eczeem

Alles wat je moet weten over eczeem

Eczeem is een ontzettend vervelende huidaandoening. Helaas ook eentje die heel vaak voorkomt in Nederland. Maar liefst één op de vijf kinderen hebben last van eczeem. Veel kinderen groeien hier uiteindelijk gelukkig overheen. Toch zijn er ook nog één op de twintig volwassenen die regelmatig last hebben van eczeem. Bij eczeem moet je denken aan ernstige jeuk, roodheid van de huid en zelfs enorme infecties. De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Wanneer deze geïnfecteerd raakt, kan dit de gehele gezondheid beïnvloeden. Om de eigen gezondheid te verbeteren en de klachten te verminderen is het belangrijk om te weten wat je tegen eczeem kunt doen. Hoe kun je de symptomen verlichten en op welke momenten moet je extra aandacht besteden aan jouw gevoelige huid? 


In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over eczeem. Van de oorzaken tot verlichting van de symptomen en behandeling ervan.

Hoe ontstaat eczeem?

Eczeem is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen. Hierbij gaat het met name om een droge huid die minder gemakkelijk vocht vasthoudt, waardoor de functie van de huid in gevaar dreigt te komen. Het is duidelijk te merken dat de huid gevoeliger is voor irritaties, infecties en snel rood uitslaat. Eczeem wordt voor een groot deel veroorzaakt door de genen. De meeste soorten eczeem zijn erfelijk en komen regelmatig in de familie voor. 

Toch zijn er ook andere oorzaken en situaties waarbij men beter moet letten op de huid en de kans op eczeem groter is: 

  • Bij het gebruik van bepaalde reinigingsproducten. Er zijn meerdere verzorgingsproducten die met een overdaad aan parfum en schadelijke stoffen worden uitgerust. Hierdoor slaat de huid niet alleen heel snel uit, maar droog je deze ook nog eens alleen maar verder uit. De kans is dan ook groot dat de eczeem erger wordt en telkens terugkomt. Bij een gevoelige huid is het daarom belangrijk om speciale verzorgingsproducten te kopen. Bijvoorbeeld de speciale lijn van La Roche-Posay voor eczeem en de gevoelige huid.
  • Bij weersveranderingen droogt de huid sneller uit, waardoor deze haar functie en de barrière verliest
  • Astma
  • Allergieën
  • Stress
  • Medische aandoeningen

Hoe verzacht je de symptomen van eczeem

Iemand die op volwassen leeftijd nog altijd eczeem heeft, zal hier hoogstwaarschijnlijk nooit helemaal vanaf komen. Wel zijn er dingen die je kunt doen om de symptomen zoveel mogelijk te verzachten. Hierdoor heb je er minder last van in het dagelijks leven. Je kunt hierbij deskundige hulp inschakelen. Soms kan een huisarts een hormonale zalf voorschrijven, maar het is ook mogelijk om een eventuele allergie te achterhalen of bij een dermatoloog goede producten te krijgen om de klachten te verminderen.

De beste manier om eczeem en de klachten hiervan te verminderen is door de huid zoveel mogelijk te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit betekent dat je let op wat je eet, je vooral veel water drinkt en antioxidanten eet en de huid zoveel mogelijk verzorgt met vochtinbrengende middelen. Zorg er tevens voor dat je minder vaak doucht of baddert en gebruik hierbij zo min mogelijk uitdrogende verzorgingsproducten. Is de eczeem dusdanig erg dat dit je dagelijkse leven beïnvloedt en heb je voor je gevoel al alles geprobeerd? Laat je dan altijd doorsturen naar een dermatoloog. Deze kan samen met jou een behandelplan op maat samenstellen.

Datum: 05 mei 2022