Tankstation

Kan een tankstation eenvoudig ontploffen? We zochten voor je uit!

Kijk jij ook graag actiefilms? Dan is het je vast opgevallen dat het regelmatig voorkomt dat een personage met een auto crasht tegen een benzinepomp. Zodra de auto de pomp raakt, ontploft direct de hele installatie. Gelukkig kijk je dan een film en is het dus niet echt gebeurd. Maar kan het eigenlijk ook in het echte leven gebeuren? Een goede vraag, aangezien er grote brandstoftanks onder tankstations liggen. En we weten allemaal dat dit brandgevaarlijk is. Niet voor niets is roken verboden bij een tankstation.

Daarom klinkt het best logisch dat er ontploffingsgevaar is. Maar klopt dit ook? Want hoe veilig is een tankstation eigenlijk? We zochten het voor je uit, zodat je weet hoe veilig het is om te tanken!

Ultieme beveiliging door vlamkerende roosters

Zoals we hierboven al hebben aangegeven: brandstof kan eenvoudig vlam vatten. Voor de veiligheid wordt daarom gebruik gemaakt van vlamkerende roosters. Dit zijn geen echte roosters, maar een soort aansluitingen die een eventuele vlam kan doven en weren. Op die manier kan de vlam niet doorslaan naar gevoelige delen van de installatie. Om te garanderen dat dit explosieveilig is, zijn de vlamdovers van TSE online allemaal ATEX-gecertificeerd.

Een lekdetectiesysteem

Doordat de brandstofopslag onder de grond zit, kun je niet eenvoudig zien of er eventueel een lek is. Maar hier is een mooie oplossing voor! Hier is namelijk een lekdetectiesysteem voor ontwikkeld. De geavanceerde lekdetectiesystemen houden in de gaten of er sprake is van onderdruk of overdruk. Als dit het geval is, dan gaat dit systeem direct over tot actie. Dit is een visueel signaal, gecombineerd met een sirene, noodstop of doorkoppeling naar een centrale meldkamer. Zo wordt er direct opgetreden bij een gevaar. Ook dit lekdetectiesysteem is ATEX-goedgekeurd en is daarnaast ook KIWA-gecertificeerd.

Andere brandstof

Je ziet regelmatig dat de brandstoftanks worden bijgevuld. Niet zo gek; ondanks dat elektrisch rijden in opkomst is, hebben we nog massaal benzine of diesel nodig om te kunnen rijden. Deze brandstoftanks worden aangevuld door een brandstofslang handmatig aan te sluiten op de desbetreffende tank. Dit kan natuurlijk een keer fout gaan, want waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Om dit te voorkomen heeft TSE Enter iets slims: vulbewaking! Hierdoor kan de chauffeur niet meer onopzettelijk een andere brandstof bijvullen dan dat de bedoeling is. Hierdoor voorkom je gevaarlijke situaties, aangezien de tank nooit meer meer leeggehaald hoeft te worden door het toevoegen van de verkeerde brandstof.

De conclusie is dan ook dat een explosie van een tankstation niet zomaar mogelijk is!

Datum: 28 september 2022