
Alles wat je moet weten over eczeem
Eczeem is een ontzettend vervelende huidaandoening. Helaas ook eentje die heel vaak voorkomt in Nederland. Maar liefst één op de vijf kinderen hebben last van eczeem. Veel kinderen groeien hier uiteindelijk gelukkig overheen. Toch zijn er ook nog één op de twintig volwassenen die regelmatig last hebben van eczeem. Bij eczeem moet je denken aan ernstige jeuk, roodheid van de huid en zelfs enorme infecties. De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Wanneer deze geïnfecteerd raakt, kan dit de gehele gezondheid beïnvloeden. Om de eigen gezondheid te verbeteren en de klachten te verminderen is het belangrijk om te weten wat je tegen eczeem kunt doen. Hoe kun je de symptomen verlichten en op welke momenten moet je extra aandacht besteden aan jouw gevoelige huid?
Hoe ontstaat eczeem?
Eczeem is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen. Hierbij gaat het met name om een droge huid die minder gemakkelijk vocht vasthoudt, waardoor de functie van de huid in gevaar dreigt te komen. Het is duidelijk te merken dat de huid gevoeliger is voor irritaties, infecties en snel rood uitslaat. Eczeem wordt voor een groot deel veroorzaakt door de genen. De meeste soorten eczeem zijn erfelijk en komen regelmatig in de familie voor.
- Bij het gebruik van bepaalde reinigingsproducten. Er zijn meerdere verzorgingsproducten die met een overdaad aan parfum en schadelijke stoffen worden uitgerust. Hierdoor slaat de huid niet alleen heel snel uit, maar droog je deze ook nog eens alleen maar verder uit. De kans is dan ook groot dat de eczeem erger wordt en telkens terugkomt. Bij een gevoelige huid is het daarom belangrijk om speciale verzorgingsproducten te kopen. Bijvoorbeeld de speciale lijn van La Roche-Posay voor eczeem en de gevoelige huid.
- Bij weersveranderingen droogt de huid sneller uit, waardoor deze haar functie en de barrière verliest
- Astma
- Allergieën
- Stress
- Medische aandoeningen
Hoe verzacht je de symptomen van eczeem
Iemand die op volwassen leeftijd nog altijd eczeem heeft, zal hier hoogstwaarschijnlijk nooit helemaal vanaf komen. Wel zijn er dingen die je kunt doen om de symptomen zoveel mogelijk te verzachten. Hierdoor heb je er minder last van in het dagelijks leven. Je kunt hierbij deskundige hulp inschakelen. Soms kan een huisarts een hormonale zalf voorschrijven, maar het is ook mogelijk om een eventuele allergie te achterhalen of bij een dermatoloog goede producten te krijgen om de klachten te verminderen.
De beste manier om eczeem en de klachten hiervan te verminderen is door de huid zoveel mogelijk te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit betekent dat je let op wat je eet, je vooral veel water drinkt en antioxidanten eet en de huid zoveel mogelijk verzorgt met vochtinbrengende middelen. Zorg er tevens voor dat je minder vaak doucht of baddert en gebruik hierbij zo min mogelijk uitdrogende verzorgingsproducten. Is de eczeem dusdanig erg dat dit je dagelijkse leven beïnvloedt en heb je voor je gevoel al alles geprobeerd? Laat je dan altijd doorsturen naar een dermatoloog. Deze kan samen met jou een behandelplan op maat samenstellen.
-
Je kijkt naar buiten en ziet regen, grauwe wolken en kale bomen. Des te lekkerder om warm binnen te blijven met een kop dampende thee of koffie.
-
Je huid kan zo nu en dan wat extra zorg gebruiken. Je huid ziet er bijvoorbeeld dof uit, is onzuiver of vertoont lijntjes en pigmentvlekjes.
-
De feestdagen staan voor de deur; voor veel vrouwen de reden om wat extra aandacht te besteden aan hun make-up, voor die perfecte look.
-
Getekend, dun, vol. De wenkbrauwtrends vliegen je om de oren. Bij het vinden van je schoolfoto uit de derde klas, schrik je je dood.
-
Iedere huid is anders en vraagt om andere verzorgingsproducten. Overal lees je adviezen voor verschillende huidtypen, maar op elke site zijn die weer anders. In de drogist vind je honderden soorten crèmes, serums, maskers en peelings.
-
Rimpels, lijntjes en een slappe huid: je ontkomt niet aan huidveroudering. Bij een gemiddelde volwassene duurt het celvernieuwingsproces ongeveer 28 tot 30 dagen. Dat betekent dat je huid zich iedere maand volledig vernieuwt. Maar naarmate je ouder wordt, vertraagt dit proces. Dan kan het wel 50 à 60 dagen duren voordat het celvernieuwingsproces is voltooid.
-
Je zou kunnen zeggen dat onze huid het grootste orgaan is, een rekbaar pantser dat zorgt dat vloeistoffen gecontroleerd ons lichaam kunnen verlaten. Of dat onze huid deel is van ons immuunsysteem door ziekteverwekkers buiten de deur te houden. Maar dan gaan we aan iets belangrijks voorbij.
-
Een mooie, egale huid is één van de schoonheidsidealen. Logisch, want je straalt zo gezondheid en vitaliteit uit. Maar je huid heeft ook veel te verduren… Zon en kou, ongezond eten of drinken en ook zeep eisen dagelijks hun tol.
-
In de puberteit ben je al onzeker genoeg. Waarom moet je dan ook nog eens elke dag wakker worden met een vette huid vol puistjes? Natuurlijk, je weet dat je niet de enige bent. Bijna al je klasgenoten hebben er in meer of mindere mate last van.
-
Tracey verhuisde enkele jaren geleden van Amsterdam naar Alphen aan Den Rijn. Dat betekende dat ze op zoek moest naar een nieuwe wimperstyliste. ‘Ik ging op zoek en kwam terecht bij Iris.