
Mediation is een heel goed middel ook om grensoverschrijdend gedrag te bespreken
Reino Meinema zegt: ‘Mensen hebben recht op een veilige werkplek en ook op het signaleren en oplossen van problemen in de omgang en samenwerking. De werkgever heeft de wettelijke plicht te zorgen voor een veilige werkomgeving en is daarmee ook verantwoordelijk voor de zogenaamde psychosociale arbeidsbelasting. Daar valt het signaleren van ongewenste omgangsvormen zoals, grensoverschrijdend gedrag, discriminatie, seksuele intimidatie, agressie en pesten, onder.
Er is onder andere door de media steeds meer aandacht voor grensoverschrijdend gedrag in allerlei situaties. Ook in dergelijke zaken is het vaak zinvol om een gespecialiseerde mediator in te zetten. Mensen hebben vaak een afhankelijkheidsrelatie bij grensoverschrijdend gedrag, de cultuur op het werk is onvoldoende beschermend, mensen voelen zich kwetsbaar en hebben wat te verliezen of zijn bang om grenzen aan te geven. Iedere situatie is weer anders. Vaak leidt grensoverschrijdend gedrag tot ziekte voor degene die het overkomt. Het gebeurt ook dat de ander zich niet bewust is van het grensoverschrijdende gedrag.
Steeds vaker wordt er mediation ingezet bij grensoverschrijdend gedrag. Voor het slachtoffer geeft het de mogelijkheid om opnieuw de regie te pakken, wat voor het herstel essentieel is. Soms speelt het zich af op het snijvlak van het strafrecht. Ook in strafzaken merk ik dat het uitspreken naar de ander wat je als grensoverschrijdend hebt ervaren zelfrespect en zelfvertrouwen oplevert. Als mediator is het belangrijk om deze gevoelige gesprekken goed te begeleiden, met zorg en respect voor het verhaal van het slachtoffer, maar ook voor de pleger moet ruimte zijn. Daar moet je als mediator een goede balans in vinden. Beide partijen moeten je hierin vertrouwen. Daar gaat altijd een individueel gesprek aan vooraf. Soms is er ruimte voor het bespreken van de mogelijkheid om de (werk)relatie te herstellen. Erkenning en een spijtbetuiging is vaak heel erg belangrijk en soms wordt na het gesprek de samenwerking beëindigd.’
Met mediation valt echt winst te behalen
Over Meinema Mediation
‘Als mediator moet je een sfeer van veiligheid creëren waarin mensen zich durven uit te spreken. Daar helpt de structuur en werkwijze bij. Als mediator ben je onafhankelijk, onpartijdig en neutraal, maar ik ga wel tot het uiterste om het conflict goed in kaart te brengen. Daar is soms ook lef voor nodig en daarin zoek ik ook de grenzen op. De mediator moet ervoor zorgen dat ook de losse eindjes benoemd worden, juist als mensen ze niet bespreekbaar willen maken. Een conflict geeft ook vaak een groeiproces aan. Mensen zijn zich aan het ontwikkelen en veranderen, en dat geeft een andere dynamiek in het contact. Je moet een conflict willen uitpakken en dat vraagt veel van mensen. Wanneer een conflict toch wordt opgelost aan de mediationtafel, zijn mensen vaak erg dankbaar voor de rust die er ontstaat. Mediation is echt een dankbaar en afwisselend vak.’
Reino Meinema is een gedreven persoonlijkheid en goed en ervaren in haar vak als mediator. Ze staat als registermediator ingeschreven bij de Raad voor rechtsbijstand en bij de mediatorsfederatie Nederland. Ze heeft een drukke mediationpraktijk in Leeuwarden en je kunt bij haar terecht voor zowel familie- en arbeids- als strafzaken.
-
Shapewear, ook wel corrigerend ondergoed genoemd, is een ideale manier om er altijd goed uit te zien, wat voor dag je ook hebt. Corrigerend ondergoed is een fijne manier om een strak silhouet te creëren onder je kleding, maar dan is het wel belangrijk dat je kiest voor de juiste soort en maat shapewear.
-
Een nieuw huis bouwen begint vaak met een idee. Misschien een schets op een servet of gewoon een droom in je hoofd. Maar wat je ook kiest, de prijs van zo’n project hangt af van veel factoren.
-
Thuis sporten is populairder dan ooit. Het bespaart reistijd, geeft flexibiliteit en je kunt trainen in je eigen comfortzone.
-
Heb je altijd al gedroomd van een eigen beautymerk? Dan is 2025 jouw moment. Met een groeiende vraag naar unieke, gepersonaliseerde producten en duurzame verpakkingen, biedt dit jaar meer kansen dan ooit om jouw ideeën tot leven te brengen.
-
Golf is niet meer het domein van mannen in V-halstruien en dure lidmaatschappen. De sport heeft in Nederland een fris imago gekregen: toegankelijker, speelser en verrassend laagdrempelig.
-
De tijd dat we tussen de middag allemaal zuur ons broodje kaas uit de broodtrommel peuterden, lijkt inmiddels een ander tijdperk. Lunchen is steeds minder een verplichte werkonderbreking en steeds meer een moment om echt even te ontsnappen. Wie nu rondkijkt in lunchrooms, ziet dat de Nederlandse lunchtafel is veranderd in een werelds buffet: falafel, pho, pokébowls, zuurdesembrood met burrata – het staat allemaal naast elkaar op de kaart.
-
Een degelijke wasdroger is tegenwoordig geen overbodige luxe meer, maar een vaste waarde in veel huishoudens. Zeker met drukke schema’s, kinderen in huis of weinig buitenruimte is snel en efficiënt drogen een uitkomst. De markt voor wasdrogers is breed, met veel merken en modellen die allemaal beweren de beste te zijn.
-
Een levensverzekering geeft rust. Jij weet dat nabestaanden geld ontvangen als jij er onverwacht niet meer bent. De premie hangt af van leeftijd, gezondheid, dekking en looptijd.
-
Stel je voor: je hebt een uitnodiging ontvangen voor een exclusief gala. Je jurk hangt al klaar, maar nu komt het belangrijkste deel – de hakken.
-
Wandelen is een prachtige manier om de natuur te verkennen en tegelijkertijd aan je conditie te werken. Of je nu een ervaren wandelaar bent of net begint, het is belangrijk om de juiste verzorgingsproducten mee te nemen tijdens je wandelvakantie.