
Al jouw vragen over stress beantwoord
Stress: we kennen het allemaal, maar weten vaak niet hoe we ermee moeten omgaan. Het gevolg is dat we allerlei stressgerelateerde klachten krijgen, zoals slaapproblemen, nekklachten, emotionele uitbarstingen, hoge bloeddruk en zelfs hartproblemen. Hoog tijd dus om stress aan te pakken! We stellen de meest gestelde vragen over stress aan coach Marijke Gast.
Waarom hebben we last van stress?
Marijke: ‘Ons stress-systeem heeft geen update naar 2018 gehad. Het staat nog ingesteld op de oertijd waarin we bij gevaar direct overschakelden naar vechten of vluchten. Ons ‘huidige’ systeem maakt geen verschil tussen een doodsbedreiging of een deadline, waardoor er in beide gevallen wel 1400 biochemische processen worden gestart. Op zich is dit niet erg, want ons stress-systeem gaat vanzelf weer uit. Het duurt alleen lang en ondertussen stellen we onszelf bloot aan allerlei nieuwe prikkels van onze smartphone, het nieuws en andere omgevingsfactoren. We komen simpelweg niet tot rust en daardoor draait ons stress-systeem overuren, met alle gevolgen van dien.’
Is stress erg?
‘Op zich niet. We hebben allemaal een stress-systeem dat aan en uit gaat. Langdurige stress is echter wél erg, omdat het het risico op gezondheidsproblemen verhoogt. Daarom is het noodzakelijk om dit risico te verkleinen door jezelf te leren omgaan met stress. Veel mensen komen vaak pas bij mij als ze al stressgerelateerde klachten hebben. Ik werk met biofeedback-aparatuur die de variatie in het hartritme kan meten. Hierdoor weten we zeker weten dat het stress-systeem aanstaat. Het is dus geen zweverige materie, want we kunnen alles meten en daarmee bewijzen. Als mijn cliënten hun oefeningen consequent blijven doen,kan ik garanderen dat stressklachten verminderen.’
Hoe zorg ik ervoor dat ik minder stress heb?
‘Allereerst moet je je bewust worden van de factoren die bij jou stress veroorzaken. Veel mensen denken dat de grote stressklachten, zoals een scheiding, een overlijden of langdurige werkstress, de boosdoener zijn. Het zijn echter juist ook de kleine, dagelijkse stressfactoren die voor zoveel schade zorgen: files, zeurende kinderen bij het ontbijt, een collega die je vervelend behandelt.
‘Het is geen zweverige materie, want we kunnen alles meten en bewijzen’
Stressbakje
Deze terugkerende factoren zorgen ervoor dat je ‘stressbakje’ volraakt. Samen gaan we vijf situaties fileren en kijken naar wat je denkt en voelt op het moment van stress en ook op welke plek je dit voelt. De één ervaart pijn op de borst of een brok in de keel, de ander heeft last van stijve schouders of benauwdheid. Als je eenmaal jouw persoonlijke patroon kent, dan weet je waar jouw triggers zitten. Je kunt dan in de gaten gaan houden of je stress-systeem aanstaat en ervoor zorgen dat die uit gaat.’
Hoe zet ik mijn stress-systeem uit?
‘Je kunt je stress-systeem uitzetten door een samenhang in je hartritme te krijgen. Dit kun je bereiken door het trainen van hartcoherentie en verschillende ademoefeningen. Hierdoor komt je zenuwstelsel tot rust. Het doel is dat je kalm en ontspannen wordt, maar zeker ook alert! Het is dus niet de bedoeling dat je in een soort slaperige, ontspannen staat komt, zoals bij meditatie of yoga. Als je drie keer dag oefent, dan pikt je brein deze nieuwe aanpak na 6 tot 8 weken op. Je gaat merken dat je stressgerelateerde klachten afnemen.’
-
Shapewear, ook wel corrigerend ondergoed genoemd, is een ideale manier om er altijd goed uit te zien, wat voor dag je ook hebt. Corrigerend ondergoed is een fijne manier om een strak silhouet te creëren onder je kleding, maar dan is het wel belangrijk dat je kiest voor de juiste soort en maat shapewear.
-
Een nieuw huis bouwen begint vaak met een idee. Misschien een schets op een servet of gewoon een droom in je hoofd. Maar wat je ook kiest, de prijs van zo’n project hangt af van veel factoren.
-
Thuis sporten is populairder dan ooit. Het bespaart reistijd, geeft flexibiliteit en je kunt trainen in je eigen comfortzone.
-
Heb je altijd al gedroomd van een eigen beautymerk? Dan is 2025 jouw moment. Met een groeiende vraag naar unieke, gepersonaliseerde producten en duurzame verpakkingen, biedt dit jaar meer kansen dan ooit om jouw ideeën tot leven te brengen.
-
Golf is niet meer het domein van mannen in V-halstruien en dure lidmaatschappen. De sport heeft in Nederland een fris imago gekregen: toegankelijker, speelser en verrassend laagdrempelig.
-
De tijd dat we tussen de middag allemaal zuur ons broodje kaas uit de broodtrommel peuterden, lijkt inmiddels een ander tijdperk. Lunchen is steeds minder een verplichte werkonderbreking en steeds meer een moment om echt even te ontsnappen. Wie nu rondkijkt in lunchrooms, ziet dat de Nederlandse lunchtafel is veranderd in een werelds buffet: falafel, pho, pokébowls, zuurdesembrood met burrata – het staat allemaal naast elkaar op de kaart.
-
Een degelijke wasdroger is tegenwoordig geen overbodige luxe meer, maar een vaste waarde in veel huishoudens. Zeker met drukke schema’s, kinderen in huis of weinig buitenruimte is snel en efficiënt drogen een uitkomst. De markt voor wasdrogers is breed, met veel merken en modellen die allemaal beweren de beste te zijn.
-
Een levensverzekering geeft rust. Jij weet dat nabestaanden geld ontvangen als jij er onverwacht niet meer bent. De premie hangt af van leeftijd, gezondheid, dekking en looptijd.
-
Stel je voor: je hebt een uitnodiging ontvangen voor een exclusief gala. Je jurk hangt al klaar, maar nu komt het belangrijkste deel – de hakken.
-
Wandelen is een prachtige manier om de natuur te verkennen en tegelijkertijd aan je conditie te werken. Of je nu een ervaren wandelaar bent of net begint, het is belangrijk om de juiste verzorgingsproducten mee te nemen tijdens je wandelvakantie.