schrijven

Wat doet schrijven voor je brein?

Tegenwoordig typen we meer dan ooit. Wist je dat het erg nuttig kan zijn om af en toe de toetsen te laten voor wat het is? Schrijven op papier, met je pen en je notitieblok, heeft allerlei positieve effecten op je hersenen. Wat maakt schrijven zo goed?

Schrijven in het digitale tijdperk

Bijna iedereen die tegenwoordig iets schrijft – of het nou op kantoor of privé is – doet dit met een toetsenbord. Typen heeft dan ook veel voordelen. Je kunt gemakkelijk woorden weghalen, veranderen of de spelling ervan corrigeren. Het is door iedereen leesbaar én het is vaak veel sneller dan schrijven op papier.

Toch is schrijven ‘zoals vanouds’ met pen en papier soms een veel betere keuze. Met name voor je hersenen levert dit namelijk veel voordelen op. Terwijl je een voor een de woorden op papier zet, ben je op allerlei manieren je hersenen aan het trainen. In dit blog vind je dan ook de vele voordelen die schrijven met zich meebrengt.

Je neemt informatie beter op

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je denkt: ‘dit onthoud ik wel’, om het vervolgens in een paar tellen te vergeten? Wanneer je een boodschap opschrijft, geef je een signaal aan je hersenen dat het belangrijke informatie is. Alles wat je opschrijft, is het ook waard om te blijven onthouden. Ook ben je meer tijd kwijt aan schrijven, waardoor je langer stilstaat bij de woorden dan wanneer je ze mee typt. Beide punten maken dat je ondertussen ook je geheugen aan het trainen bent.

Het stimuleert je hersenen

Niet alleen je geheugen wordt gestimuleerd. Schrijven activeert verschillende breingebieden tegelijk. Wanneer je een van je pennen met logo pakt om te gaan schrijven, komen er allerlei processen op gang. Je bent met de pen letters aan het uitschrijven op papier, waardoor je motoriek wordt aangesproken. Je moet bedenken hoe je iets opschrijft en welke woorden je kiest, waar je jouw creativiteit voor nodig hebt. Daarbij moet je ook terughalen wat je op wilde schrijven en soms goed moet blijven onthouden wat iemand zegt wanneer je aantekeningen maakt: dit doe je met je geheugen. Al deze hersengebieden zijn bij het schrijven tegelijkertijd actief.

Je concentratie verbetert

Fysieke notities maken terwijl iemand praat, heeft ook voordelen. Je kunt natuurlijk nooit zo snel schrijven als dat iemand vertelt. Daarom moet je het, wanneer je notities maakt op papier, in je eigen woorden vertalen. Dit vraagt om opletten. Zo ben je stiekem ook je concentratie aan het trainen. Daarnaast is het makkelijker om geconcentreerd te blijven schrijven wanneer je dit met pen en papier doet in plaats van op een laptop. Een notitieblok kent immers geen social media, internet, berichten of nieuwswebsites. Zo raak je minder snel afgeleid.

Schrijven maakt je hoofd leeg

Soms blijven gedachten maar malen. Door ze op te schrijven, kun je overzicht krijgen en alles van je af schrijven. Ga maar na: de woorden moeten op papier komen en in een bepaalde volgorde staan. Hiervoor is het per definitie nodig om de woorden te structureren. En daarmee ook je gedachten. Het kan een aanrader zijn om een notitieblokje naast je bed te leggen, zodat je iedere avond je gedachtes hierin kwijt kunt. Je kunt zelfs notitieboekjes bedrukken, om ze helemaal eigen te maken.

Minder stress

Het maakt niet alleen je hoofd leeg: schrijven kan ook een vermindering van stress opleveren. Wat je opgeschreven hebt, hoef je jezelf niet meer mee bezig te houden. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat schrijven stressverlagend werkt. In dit onderzoek ging een groep proefpersonen op een verhalende manier schrijven over zowel negatieve als positieve ervaringen uit hun verleden. Wat bleek: de groep die schreef had beduidend minder last van stemmingsklachten dan de groep die niet had geschreven! Wanneer je dus erg gestresd bent, kan het nuttig zijn om het echt even van je af te schrijven. Wat gaat er door je heen en welke situatie zorgde voor de stress?

Je creativiteit krijgt een boost

Schrijven kost tijd. Een druk op een knop van je toetsenbord wordt vervangen door het uitschrijven van alle letters. Je staat zo wel langer stil bij wat je opschrijft, waardoor ook nieuwe ideeën sneller kunnen ontstaan. Bovendien werken je linker- en rechterhersenhelft met elkaar samen wanneer je aan het schrijven bent. Op deze manier ben je door het schrijven direct je hersenen aan het trainen. Hierdoor is schrijven ook nog eens nuttig voor je creativiteit. Hoe meer je schrijft, hoe meer je dit effect versterkt.

Schrijven biedt zo veel voordelen voor je hersenen. De keuze is aan jou: blijf je achter je toetsenbord zitten, of pak je toch een notitieblokje erbij?

Datum: 28 april 2022