Al jouw vragen over stress beantwoord
Stress: we kennen het allemaal, maar weten vaak niet hoe we ermee moeten omgaan. Het gevolg is dat we allerlei stressgerelateerde klachten krijgen, zoals slaapproblemen, nekklachten, emotionele uitbarstingen, hoge bloeddruk en zelfs hartproblemen. Hoog tijd dus om stress aan te pakken! We stellen de meest gestelde vragen over stress aan coach Marijke Gast.
Waarom hebben we last van stress?
Marijke: ‘Ons stress-systeem heeft geen update naar 2018 gehad. Het staat nog ingesteld op de oertijd waarin we bij gevaar direct overschakelden naar vechten of vluchten. Ons ‘huidige’ systeem maakt geen verschil tussen een doodsbedreiging of een deadline, waardoor er in beide gevallen wel 1400 biochemische processen worden gestart. Op zich is dit niet erg, want ons stress-systeem gaat vanzelf weer uit. Het duurt alleen lang en ondertussen stellen we onszelf bloot aan allerlei nieuwe prikkels van onze smartphone, het nieuws en andere omgevingsfactoren. We komen simpelweg niet tot rust en daardoor draait ons stress-systeem overuren, met alle gevolgen van dien.’
Is stress erg?
‘Op zich niet. We hebben allemaal een stress-systeem dat aan en uit gaat. Langdurige stress is echter wél erg, omdat het het risico op gezondheidsproblemen verhoogt. Daarom is het noodzakelijk om dit risico te verkleinen door jezelf te leren omgaan met stress. Veel mensen komen vaak pas bij mij als ze al stressgerelateerde klachten hebben. Ik werk met biofeedback-aparatuur die de variatie in het hartritme kan meten. Hierdoor weten we zeker weten dat het stress-systeem aanstaat. Het is dus geen zweverige materie, want we kunnen alles meten en daarmee bewijzen. Als mijn cliënten hun oefeningen consequent blijven doen,kan ik garanderen dat stressklachten verminderen.’
Hoe zorg ik ervoor dat ik minder stress heb?
‘Allereerst moet je je bewust worden van de factoren die bij jou stress veroorzaken. Veel mensen denken dat de grote stressklachten, zoals een scheiding, een overlijden of langdurige werkstress, de boosdoener zijn. Het zijn echter juist ook de kleine, dagelijkse stressfactoren die voor zoveel schade zorgen: files, zeurende kinderen bij het ontbijt, een collega die je vervelend behandelt.
‘Het is geen zweverige materie, want we kunnen alles meten en bewijzen’
Stressbakje
Deze terugkerende factoren zorgen ervoor dat je ‘stressbakje’ volraakt. Samen gaan we vijf situaties fileren en kijken naar wat je denkt en voelt op het moment van stress en ook op welke plek je dit voelt. De één ervaart pijn op de borst of een brok in de keel, de ander heeft last van stijve schouders of benauwdheid. Als je eenmaal jouw persoonlijke patroon kent, dan weet je waar jouw triggers zitten. Je kunt dan in de gaten gaan houden of je stress-systeem aanstaat en ervoor zorgen dat die uit gaat.’
Hoe zet ik mijn stress-systeem uit?
‘Je kunt je stress-systeem uitzetten door een samenhang in je hartritme te krijgen. Dit kun je bereiken door het trainen van hartcoherentie en verschillende ademoefeningen. Hierdoor komt je zenuwstelsel tot rust. Het doel is dat je kalm en ontspannen wordt, maar zeker ook alert! Het is dus niet de bedoeling dat je in een soort slaperige, ontspannen staat komt, zoals bij meditatie of yoga. Als je drie keer dag oefent, dan pikt je brein deze nieuwe aanpak na 6 tot 8 weken op. Je gaat merken dat je stressgerelateerde klachten afnemen.’
-
Dubai is een stad die je meteen omver blaast. Futuristische wolkenkrabbers, eindeloze winkelmogelijkheden en diepe tradities komen hier samen op een manier die je nergens anders tegenkomt. Of je nu zin hebt in zon, avontuur of cultuur, Dubai biedt het allemaal.
-
Tapijten kunnen de hele sfeer van een ruimte bepalen. Of je nu kiest voor subtiele tinten die rust uitstralen of voor levendige patronen die direct de aandacht trekken, de kleur en het patroon van je tapijt spelen een cruciale rol in de uitstraling van je interieur.
-
In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het geen verrassing dat ook in onze interieurs de groene golf voelbaar is. Het integreren van duurzame elementen in huis draagt niet alleen bij aan het milieu, maar creëert ook een uniek en persoonlijk verhaal binnen onze leefruimte.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Als moderne man weet je dat een veelzijdige garderobe essentieel is voor elke gelegenheid. Of het nu gaat om een casual dagje uit of een formele gebeurtenis zoals een bruiloft, het juiste kledingstuk kan je look volledig maken.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
De feestdagen zijn een tijd van gezelligheid, familie en natuurlijk lekker eten. Maar eerlijk is eerlijk, voor veel mensen betekent het ook stress. Uren in de keuken staan, ingewikkelde recepten volgen en hopen dat alles op tijd klaar is.
-
Toe aan een nieuw telefoonabonnement? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Logisch, want er zijn ongelooflijk veel keuzes waar je plots voor komt te staan. In de eerste plaats natuurlijk voor welke provider je kiest en wat voor bundel je afsluit, maar ook of je voor een abonnement met of zonder toestel kiest.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Nu de laatste zomerse dagen zijn aangebroken, beginnen veel dames met het opruimen van de kledingkast. De meest zomerse items gaan naar zolder, om vervolgens de collectie voor het najaar en de winter naar beneden te halen. Ben je na het opruimen van je kast op zoek naar een hippe aanvulling voor dit najaar? Dit artikel zet de laatste trends op het gebied van dames broeken voor je op een rijtje.