
Reset je huid met een bindweefselmassage
Van de term ‘bindweefsel’ hebben we allemaal weleens gehoord. Het schijnt in groten getale in ons lichaam voor te komen, maar wat het nu precies is en wat voor functie het heeft, is voor veel mensen redelijk onbekend. En dat is eigenlijk vreemd, want het heeft een zeer belangrijke functie en heel bijzondere eigenschappen die van grote invloed zijn op hoe je eruit ziet en hoe je je voelt.
Bindweefselmassage
Als er íémand is die hier boeiend over kan vertellen, is dat Margaret Richters wel. Als therapeut in bindweefselmassage leidt zij veel schoonheidsspecialisten op in deze specialisatie. ‘Mensen bestaan voor een groot deel uit bindweefsel’, licht ze toe. ‘Bindweefsel heeft een steunende én verzorgende functie. Het beschermt de organen en bepaalt hun vorm.’
Fibroblasten
‘Daarnaast speelt het bindweefsel een rol in het transport van voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen. Door verklevingen en littekens kan dit transport echter bemoeilijkt worden’, legt Margaret uit. ‘Met bindweefselmassage kun je dat opheffen. Je moet het alleen wel op de juiste manier doen. Het is echt een specialisme dat je goed moet aanleren, anders heeft het geen effect. Je moet heel diep masseren en kneden om bij de fibroblasten te komen. Dit zijn bindweefselcellen waarbij, wanneer ze openbarsten, hyaluronzuur vrijkomt. Na je 35e maakt je lichaam dat haast niet meer aan, maar door de fibroblasten te activeren, breng je dit proces weer op gang. Door het hyaluronzuur wordt je huid weer in balans gebracht. Dit moet je echter wel goed opbouwen.
‘Je moet heel diep masseren en kneden om bij de fibroblasten te komen’
Bindweefsel in balans
Ik begin altijd met zachte huidtechnieken. Ik voel aan de huid tot hoe ver ik kan masseren. Dan werk ik wat steviger met middengrepen en dat bouw ik op naar het kapot knijpen van de fibroblasten. Die technieken moeten elkaar niet te snel opvolgen, want dan wordt er te veel pijn ervaren. Cliënten gaan soms helemaal met een beurs gevoel naar huis, maar toch komen ze weer terug want door het juiste tempo is het een fantastische massage. Vaak combineer ik het ook met een stukje lymfedrainage, zodat afvalstoffen meteen worden afgevoerd. Het beste kun je dit in kuurverband doen, zodat je bindweefsel helemaal terug in balans wordt gebracht.’
Wetenschappelijke massage
‘Je vóélt gewoon dat er wat gebeurt in je huid’, klinkt het vol passie. ‘Het is echt een bewezen werkzame massage, maar de manier waarop het gebeurt, kan soms erg verschillend zijn. Laat het dus alleen doen door iemand die hier speciaal voor is opgeleid. Kwaliteit is zó belangrijk! Het is een van mijn favoriete massages om te geven. Vaak doe ik deze massage in combinatie met een andere behandeling, maar de klant kan die ook los boeken. Je kunt bindweefsel resetten: een verzonken huid rond een vers litteken raakt weer doorbloed en geneest sneller. De slappe huid op je buik of aan je bovenarmen wordt strakker, cellulite verdwijnt, rimpels worden minder diep en je gezicht wordt weer voller. Bindweefselmassage is geweldig!’
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.