het lichaam en de geest is zo groot, dat een gebrek eraan meetbaar negatief blijkt. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat ouderen die eenzaam zijn en weinig aanraking kennen, een lagere weerstand hebben en eerder ouderdomsverschijnselen vertonen. Couveusebaby’s die geknuffeld worden, zijn doorgaans gezonder dan zij die niet worden aangeraakt. En wanneer de ‘gelukshormonen’ niet worden aangemaakt door knuffelen, is er vrij baan voor cortisol en adrenaline: stresshormonen die spanning en piekergedachtes veroorzaken.
Een aanraking brengt veel meer teweeg dan affectie alleen
In contact treden
De effectiviteit van haptonomie schuilt in de aanraking, en is bijzonder welkom in een periode waarin we letterlijk ver van elkaar verwijderd zijn. Het woord komt van het Griekse ‘hapto’, dat betekenissen heeft als ‘in contact treden’ en ‘tast’. En daarmee verraadt de betekenis al wat een behandeling inhoudt, namelijk het helen door in contact te zijn. Huidige contacten zijn vaak afstandelijk en door gebrek aan toenadering veelal oppervlakkig. Maar heling, ontwikkeling en ontplooiing kan pas gedijen bij een veilige, diepgaande en vriendelijke omgeving. Deze omgeving kan met een haptonomische benadering worden geboden.
Ingang naar zelfinzicht
In die zin is haptonomie niet een therapie op zich, maar een brede ingang naar het vergroten van zelfinzicht, wat helpend is bij het nemen van beslissingen, kunnen doorhakken van knopen en bepalen van een richting. Heb jij behoefte aan ondersteuning in een stressvolle periode waarin aanraking ontbreekt, of kamp je met andere vraagstukken, als haptotherapeut ondersteunt Renata Schoneveld je graag. Haptonomie praktijk Schoneveld is gevestigd in Amersfoort.
-
Maatwerk vloerkleden bieden de perfecte pasvorm voor elke ruimte. Of het nu gaat om een grote woonkamer, een smalle gang of een onregelmatige hoek, vloerkleden op maat passen zich precies aan de afmetingen van je interieur aan. Dit zorgt ervoor dat je geen ruimte tekortkomt en het kleed mooi in de ruimte ligt zonder te klein of te groot te lijken.
-
Een nieuwe auto kopen is een super leuk (en spannend) moment. Auto’s zijn niet goedkoop en het is zeker niet makkelijk om een goede auto te kiezen. Je hebt tijd, geld en moeite geïnvesteerd en nu is het moment gekomen om je auto op te halen. Voordat je de auto mee neemt naar huis, is het wel slim om alles nog eens even na te kijken.
-
Laminaatvloeren zijn al jaren een favoriet onder huiseigenaren en dat is niet voor niets. Deze vloeren combineren stijl, duurzaamheid en betaalbaarheid als geen ander. Of je nu een strakke, moderne uitstraling wilt of een warme, klassieke sfeer, laminaat heeft het allemaal.
-
Een visgraat vloer is een prachtige toevoeging aan elk interieur. Het luxe patroon en de warme uitstraling maken het een echte eyecatcher.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
Wist je dat bijna 40% van de Nederlandse ondernemers te veel betaalt voor hun zakelijke autoverzekering? Dit verrassende feit onderstreept het belang van het zorgvuldig vergelijken van verschillende aanbieders.
-
Het kiezen van de juiste vloer voor in jouw huis kan een lastige taak zijn. De vloer is vaak erg bepalend voor de sfeer en uitstraling van een ruimte. Bovendien zijn er zoveel verschillende opties beschikbaar.
-
Dubai is een stad die je meteen omver blaast. Futuristische wolkenkrabbers, eindeloze winkelmogelijkheden en diepe tradities komen hier samen op een manier die je nergens anders tegenkomt. Of je nu zin hebt in zon, avontuur of cultuur, Dubai biedt het allemaal.
-
Tapijten kunnen de hele sfeer van een ruimte bepalen. Of je nu kiest voor subtiele tinten die rust uitstralen of voor levendige patronen die direct de aandacht trekken, de kleur en het patroon van je tapijt spelen een cruciale rol in de uitstraling van je interieur.
-
In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het geen verrassing dat ook in onze interieurs de groene golf voelbaar is. Het integreren van duurzame elementen in huis draagt niet alleen bij aan het milieu, maar creëert ook een uniek en persoonlijk verhaal binnen onze leefruimte.