ledverlichting

Dit zijn de voordelen van ledverlichting

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor het gebruik van ledverlichting. Dat is dan ook helemaal niet gek, want ledverlichting heeft veel te bieden. Maar wat is ledverlichting nu precies en welke voordelen kan het je opleveren? Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is ledverlichting?

Ledverlichting is in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Tegenwoordig zien we het al heel veel voorbijkomen, zoals in bijvoorbeeld woningen en/of kantoren. Led is een afkorting voor light-emmiting diode. Wat een diode is? Een onderdeel van een lamp dat elektrische stroom uitzendt. Door elektriciteit door deze diode te leiden, komt er energie vrij dat wordt omgezet in licht. Dit licht is het licht dat de ledlamp uitstraalt.

Energiebesparend

Een groot voordeel aan ledverlichting is het feit dat het energiebesparend is. Een ledlamp is veel zuiniger dan bijvoorbeeld een halogeenlamp. Een ledlamp gebruikt veel stroom voor het geven van licht. Dit in tegenstelling tot een ouderwetse gloeilamp, waar dit percentage aan stroom veel minder is. Hier wordt nog een heel groot gedeelte afgegeven als warmte. Ledlampen zijn daarom enorm energiebesparend. Mocht je ervoor kiezen om ledlampen te gebruiken in plaats van ‘traditionele lampen’, bespaar je veel geld op elektriciteitskosten. En dat ga je dan ook zeker terugzien bij jouw energierekening!

Ledlampen worden minder warm

Je hebt vast wel eens gemerkt dat een traditionele lamp heel warm kan worden. Bij ledlichten is dit niet het geval, deze worden nauwelijks warm. Dit betekent dat het een stuk veiliger is en je nooit meer je vingers hoeft te verbranden bij het vervangen van je lampen: ideaal!

Langere levensduur

Een groot voordeel van ledverlichting is dat het een lange levensduur heeft. Zeker in vergelijking met traditionele verlichting, dat nog vrij vaak vervangen moet worden. Zo gaat bijvoorbeeld een gloeilamp 1.000 uur mee, een halogeenlamp 3.000 uur mee en een spaarlamp tussen de 5.000 en 10.000 uur. Nu vraag je jezelf vast af hoelang ledlampen dan meegaan. Dat zit zo: een ledlamp gaat gemiddeld tussen de 20.000 en 30.000 uur mee. Een ledlamp gaat in dit geval zo’n vijf tot tien jaar mee. Dit is dus een stuk langer dan de traditionele lampen. Dit betekent dat je ledlampen veel minder vaak hoeft te vervangen. Dit is niet alleen fijn, maar bespaart ook nog eens flink wat kosten.

Ledlampen werken meteen op volle sterkte

Traditionele lampen, zoals bijvoorbeeld TL-buizen en spaarlampen, hebben tijd nodig om op te starten. Het kan best even duren voordat deze lampen vol licht geven. Bij een ledlamp is dit niet het geval, want deze lampen geven direct vol licht. Dit is fijn, want zo hoef je niet steeds te wachten totdat je vol licht hebt.

Ledlampen zijn er in verschillende varianten

Omdat tegenwoordig al heel veel mensen kiezen voor ledlampen, komen er steeds meer varianten op de markt. Ledverlichting is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren en vormen, waardoor je veel keuze hebt.

Kortom, er zitten veel voordelen aan het gebruiken van ledverlichting. Mochten jouw lampen in huis dus aan vervanging toe zijn, kun je dit zeker in je achterhoofd houden!

Datum: 09 februari 2021