chocolade

Op ontdekkingstocht met chocola

Denk je aan chocola, dan denk je aan zoet. Aan die zachte en romig substantie, langzaam smeltend in je mond of verwerkt in de heerlijkste koekjes, toetjes, taarten en sauzen. Levensgenieters als Nigella Lawson, met haar zoete recepten om je vingers bij af te likken, hebben het koken en bakken met chocola naar een hoger niveau getild. Maar wist je dat chocola het ook bijzonder goed doet in hartige gerechten?

Een ontdekking

Als het nog nooit in je opgekomen is om chocola aan je stoofschotel toe te voegen of in plaats van Parmezaanse kaas over je pasta te strooien, is dit voor jou een uitdagend en heerlijk nieuw gebied om te ontdekken.

Chocolade in het hoofdgerecht

Als keukenprinses of (-prins) kun je al veel inspiratie opdoen in de kookboeken van chocoladekoningin Maricel Presilla, culinair historica en chef van Cubaans/Amerikaanse komaf. Haar reputatie in Amerika is zo groot, dat zij als enige ooit een cacao-chocolademenu van maar liefst zeventien (!) gangen voor gasten van president Obama in het Witte Huis mocht bereiden.

Kies voor kwaliteit

Lekker eten begint bij goede ingrediënten. Gebruik daarom kwaliteitschocolade, want daarin vind je de echte smaak van chocola. Voeg kleine porties toe zodat de smaak niet gaat overheersen. Varieer in de wijze waarop je de chocola gebruikt: verwerk het in een kruidenmix om te marineren, voeg het als finishing touch aan een hartige saus toe of garneer er een gerecht mee. Ga op ontdekkingsreis met chocola en laat je verrassen door het subtiele aroma van chocola dat andere smaken beter tot hun recht doet komen.

Gebruik kwaliteitschocolade, want daarin vind je de echte smaak van chocola

Recept: Molten lava cake

Ga jij toch liever voor zoet? Maak dan eens lavacakejes. Heerlijk als toetje of gewoon voor tussendoor en ook nog eens makkelijk en snel klaar te maken. Je eet ze natuurlijk warm, want dan komt die zalige, gesmolten chocola naar buiten stromen zodra je je vorkje erin zet. Mmm …

Dit heb je nodig voor 10 lave cakejes:

  • 250 gram pure Martinez chocolade
  • 250 gram roomboter (ongezouten)
  • 50 gram bloem
  • 125 gram suiker
  • 5 eieren
  • 5 eidooiers

Bereidingswijze

Als eerst verwarm je de oven voor op 170 graden. Vet vervolgens 10 timbaaltjes goed in en klop de eieren, eidooiers en suiker luchtig. Daarna laat je de chocolade au bain-marie smelten en roer je de boter erdoor tot deze eveneens gesmolten is. Roer de vloeibare chocolade door de ei-suikermassa en voeg daarna de bloem toe. Als laatste verdeel je het beslag over de vormpjes en bak je ze 13 minuten. Als finishing touch: garneer de cakejes met poedersuiker en rood fruit. Smullen maar!

Datum: 12 november 2017