Al jouw vragen over stress beantwoord
Stress: we kennen het allemaal, maar weten vaak niet hoe we ermee moeten omgaan. Het gevolg is dat we allerlei stressgerelateerde klachten krijgen, zoals slaapproblemen, nekklachten, emotionele uitbarstingen, hoge bloeddruk en zelfs hartproblemen. Hoog tijd dus om stress aan te pakken! We stellen de meest gestelde vragen over stress aan coach Marijke Gast.
Waarom hebben we last van stress?
Marijke: ‘Ons stress-systeem heeft geen update naar 2018 gehad. Het staat nog ingesteld op de oertijd waarin we bij gevaar direct overschakelden naar vechten of vluchten. Ons ‘huidige’ systeem maakt geen verschil tussen een doodsbedreiging of een deadline, waardoor er in beide gevallen wel 1400 biochemische processen worden gestart. Op zich is dit niet erg, want ons stress-systeem gaat vanzelf weer uit. Het duurt alleen lang en ondertussen stellen we onszelf bloot aan allerlei nieuwe prikkels van onze smartphone, het nieuws en andere omgevingsfactoren. We komen simpelweg niet tot rust en daardoor draait ons stress-systeem overuren, met alle gevolgen van dien.’
Is stress erg?
‘Op zich niet. We hebben allemaal een stress-systeem dat aan en uit gaat. Langdurige stress is echter wél erg, omdat het het risico op gezondheidsproblemen verhoogt. Daarom is het noodzakelijk om dit risico te verkleinen door jezelf te leren omgaan met stress. Veel mensen komen vaak pas bij mij als ze al stressgerelateerde klachten hebben. Ik werk met biofeedback-aparatuur die de variatie in het hartritme kan meten. Hierdoor weten we zeker weten dat het stress-systeem aanstaat. Het is dus geen zweverige materie, want we kunnen alles meten en daarmee bewijzen. Als mijn cliënten hun oefeningen consequent blijven doen,kan ik garanderen dat stressklachten verminderen.’
Hoe zorg ik ervoor dat ik minder stress heb?
‘Allereerst moet je je bewust worden van de factoren die bij jou stress veroorzaken. Veel mensen denken dat de grote stressklachten, zoals een scheiding, een overlijden of langdurige werkstress, de boosdoener zijn. Het zijn echter juist ook de kleine, dagelijkse stressfactoren die voor zoveel schade zorgen: files, zeurende kinderen bij het ontbijt, een collega die je vervelend behandelt.
‘Het is geen zweverige materie, want we kunnen alles meten en bewijzen’
Stressbakje
Deze terugkerende factoren zorgen ervoor dat je ‘stressbakje’ volraakt. Samen gaan we vijf situaties fileren en kijken naar wat je denkt en voelt op het moment van stress en ook op welke plek je dit voelt. De één ervaart pijn op de borst of een brok in de keel, de ander heeft last van stijve schouders of benauwdheid. Als je eenmaal jouw persoonlijke patroon kent, dan weet je waar jouw triggers zitten. Je kunt dan in de gaten gaan houden of je stress-systeem aanstaat en ervoor zorgen dat die uit gaat.’
Hoe zet ik mijn stress-systeem uit?
‘Je kunt je stress-systeem uitzetten door een samenhang in je hartritme te krijgen. Dit kun je bereiken door het trainen van hartcoherentie en verschillende ademoefeningen. Hierdoor komt je zenuwstelsel tot rust. Het doel is dat je kalm en ontspannen wordt, maar zeker ook alert! Het is dus niet de bedoeling dat je in een soort slaperige, ontspannen staat komt, zoals bij meditatie of yoga. Als je drie keer dag oefent, dan pikt je brein deze nieuwe aanpak na 6 tot 8 weken op. Je gaat merken dat je stressgerelateerde klachten afnemen.’
-
Als je denkt aan stoere gadgets, dan schieten motoren, gereedschap en high-tech snufjes door je hoofd. Maar laten we eerlijk zijn, zelfs de meest ruige kerels hebben een plek nodig om even op adem te komen. En nee, ik heb het niet over de sportschool. Ik heb het over de wc. Denk aan een toiletverhoging.
-
Valentijnsdag is het perfecte moment om je geliefde te verrassen met een cadeau dat écht vanuit het hart komt. Of je nu groot wilt uitpakken of het juist klein en persoonlijk houdt, het gaat erom dat het cadeau laat zien hoe goed je elkaar kent. Denk buiten de standaard chocolade en bloemen, en kies iets wat echt bij jouw partner past.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuw mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
Jij bent die powervrouw waar iedereen tegenop kijkt. Een succesvolle carrière, een paar leuke kinderen en een gezellige vriendengroep. Maar dat is de buitenkant. Bijna niemand weet hoe moeilijk jij het soms vindt om alle ballen in de lucht te houden.
-
De winterdip is voor veel mensen helaas een terugkerende traditie. Vaak zijn de maanden tot en met december nog wel te doen, we hebben dan nog een lekkere dosis vitamine D in ons lichaam én de gezelligheid van de feestdagen trekt veel mensen er nog wel doorheen. Maar wanneer het dan januari is, en de gezelligheid een beetje naar de achtergrond raakt dan komt de winterdip vaak 10 keer harder aan.
-
Maatwerk vloerkleden bieden de perfecte pasvorm voor elke ruimte. Of het nu gaat om een grote woonkamer, een smalle gang of een onregelmatige hoek, vloerkleden op maat passen zich precies aan de afmetingen van je interieur aan. Dit zorgt ervoor dat je geen ruimte tekortkomt en het kleed mooi in de ruimte ligt zonder te klein of te groot te lijken.
-
Een nieuwe auto kopen is een super leuk (en spannend) moment. Auto’s zijn niet goedkoop en het is zeker niet makkelijk om een goede auto te kiezen. Je hebt tijd, geld en moeite geïnvesteerd en nu is het moment gekomen om je auto op te halen. Voordat je de auto mee neemt naar huis, is het wel slim om alles nog eens even na te kijken.
-
Laminaatvloeren zijn al jaren een favoriet onder huiseigenaren en dat is niet voor niets. Deze vloeren combineren stijl, duurzaamheid en betaalbaarheid als geen ander. Of je nu een strakke, moderne uitstraling wilt of een warme, klassieke sfeer, laminaat heeft het allemaal.
-
Een visgraat vloer is een prachtige toevoeging aan elk interieur. Het luxe patroon en de warme uitstraling maken het een echte eyecatcher.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.