luisteren-naar-jezelf

Leren luisteren naar jezelf: hoe gaat het echt?

Hoe voel je je? Het is een simpele vraag die je misschien snel zult beantwoorden met ‘goed’. Het is bijna een automatisme, maar klopt het ook? Voel je je wel echt goed? Weet je wat je lichaam je vertelt, of luister je eigenlijk alleen maar naar wat je hoofd je vertelt? In de westerse maatschappij ligt zo sterk de nadruk op ratio, dat we nog wel eens willen vergeten naar ons lichaam en gevoel te luisteren. Te vaak rennen we onszelf voorbij. Hoogste tijd dus om tijd en aandacht te besteden aan die ene vraag: hoe voel je je?

Kijken naar anderen

We zijn erg gewend geraakt te kijken naar wat anderen doen, en dat als richtpunt te nemen van wat goed is. We willen net zo gelukkig, voldaan en succesvol zijn als die ander. Maar als dat hetgeen is dat je drijft, hoe goed luister je dan nog naar jezelf? Altijd maar in de weer zijn om het iedereen naar de zin te maken, of vliegen om alles te doen waarvan je denkt dat het van je verwacht wordt is standaard geworden. Hierbij trappen we maar al te vaak in de valkuil dat we onszelf over het hoofd zien. Terwijl: als we niet goed voor onszelf zorgen, lukt het ook niet goed voor een ander te zorgen.

Tijd voor verveling

Met andere woorden, doordat we continu zo druk bezig zijn met alles en iedereen om ons heen, staan onze zintuigen staan altijd naar buiten gericht. Maar willen we meer kalmte, rust en evenwicht krijgen en behouden, dan is het juist nuttig de zintuigen ook naar binnen te richten. Dienen we juist tijd te nemen voor onszelf, tijd waarin we niet geprikkeld worden door allerlei dingen die moeten of afleidende media. Tijd om ons te vervelen en tot onszelf te komen.

Tijdens een meditatieavond leer jij hoe je dit écht goed kunt aanpakken

Rust en ruimte

Op momenten waarin we alleen zijn en er rust en stilte is, kunnen we namelijk optimaal het hoofd leeg maken. Dat brengt het zenuwstelsel tot rust, wat ook lichamelijk veel ontspanning oplevert. Maroesja Grabijn is lichaamsgericht therapeut en coach, en vertelt: ‘Het kan best lastig zijn die stiltemomenten voor jezelf in te ruimen. Er is altijd wel iets te doen wat je aandacht vraagt. Daarom organiseer ik ook meditatieavonden, om die rust en ruimte voor iedereen mogelijk te maken.’

Het echte antwoord

‘Meditatie is in aandacht zijn met alles wat zich aandient’, legt Maroesja uit. ‘Dit is niet iets speciaals, het is eigenlijk heel simpel. Door aandacht te schenken aan dingen waar je gewoonlijk niet bij stilstaat, zoals je ademhaling, je emoties, leer je een nieuw soort controle en wijsheid in je leven te ontwikkelen. Daardoor ontstaat een grotere helderheid om te zien hoe je leeft, maar ook wat je eventueel zou willen veranderen.’ Kortom, het geeft je kans om te ontdekken hoe je de vraag bovenaan dit artikel nu écht zou kunnen beantwoorden.

Een stevige basis

Wil jij ook leren luisteren naar jezelf? Maroesja organiseert iedere twee maanden een open meditatieavond. De eerstvolgende zal op 13 december plaatsvinden, hiervoor kun je je aanmelden via de website. Maroesja: ‘Als coach en lichaamsgericht therapeut is het mijn missie om jou te helpen begrijpen, voelen en ervaren dat je goed genoeg bent zoals je bent. Dat doe ik door mensen in staat te stellen kennis en ervaring vanuit het hoofd, lichaam en ervaring te combineren. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die stevige basis kan vinden, vergroten en meenemen in het dagelijkse leven. Benieuwd? Neem vrijblijvend contact op.’

Date: 26 november 2019