Werk met de tijd mee
Als de coronaperiode ons één ding heeft laten zien, is dat er een heleboel mogelijk is wanneer het er echt op aankomt. Het werkende leven stond bij iedereen opeens op zijn kop. Kantoren die sluiten, de kinderopvang die dichtgaat, maar werk dat gewoon doorloopt. Niemand had van te voren kunnen bedenken hoe flexibel werk eigenlijk kan zijn. Terwijl er tot op heden vaak werd neergekeken op het ‘flexibel’ werken, zeker bij vrouwen.
Parttime werken
Ook onder normale omstandigheden zijn er veel situaties die het fulltime werken, op vaste momenten en op een vaste locatie, moeilijk maken. Denk bijvoorbeeld aan chronische gezondheidsklachten, maar ook aan het gezinsleven of het huishouden. Daardoor zie je nog steeds dat veel vrouwen parttime werken. Daarom resteert er soms nog steeds het idee dat vrouwen minder ondernemend zijn, terwijl dat natuurlijk een heel gedateerd beeld is. Maar het geldt eigenlijk voor iedereen, man of vrouw: waarom waarderen we mensen alleen op basis van hoelang ze werken in plaats van te kijken naar de kwaliteit van het werk dat ze leveren?
Als de coronaperiode ons één ding heeft laten zien, is dat er een heleboel mogelijk is wanneer het er echt op aankomt.
Een nieuwe blik
Waarom zouden we moeten kiezen: of volledig voor het werk gaan, of voor het gezin? Je hoeft niet op zondag nog laat mails te versturen om te laten zien dat je succesvol bent. Het zou niet moeten gaan om wie de langste dagen maakt. Waarom kijken we niet meer naar wat iemand kan betekenen binnen een bedrijf, in plaats van te kijken naar het aantal uren dat die persoon beschikbaar is?
Meer mogelijkheden
Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt wordt de vierdaagse werkweek nog niet altijd geaccepteerd. Er wordt nog steeds ‘neergekeken’ op het parttime werken, terwijl er zoveel meer uit zou kunnen worden gehaald. Als meer vrouwen hun parttime uren ook maar iets zouden verhogen, dan helpt dat tegen de krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast is ook gebleken dat een gevarieerde werkvloer, dus met een goede balans tussen mannen en vrouwen, bijdraagt aan het welzijn van de medewerkers. Tevens krijg je hierdoor meer verscheidenheid in de manier van denken binnen een bedrijf.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?