‘Connected’ zorg: het ziekenhuis bij je thuis
Online consulten, ‘connected’ zorg met telemonitoring en gespecialiseerde zorg en begeleiding bij de patiënt thuis. Ziekenhuiszorg thuis is niet nieuw, maar wel iets wat wij in de toekomst steeds vaker gaan zien, voorspelt Isala’s bestuursvoorzitter Rob Dillmann.
‘Connected’ zorg
Hartfalen en longpatiënten die thuis worden opgenomen en iedere dag bezoek krijgen van een verpleegkundige. Zwangere vrouwen die dagelijks zelf een hartfilmpje van hun baby naar het ziekenhuis kunnen sturen. Hartrevalidatie thuis met behulp van een app of als COPD-patiënt een vragenlijst aan de keukentafel invullen, zodat de longverpleegkundige meteen kan zien hoe het met je gaat. Een kleine greep uit de voorbeelden van ‘connected’ zorg die Isala zijn patiënten biedt. Dillmann: ‘Patiënten kunnen steeds vaker thuisblijven in hun vertrouwde omgeving. Een voordeel is dat de begeleiding en het bewaken hoe het met de patiënt gaat dan vaak intensiever is dan bij een klassiek ritme van controles in het ziekenhuis.’
Keukentafel
Naast kwaliteit noemt Dillmann ook de beschikbaarheid van goede zorg een belangrijke reden om zorg anders en op afstand te regelen. ‘De gezondheidszorg in Nederland behoort bij de top. Dat is iets om trots op te zijn en wat wij ook zo willen houden. Omdat iedereen steeds ouder wordt en ouderdom met gebreken komt, moeten wij slimmer met zorg omgaan. Zorg op afstand en via moderne meet-, monitor- en communicatietechniek is daarvoor één van de manieren.’
Wat wil de patiënt?
Maar ziet die oudere patiënt dat wel zitten, ‘connected’ zorg? Controle thuis aan de keukentafel via een tablet in plaats van aan het bureau van de specialist? ‘Je kijkt altijd naar wat een patiënt wil’, antwoordt Dillmann. ‘Niets moet, maar er is meer mogelijk. En ik merk dat veel zeventigplussers steeds digitaler ontwikkeld zijn en geen moeite hebben met virtueel contact en de moderne techniek. We hebben ook aan ons klantenpanel gevraagd hoe zij over ‘patiëntgerichte zorg in de toekomst’ denken. De meerderheid is enthousiast over ‘connected’ zorg, zoals (beeld)bellen met de arts, thuismonitoring en zorg thuis met begeleiding vanuit het ziekenhuis.’
‘Niets moet, maar er is meer mogelijk’
Zelf regie willen nemen
‘Nu de groei van ziekenhuiszorg buiten het ziekenhuis op gang komt, kennen steeds meer mensen ervaringsdeskundigen in hun privéomgeving. Zo raken zij zelf ook meer overtuigd van de voordelen. En onze cultuur van zelf regie nemen en betrokken zijn bij je gezondheid en behandeling groeit. Dus de voedingsbodem voor connected care-zorg is goed.’
Specifiek ingericht gebouw
Ook al kan steeds meer ziekenhuiszorg thuis gegeven worden: ziekenhuizen blijven altijd bestaan. Dillmann: ‘Je hebt altijd een specifiek ingericht gebouw nodig voor acute zorg, complexe behandelingen en operaties. Wij komen straks echt niet thuis een tumor verwijderen of een heup of hartklep vervangen. Zorg op afstand gaat meestal om zorg waarvoor je eerder naar de polikliniek kwam of revalidatietrajecten. Isala Hartcentrum, uniek in Nederland, heeft overigens al jarenlang ervaring met het thuis opnemen van patiënten met hartfalen.’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.