stylen

Het stylen van meubelen en objecten

Of je nu klein woont, heel groot of ergens er tussenin: het stylen van meubelen en objecten kan een behoorlijke klus zijn. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden in een interieur. Zo is het niet alleen belangrijk dat je gemakkelijk op je bank kunt plaatsnemen, maar wil je vanaf je plek natuurlijk ook zonder problemen en zonder op te hoeven staan een kopje of glas van de salontafel kunnen pakken.

Evenwicht is de sleutel

Dit soort overwegingen maak ik als interieurstyliste over alle meubelstukken en objecten in een ruimte. Ook in dit geval is het sleutelwoord weer evenwicht. Alle interieuronderdelen worden altijd zo gekozen, gecombineerd en gerangschikt dat er een aantrekkelijk, bruikbaar, tijdloos, origineel én functioneel interieur ontstaat. Daarbij verlies ik het einddoel natuurlijk nooit uit het zicht: een geheel met een stijl en sfeer die past bij de bewoners en de ruimtes van de woning.

Vorm en afmetingen

Mijn eigen inzicht en gevoel voor esthetiek speelt een belangrijke rol bij het samenstellen van een interieur en interieurgebruik, maar er zijn wel een aantal uitgangspunten waar ik gebruik van maak. Allereerst kijk ik naar de vorm en de afmetingen van een meubelstuk. In eerste instantie letterlijk: past een meubelstuk in deze ruimte zonder dat het meubel of de ruimte functionaliteit verliest? Maar ook de uitstraling van een meubel speelt hierbij een rol. Je kunt je voorstellen dat een betonnen salontafel zwaarder oogt dan een salontafel van glas. Beton is niet per definitie beter dan glas of andersom, dit hangt geheel af van de wensen van de bewoners, de ruimte waarin het geplaatst wordt en in combinatie met welke andere meubels en objecten. Belangrijk is dat hierover een afweging gemaakt wordt voordat je een keuze maakt.

Zichtlijnen

Een interieur is pas écht spannend als het niet al zijn schoonheid en geheimen in één blik prijsgeeft. Vaak zijn we geneigd om bij het inrichten van een ruimte alleen te kijken naar de omtrek en het grondoppervlak, maar minstens zo belangrijk zijn de verticale lijnen in een ruimte oftewel: de hoogteverschillen. Een onderbreking van een hoge ruimte door een zorgvuldig uitgekozen verlichtingsarmatuur of strategisch geplaatste kast die ook dienstdoet als scheidingswand kan een ruimte een stuk interessanter maken.

Mijn eigen inzicht en gevoel voor esthetiek speelt een belangrijke rol bij het samenstellen van een interieur

Oogappeltje


Kijk nu eens rond in de ruimte waarin je nu zit? Kun je daarin een blikvanger aanwijzen? Een object of meubelstuk in een ruimte waar je blik automatisch naartoe getrokken wordt. Dit kan een gekleurde wand zijn of een bijzondere lamp, maar ook een uitzicht op de tuin of het landschap. Een goed vormgegeven interieur heeft altijd een blikvanger, maar het is wel belangrijk dat het een bewuste blikvanger is. Vaak worden meubels en objecten op zo’n manier samengesteld dat het belangrijkste item in de kamer onbedoeld een kast vol rommel is. Door de ruimte op een andere manier in te delen kun je dat oplossen, daar hoef je de kast niet eens voor op te ruimen!

Hulp nodig?


Je begrijpt het inmiddels vast: het inrichten van een ruimte is meer dan het uitzoeken en neerzetten van meubels. Je hebt een hele hoop om rekening mee te houden. Onder andere meubelafstand, functionaliteit, doelmatigheid, ritme en evenwichtig ruimtegebruik kunnen bijdragen aan een samenhangend geheel. Als je na het lezen van dit artikel zelf met de handen in het haar zit of je realiseert dat de blikvanger in je woonkamer die die vervallen schutting van de buren is, neem dan eens vrijblijvend contact met me op. Wie weet is het met een paar kleine aanpassingen al op te lossen!

Datum: 26 maart 2020