Beter voorbereid met een persoonlijkheidstest
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee. Maar geeft dat eigenlijk wel een goed beeld van je eigenschappen, gedragskenmerken en manier van leiding geven?
Persoonlijkheidstest
Zoek maar eens op Google naar ‘online persoonlijkheidstest’. Je kunt direct aan de slag want er is een enorme keuze aan gratis testen. Hetzelfde geldt voor leiderschapstesten. Toch bestaat de kans dat je er minder goed mee uit de voeten kunt dan je in eerste instantie had gehoopt. Natuurlijk denk je bij elke vraag en stelling goed na, maar het is soms lastig als de antwoorden net niet overeenkomen met wat jij denkt of voelt.
Is het een kwalitatief goede test?
En met alleen zo’n test ben je er ook nog niet. Want hoe interpreteer je hem? Kun je echt iets met de uitkomsten? Ik zal beslist niet beweren dat je die gratis online testen niet moet doen, er zitten beslist goede tussen die bij jou passen, maar er zijn er ook veel van een matige kwaliteit.
Geaccrediteerd
Als je jezelf écht een dienst wil bewijzen, kun je het beter professioneler aanpakken. Zelf werk ik met diverse testen, en die heb ik met zorg uitgekozen. Ik heb me voor elke test laten scholen en accrediteren. Doordat ik zó goed weet wat de mogelijkheden van een bepaalde persoonlijkheidstest zijn, kan ik heel goed inschatten of dit voor jou de juiste test kan zijn.
Diverse testen
Ik werk met de volgende testen:
- TMA-test: Talenten Management Analyse
- DISC: gedrag- en drijfverentest
- ALTI: Alert Type Indicator test met krachtenrapport
- Leiderschapstest KOAN Persoonlijkheidsindicator
- Persoonlijke Ontwikkelingstest KOAN Persoonlijkheidsindicator
Als je jezelf écht een dienst wil bewijzen, kun je het beter professioneler aanpakken
Geen doel maar middel
Realiseer je dat een test niet een doel is, maar een middel. En met dat middel gaan we aan de slag. Het is een soort reis met een begin- en eindpunt. Het kan soms confronterend zijn, maar het legt ook je blinde vlekken bloot en vaak kom je er zelfs achter dat je meer kwaliteiten in je hebt dan je dacht of waarvan je je bewust was.
Pak het professioneel aan
Pak de voorbereiding op je sollicitatie professioneel aan. Het verhoogt je kans om een stap verder te komen. Maar ik kan zo’n persoonlijkheidstest of leiderschapstest ook inzetten wanneer je op een dood punt in je carrière bent gekomen. Wanneer je het gevoel hebt dat er meer moet zijn, dat je verder wilt, maar geen idee hebt welke kant je daarvoor op moet gaan.
Persoonlijke groei
Dergelijke professionele testen kunnen daarom ook een eerste stap zijn in persoonlijke groei. In een stukje persoonlijke ontwikkeling. Daar coach ik je graag bij. Neem gewoon eens contact op.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?
-
Toen Jessie (36) haar vwo-diploma had behaald, wilde ze eerst een tussenjaar doen. Ze had nog geen idee wat ze wilde gaan studeren.