Een steuntje in de rug voor een mooie huid
Streven naar een mooie, gezonde huid is niet ijdel. Wanneer de huid niet gezond is en onzuiverheden of ontsieringen vertoont, is dat enorm vervelend. Zo kun je last hebben van klachten zoals jeuk, pijn, trekkerigheid. Maar ook mentaal is het een stuk lekkerder wanneer je je zelfverzekerd voelt over je huid. Wanneer je te maken hebt met ziekte, zit je er daarbij vaak niet te wachten op een slechte huid die de ziekte nog zichtbaarder maakt.
Steuntje in de rug
Wanneer je te maken krijgt met kanker, verandert dat ontzettend veel in je leven. Het lichaam zal waarschijnlijk veel en ingrijpende behandelingen ondergaan. Dat heeft ook weerslag op het uiterlijk. Chemobehandelingen en bestraling kunnen de huid behoorlijk aantasten. In deze moeilijke periode kan goede huidverzorging veel bieden op het gebied van huidverbetering én ontspanning. Maar daar kunnen veel mensen wel een steuntje in de rug bij gebruiken.
Beschermende laag
Door de ziekte en daarbij horende behandeling is de huid vaak veranderd. De pH-graad (oftewel, zuurgraad) van de huid raakt vaak uit balans. De zuurmantel beschermt onze huid gewoonlijk tegen schadelijke bacteriën die niet goed gedijen in de zure leefomgeving. Wanneer de huid minder zuur is ten gevolge van de behandelingen, wordt de huid droger, doffer en sneller geïrriteerd. Bovendien zorgt het gebrek aan zonbescherming ervoor dat huidveroudering en andere schade als pigmentvlekken of onzuiverheden gemakkelijker kunnen ontstaan.
Huidbarrière ondersteunen
In het ziekenhuis wordt bij de drogere huid die schilfertjes en irritaties vertoont vaak een vette crème aangeraden. Logisch, want daarmee zou de huid gevoed blijven. Dat kan ook tot op zekere hoogte werken, maar in veel gevallen gaat dat op den duur irriteren. Door de huid op voorzichtige manier te voeden en beschermen, ondersteun je de huidbarrière.
Ontdekken wat werkt en wat jouw huid precies nodig heeft, kan nog best lastig zijn
Look good, feel better
Om de huid zo gezond mogelijk te houden, is het zaak de juiste producten te gebruiken. Ontdekken wat werkt en wat jouw huid precies nodig heeft, kan nog best lastig zijn. Want hoe kun je bijvoorbeeld zorgen dat de zuurmantel van de huid zoveel mogelijk herstelt, en hoe kun je de huid goed blijven hydrateren? Een huidspecialist kan je hierbij helpen. De stichting Look Good, Feel Better organiseert daarom gratis workshops gericht op uiterlijke verzorging bij kanker. Want dat je ziek bent, betekent niet dat je er ook ziek wilt uitzien. Positieve aandacht voor een lichaam waar ontzettend veel mee gebeurt, is zeer welkom.
De Workshop
Ook ik draag hier heel graag aan bij. Normaliter duurt een workshop 2,5 uur. Gedurende de workshop kunnen de vrouwen bij meerdere specialisten terecht om te leren over opmaken, huidverzorging, haarwerken en dergelijke. In verband met de coronamaatregelen gebeurt dat nu digitaal. Gedurende drie kwartier laat ik zien hoe vrouwen met kanker hun huid goed kunnen reinigen, welke tonic ze goed kunnen gebruiken, welke crème en oogcrème geschikt is, enzovoorts.
Meer informatie
Heb je ook behoefte aan een huidverzorging tijdens of na behandelingen tegen kanker? Kijk op de website van stichting Look Good, Feel Better. Ook bij Beauty & Skincare Spijkenisse help ik je heel graag verder. Neem gerust contact op voor meer informatie.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.