Dermatografie: camoufleren of juist weer zichtbaar maken
Je uiterlijk speelt een grote rol in je mate van zelfvertrouwen. Wanneer je gezegend bent met een knap gezichtje en mooi figuur zul je regelmatig bewonderende blikken oogsten. Het tegendeel is echter ook waar. Je wordt ook regelmatig nagekeken wanneer je in je gezicht of op een andere zichtbare plaats bijvoorbeeld een groot litteken, vitiligo of een wijnvlek hebt of als je je wenkbrauwen of hoofdhaar mist als gevolg van een ziekte of chemotherapie. Het liefst zou je dergelijke uiterlijke kenmerken helemaal verhullen.
Camoufleren
Met dermatografie, ook wel medisch tatoeëren of medisch pigmenteren genoemd, kun je dergelijke plekken op je huid grotendeels camoufleren. Littekens die zijn ontstaan na een grote operatie, het laten weglaseren van een tatoeage, automutilatie of een brandwond kunnen je uiterlijk behoorlijk ontsieren. Soms kun je ze met behulp van camouflerende make-up of met je kleding aan het zicht onttrekken, maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk.
Zichtbaar maken
Dermatografie wordt niet alleen toegepast om te camoufleren, maar ook om bepaalde delen in het gezicht of op het lichaam juist weer zichtbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan (deels) ontbrekende wenkbrauwen als gevolg van alopecia, chemotherapie of medicijngebruik. Pigmentatie van de wenkbrauwen brengt direct expressie terug in het gezicht. Een ander voorbeeld is de tepel die ontbreekt bij de vrouw die borstkanker heeft gehad en bij wie een borstreconstructie is gedaan. Qua silhouet is de symmetrie weer terug, maar pigmentatie van de tepel en tepelhof maakt een borstreconstructie helemaal af en doet veel voor het zelfvertrouwen.
Dermatografie
Bij dermatografie wordt de huid met kleine naaldjes bewerkt. Op deze manier worden er pigmenten in de huid gebracht om de huid te camoufleren, in het geval van bijvoorbeeld wijnvlekken en vitiligo, of juist iets zichtbaar te maken, zoals een nieuwe tepelhof, wenkbrauwen of een ontbrekende teen- of vingernagel. Je kunt de techniek vergelijken met tatoeëren, maar bij dermatografie wordt met pigmenten gewerkt, in plaats van met inkt zoals bij een tatoeage het geval is. Ook gaan de kleurstoffen minder diep de huid in en vervagen ze na een aantal jaren. Afhankelijk van de behandelde plek en de hoeveelheid blootstelling aan zon en buitenlucht zal de medische tatoeage na zo’n drie à vijf jaar bijgewerkt moeten worden.
Bij dermatografie wordt met pigmenten gewerkt, in plaats van met inkt
Microneedling
Er wordt overigens niet altijd met pigmenten gewerkt. Door alleen met de kleine naaldjes te werken, wat microneedling wordt genoemd, wordt een beroep gedaan op het zelfherstellend vermogen van de huid. Soms wordt tegelijkertijd ook een werkstof de huid in gesluisd, waardoor de huid een extra zetje krijgt om zich te herstellen en te verbeteren. Microneedling is een prachtige methode om littekens zachter, soepeler en minder opvallend te maken. Soms is pigmenteren niet eens meer nodig, omdat de huid zelf weer kleur aanmaakt!
Optimaal resultaat
Voor een optimaal resultaat zijn er altijd meerdere behandelingen nodig. Hoeveel, dat is onder meer afhankelijk van de te behandelen aandoening, de conditie van de huid en het genezend vermogen van de huid. Behandelingen met dermatografie vragen om het nodige geduld, maar gezien de resultaten is het dat meer dan waard.
-
Scheren, epileren, waxen en ontharingscrème: er zijn verschillende manieren om van ongewenste haargroei af te komen.
-
Bij het ouder worden verandert je huid. Ze wordt dunner en begint haar elasticiteit te verliezen.
-
Vroeger maakte je je druk om puistjes, nu wens je dat dat je grootste probleem was. Want als je nu in de spiegel kijkt, zie je niets anders dan rimpels. Het verschil tussen deze plooien en puistjes is dat die laatste tijdelijk zijn. Met een goede huidverzorging en een flinke portie geduld gaan die vanzelf weer weg.
-
Ouder worden we allemaal. Het is een cliché, afijn, maar als je foto’s van jezelf ziet, zie je het er toch ook echt wel aan af: die fijne lijntjes, rimpeltjes en kraaienpootjes.
-
Bauwien van der Zwaag is pas 26 jaar, maar heeft al twee volledige opleidingen afgerond én al bijna drie jaar haar eigen huidtherapiepraktijk. Huidproblemen verminderen en verhelpen, en daarmee vaak ook een stuk onzekerheid en schaamte bij mensen wegnemen, is wat zij het liefste doet.
-
Daniëlle: ‘Ik ben altijd al dol op make-up geweest en ik had al wel eens nagedacht over permanente make-up. Dat leek me vooral erg handig tijdens het sporten, op vakanties en ‘s ochtends bij het opstaan, want dan zie je er gelijk verzorgd uit.
-
Aleida: ‘‘Wat zie je er goed uit!’ Dat hoor ik vaak tegenwoordig en ik zie het zelf ook als ik in de spiegel kijk. Ik zie niet meer die afgetobde vrouw met die vermoeide en treurige blik, maar een open gezicht dat weer blij de wereld inkijkt. Eigenlijk is het een heel subtiele verandering, maar het effect is enorm.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Kun je je er ook zo op verheugen? ’s Ochtends je zomerkledij aantrekken, je spulletjes verzamelen en je tas inpakken om een heerlijke dag in de zon te vertoeven; of je nou in het park gaat liggen, naar het strand vertrekt of de hele dag mensen gaat kijken op het terras. Je checkt je tas.