cosmetische-ingrepen

5x de meest voorkomende cosmetische ingrepen

Botox, fillers, lasers: jezelf onder handen laten nemen door een cosmetisch arts wordt steeds laagdrempeliger. En een beetje aan jezelf sleutelen: daar is natuurlijk niks mis mee, als jij dat wil. We zetten de vijf populairste cosmetische behandelingen voor je op een rij, en vertellen wat er wel en niet vanuit je basisverzekering gedekt wordt.

Wanneer wordt een ingreep vergoed?

Als je een cosmetische ingreep wil laten doen zonder dat daar een medische noodzaak voor is, dan valt dat onder esthetische of cosmetische chirurgie. Dit wordt niet gedekt vanuit je basisverzekering of aanvullende verzekering.

Plastische chirurgie

Plastische chirurgie is een ander verhaal: hierbij gaat het om operaties die het uiterlijk herstellen, aanpassen of reconstrueren. Denk aan een hazenlip. In dit geval is er een medische noodzaak en kunnen de kosten onder bepaalde voorwaarden en met toestemming van je verzekeraar vergoed worden vanuit je basisverzekering. Check altijd vooraf de voorwaarden bij je huisarts en zorgverzekeraar.

Aanvullende verzekering

Soms kun je plastische chirurgie vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoed krijgen. Bijvoorbeeld in het geval van een medisch noodzakelijke borstverkleining, een flapoorcorrectie of een buikwandcorrectie. Als je je aanvullend wil verzekeren om deze kosten niet te hoeven betalen, check dan eerst de dekking: soms pakt de jaarlijkse zorgpremie hoger uit dan de totale kosten voor je ingreep en is het dus voordeliger om de kosten zelf te betalen.

Gecontracteerde behandelaar

Zorg dat je altijd kiest voor een behandelaar of ziekenhuis waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Als je je laat behandelen door een niet-gecontracteerde zorgverlener worden je kosten vaak maar deels vergoed.

De populairste cosmetische ingrepen:

1. Botox

Met stip op één staat misschien wel de meest laagdrempelige ingreep. Botox is een injectable die helpt tegen rimpels. De geïnjecteerde stof, een gezuiverd eiwit, legt de behandelde spier(en) in je gezicht deels stil. Hierdoor ontspannen deze spieren en worden rimpels minder zichtbaar. De fronsrimpel behandelen was vorig jaar het meest in trek.

2. Fillers

Fillers zijn injectables, net als botox. Het verschil is echter dat een cosmetisch arts met een filler de ongewenste rimpels ‘opvult’. Dit gebeurt veelal door een lichaamseigen stof (hyaluronzuur) te injecteren. Deze stof wordt binnen zes tot twaalf maanden vanzelf afgebroken door je lichaam. Met name lipfillers zijn op het moment erg gewild.

3. Ooglidcorrectie

Voor een vermoeide blik kan een ooglidcorrectie uitkomst bieden. Bij deze ingreep wordt een deel van het bovenste en/of onderste ooglid verwijderd. De reden kan zowel medisch als cosmetisch zijn. Soms kan overtollig vet of een hangend ooglid leiden tot verminderd zicht. Het deels verwijderen van het onderste ooglid gebeurt vooral om wallen te verminderen.

4. Borstvergroting

Een borstvergroting is vaak cosmetisch en ook populair onder vrouwen die vinden dat hun borsten na de zwangerschap zijn gaan hangen. Een borstvergroting kan echter ook medisch noodzakelijk zijn en onderdeel van een borstreconstructie – na een borstamputatie, bijvoorbeeld.

5. Facelift

De facelift is populair onder vrouwen én mannen. Doordat de huid in de hals en het gezicht strakker wordt getrokken, worden rimpels en plooien minder zichtbaar. Omdat de effecten na 10 jaar afnemen kan de behandeling dan eventueel herhaald worden.

Datum: 06 mei 2024