
De huid beschermen tegen de zon
De zon! De meeste mensen kijken na de koude periode weer reikhalzend uit naar een nieuwe golf van warmte, licht en gezelligheid. Wat kan zonlicht op je huid toch verrukkelijk zijn. Helaas heeft de zon ook een keerzijde. Het is de nummer 1 verouderingsfactor voor de huid, om maar een voorbeeld te noemen. Daarnaast hebben veel mensen een veel te snelle zonverbranding waardoor het bruinen snel omslaat in een verbrande huid. Dat ligt vaak aan je pigment. Een aantal keer verbranden is niet alleen erg onplezierig, het verhoogt ook de kans op huidkanker.
De huid beschermen
Zonnebrandcrème is vaak een uitkomst om de huid te beschermen. Maar als je preventief smeert, ben je ook je vitamine D-opname kwijt. Laten we daarom naar een aantal oplossingen kijken.
Lichte huid
Als je een lichte huid hebt, loop je een groter risico op zonverbranding. Dat komt omdat het natuurlijke pigment melanine in de opperhuid in lagere concentraties aanwezig is dan bij mensen met een donkerdere huid. Melanine is een enorm sterke antioxidant voor je huid en je haar. Daarnaast werkt het als een soort uv-filter. Mensen met een getinte tot bijna zwarte huid hebben veel meer melanine in de huid, waardoor ze veel beter beschermd zijn tegen uv-straling. Google ‘melanine queen’ maar eens voor een indruk.
Feomelanine
Melanine komt in drie vormen voor: licht, chocolade en zwart. Personen met een lichte huidskleur hebben ook melanine, maar de lichte variant, feomelanine genaamd. Dit zie je vaak terug bij het Ierse type met rood haar. Deze huid biedt weinig bescherming want hoe donkerder de huid en het haar, hoe beter de bescherming.
De huid beschermen tegen de zon?
Melanine innemen
Je kunt melanine innemen via een boompaddenstoel die Chaga heet. Deze boomparasiet is de beste manier om je pigment omhoog te krijgen. Chaga kun je gebruiken als supplement in de vorm van capsules en poeder. De poedervariant heeft een koffiesmaak waardoor het goed gebruikt kan worden samen met of in plaats van koffie.
Pigment verbeteren
Daarnaast kun je ook op een andere manier je pigment verbeteren. De rode kleuren in voedsel worden carotenoïden genoemd. Je hebt verschillende hoofdvormen: carotenen en xanthinen. Carotenen zijn doorgaans oranje en xanthinen zijn rood. Als je met deze voedingsstoffen een extra beschermingslaag in je huid wilt krijgen, kun je dit het beste twee weken vooraf innemen voor een optimaal effect. Zo’n product wordt vaak omschreven met een naam als ‘zomerbruin’.
De ogen beschermen
Heb je daarnaast ook last van brandende ogen in de zomer? In dat geval is een pigment beter die ook in de ogen doordringt en daar beschermt. Dit is astaxanthine, een rode stof die door algen wordt gemaakt. Astaxanthine kan overigens ook gebruikt worden wanneer je veel achter een beeldscherm werkt. Hoe dan ook, er is voor iedereen een oplossing.
Een heerlijke zomer
Begin zoals gezegd een paar weken van tevoren zodat de beschermingslaag opgebouwd kan worden. En raak je alsnog verbrand? Zorg voor aloë vera-gel en neem deze mee in een koeltas naar het strand of bewaar deze in de koelkast thuis zodat je meteen kunt beginnen met koelen. Een heerlijke zomer gewenst!
-
Na een dag flink zonnen, bekijk je je huid eens goed in de badkamer. Er is zeker een gezond tintje tevoorschijn gekomen. Maar wat is dat daar op je arm en rug? Het lijken wel rode bultjes en ze beginnen ook nog eens te jeuken.
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
Geheel ten onrechte wordt nog steeds vaak gedacht dat een onzuivere huid te maken heeft met een slechte hygiëne. Dat is een hardnekkig misverstand, want dat is vrijwel nooit de oorzaak. Die moet eerder worden gezocht in een overproductie van talg. Door die overproductie, in combinatie met dode huidcellen, raken je poriën verstopt en mogelijk ontstoken.
-
Rode wangen krijgen is meestal een teken van emotie. Je wordt verlegen of schaamt je voor een bepaalde gebeurtenis of opmerking. Zodra de emotie weer afzwakt, verdwijnt de rode kleur ook weer uit je gezicht.
-
Je merkt ’t misschien niet, maar je huid heeft het tijdens de winter zwaar te verduren.
-
We worden allemaal ouder en waar de één rimpelloos oud lijkt te worden of er niets om lijkt te geven heeft de ander meer problemen met de staat waarin de huid verkeert. Natuurlijk zijn daar oplossingen voor, maar hoe zit dat precies.
-
Je huid kan behoorlijk te lijden hebben onder de behandeling tegen kanker. Een goede huidverzorging voor, tijdens en na deze ziekteperiode is dan ook extra belangrijk.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Je kijkt naar buiten en ziet regen, grauwe wolken en kale bomen. Des te lekkerder om warm binnen te blijven met een kop dampende thee of koffie.
-
Je huid kan zo nu en dan wat extra zorg gebruiken. Je huid ziet er bijvoorbeeld dof uit, is onzuiver of vertoont lijntjes en pigmentvlekjes.