
Alles wat je moet weten over eczeem
Eczeem is een ontzettend vervelende huidaandoening. Helaas ook eentje die heel vaak voorkomt in Nederland. Maar liefst één op de vijf kinderen hebben last van eczeem. Veel kinderen groeien hier uiteindelijk gelukkig overheen. Toch zijn er ook nog één op de twintig volwassenen die regelmatig last hebben van eczeem. Bij eczeem moet je denken aan ernstige jeuk, roodheid van de huid en zelfs enorme infecties. De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Wanneer deze geïnfecteerd raakt, kan dit de gehele gezondheid beïnvloeden. Om de eigen gezondheid te verbeteren en de klachten te verminderen is het belangrijk om te weten wat je tegen eczeem kunt doen. Hoe kun je de symptomen verlichten en op welke momenten moet je extra aandacht besteden aan jouw gevoelige huid?
Hoe ontstaat eczeem?
Eczeem is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen. Hierbij gaat het met name om een droge huid die minder gemakkelijk vocht vasthoudt, waardoor de functie van de huid in gevaar dreigt te komen. Het is duidelijk te merken dat de huid gevoeliger is voor irritaties, infecties en snel rood uitslaat. Eczeem wordt voor een groot deel veroorzaakt door de genen. De meeste soorten eczeem zijn erfelijk en komen regelmatig in de familie voor.
- Bij het gebruik van bepaalde reinigingsproducten. Er zijn meerdere verzorgingsproducten die met een overdaad aan parfum en schadelijke stoffen worden uitgerust. Hierdoor slaat de huid niet alleen heel snel uit, maar droog je deze ook nog eens alleen maar verder uit. De kans is dan ook groot dat de eczeem erger wordt en telkens terugkomt. Bij een gevoelige huid is het daarom belangrijk om speciale verzorgingsproducten te kopen. Bijvoorbeeld de speciale lijn van La Roche-Posay voor eczeem en de gevoelige huid.
- Bij weersveranderingen droogt de huid sneller uit, waardoor deze haar functie en de barrière verliest
- Astma
- Allergieën
- Stress
- Medische aandoeningen
Hoe verzacht je de symptomen van eczeem
Iemand die op volwassen leeftijd nog altijd eczeem heeft, zal hier hoogstwaarschijnlijk nooit helemaal vanaf komen. Wel zijn er dingen die je kunt doen om de symptomen zoveel mogelijk te verzachten. Hierdoor heb je er minder last van in het dagelijks leven. Je kunt hierbij deskundige hulp inschakelen. Soms kan een huisarts een hormonale zalf voorschrijven, maar het is ook mogelijk om een eventuele allergie te achterhalen of bij een dermatoloog goede producten te krijgen om de klachten te verminderen.
De beste manier om eczeem en de klachten hiervan te verminderen is door de huid zoveel mogelijk te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit betekent dat je let op wat je eet, je vooral veel water drinkt en antioxidanten eet en de huid zoveel mogelijk verzorgt met vochtinbrengende middelen. Zorg er tevens voor dat je minder vaak doucht of baddert en gebruik hierbij zo min mogelijk uitdrogende verzorgingsproducten. Is de eczeem dusdanig erg dat dit je dagelijkse leven beïnvloedt en heb je voor je gevoel al alles geprobeerd? Laat je dan altijd doorsturen naar een dermatoloog. Deze kan samen met jou een behandelplan op maat samenstellen.
-
Na een dag flink zonnen, bekijk je je huid eens goed in de badkamer. Er is zeker een gezond tintje tevoorschijn gekomen. Maar wat is dat daar op je arm en rug? Het lijken wel rode bultjes en ze beginnen ook nog eens te jeuken.
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
Geheel ten onrechte wordt nog steeds vaak gedacht dat een onzuivere huid te maken heeft met een slechte hygiëne. Dat is een hardnekkig misverstand, want dat is vrijwel nooit de oorzaak. Die moet eerder worden gezocht in een overproductie van talg. Door die overproductie, in combinatie met dode huidcellen, raken je poriën verstopt en mogelijk ontstoken.
-
Rode wangen krijgen is meestal een teken van emotie. Je wordt verlegen of schaamt je voor een bepaalde gebeurtenis of opmerking. Zodra de emotie weer afzwakt, verdwijnt de rode kleur ook weer uit je gezicht.
-
Je merkt ’t misschien niet, maar je huid heeft het tijdens de winter zwaar te verduren.
-
We worden allemaal ouder en waar de één rimpelloos oud lijkt te worden of er niets om lijkt te geven heeft de ander meer problemen met de staat waarin de huid verkeert. Natuurlijk zijn daar oplossingen voor, maar hoe zit dat precies.
-
Je huid kan behoorlijk te lijden hebben onder de behandeling tegen kanker. Een goede huidverzorging voor, tijdens en na deze ziekteperiode is dan ook extra belangrijk.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Je kijkt naar buiten en ziet regen, grauwe wolken en kale bomen. Des te lekkerder om warm binnen te blijven met een kop dampende thee of koffie.
-
Je huid kan zo nu en dan wat extra zorg gebruiken. Je huid ziet er bijvoorbeeld dof uit, is onzuiver of vertoont lijntjes en pigmentvlekjes.