
5x de meest voorkomende cosmetische ingrepen
Botox, fillers, lasers: jezelf onder handen laten nemen door een cosmetisch arts wordt steeds laagdrempeliger. En een beetje aan jezelf sleutelen: daar is natuurlijk niks mis mee, als jij dat wil. We zetten de vijf populairste cosmetische behandelingen voor je op een rij, en vertellen wat er wel en niet vanuit je basisverzekering gedekt wordt.
Wanneer wordt een ingreep vergoed?
Als je een cosmetische ingreep wil laten doen zonder dat daar een medische noodzaak voor is, dan valt dat onder esthetische of cosmetische chirurgie. Dit wordt niet gedekt vanuit je basisverzekering of aanvullende verzekering.
Plastische chirurgie
Plastische chirurgie is een ander verhaal: hierbij gaat het om operaties die het uiterlijk herstellen, aanpassen of reconstrueren. Denk aan een hazenlip. In dit geval is er een medische noodzaak en kunnen de kosten onder bepaalde voorwaarden en met toestemming van je verzekeraar vergoed worden vanuit je basisverzekering. Check altijd vooraf de voorwaarden bij je huisarts en zorgverzekeraar.
Aanvullende verzekering
Soms kun je plastische chirurgie vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoed krijgen. Bijvoorbeeld in het geval van een medisch noodzakelijke borstverkleining, een flapoorcorrectie of een buikwandcorrectie. Als je je aanvullend wil verzekeren om deze kosten niet te hoeven betalen, check dan eerst de dekking: soms pakt de jaarlijkse zorgpremie hoger uit dan de totale kosten voor je ingreep en is het dus voordeliger om de kosten zelf te betalen.
Gecontracteerde behandelaar
Zorg dat je altijd kiest voor een behandelaar of ziekenhuis waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Als je je laat behandelen door een niet-gecontracteerde zorgverlener worden je kosten vaak maar deels vergoed.
De populairste cosmetische ingrepen:
1. Botox
Met stip op één staat misschien wel de meest laagdrempelige ingreep. Botox is een injectable die helpt tegen rimpels. De geïnjecteerde stof, een gezuiverd eiwit, legt de behandelde spier(en) in je gezicht deels stil. Hierdoor ontspannen deze spieren en worden rimpels minder zichtbaar. De fronsrimpel behandelen was vorig jaar het meest in trek.
2. Fillers
Fillers zijn injectables, net als botox. Het verschil is echter dat een cosmetisch arts met een filler de ongewenste rimpels ‘opvult’. Dit gebeurt veelal door een lichaamseigen stof (hyaluronzuur) te injecteren. Deze stof wordt binnen zes tot twaalf maanden vanzelf afgebroken door je lichaam. Met name lipfillers zijn op het moment erg gewild.
3. Ooglidcorrectie
Voor een vermoeide blik kan een ooglidcorrectie uitkomst bieden. Bij deze ingreep wordt een deel van het bovenste en/of onderste ooglid verwijderd. De reden kan zowel medisch als cosmetisch zijn. Soms kan overtollig vet of een hangend ooglid leiden tot verminderd zicht. Het deels verwijderen van het onderste ooglid gebeurt vooral om wallen te verminderen.
4. Borstvergroting
Een borstvergroting is vaak cosmetisch en ook populair onder vrouwen die vinden dat hun borsten na de zwangerschap zijn gaan hangen. Een borstvergroting kan echter ook medisch noodzakelijk zijn en onderdeel van een borstreconstructie – na een borstamputatie, bijvoorbeeld.
5. Facelift
De facelift is populair onder vrouwen én mannen. Doordat de huid in de hals en het gezicht strakker wordt getrokken, worden rimpels en plooien minder zichtbaar. Omdat de effecten na 10 jaar afnemen kan de behandeling dan eventueel herhaald worden.
-
Een labiacorrectie is een verkleining van de binnenste schaamlippen. Deze kunnen bijvoorbeeld rekken of veranderen door een zwangerschap. ‘In principe is het een vrij standaard behandeling. Wat we altijd doen is een eerste beoordeling tijdens het intakeconsult. Ik vraag dan naar de klachten.
-
Een zwangerschap van negen maanden, een bevalling en een kraambed: een kind op de wereld zetten heeft een flinke impact op je lichaam. Dat merkte Kim (39) ook.
-
Je merkt ’t misschien niet, maar je huid heeft het tijdens de winter zwaar te verduren.
-
Het gebruik van klei heeft een lange geschiedenis. Bijna iedere bevolking heeft wel kleibehandelingen in hun (therapeutische) tradities. Maar wat is klei eigenlijk precies?
-
We worden allemaal ouder en waar de één rimpelloos oud lijkt te worden of er niets om lijkt te geven heeft de ander meer problemen met de staat waarin de huid verkeert. Natuurlijk zijn daar oplossingen voor, maar hoe zit dat precies.
-
Je huid kan behoorlijk te lijden hebben onder de behandeling tegen kanker. Een goede huidverzorging voor, tijdens en na deze ziekteperiode is dan ook extra belangrijk.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Je handen zijn je visitekaartje. Daarom wil je ze goed verzorgen met een voedende handcrème. En het oog wil ook wat. Wat dacht je van een mooi kleurtje op je nagels?
-
‘In mijn jeugd zwom ik graag en veel. En ’s zomers lag ik na het zwemmen ook graag eindeloos in de zon. Ik denk dat ik zo rond mijn 16de de eerste kuiltjes in mijn bovenbenen en billen ontdekte: cellulite’, vertelt Sterre. ‘Op mijn 25ste was die cellulite zó verergerd dat ik me niet meer in bikini durfde te vertonen.
-
Je kijkt naar buiten en ziet regen, grauwe wolken en kale bomen. Des te lekkerder om warm binnen te blijven met een kop dampende thee of koffie.