De huid beschermen tegen de zon
De zon! De meeste mensen kijken na de koude periode weer reikhalzend uit naar een nieuwe golf van warmte, licht en gezelligheid. Wat kan zonlicht op je huid toch verrukkelijk zijn. Helaas heeft de zon ook een keerzijde. Het is de nummer 1 verouderingsfactor voor de huid, om maar een voorbeeld te noemen. Daarnaast hebben veel mensen een veel te snelle zonverbranding waardoor het bruinen snel omslaat in een verbrande huid. Dat ligt vaak aan je pigment. Een aantal keer verbranden is niet alleen erg onplezierig, het verhoogt ook de kans op huidkanker.
De huid beschermen
Zonnebrandcrème is vaak een uitkomst om de huid te beschermen. Maar als je preventief smeert, ben je ook je vitamine D-opname kwijt. Laten we daarom naar een aantal oplossingen kijken.
Lichte huid
Als je een lichte huid hebt, loop je een groter risico op zonverbranding. Dat komt omdat het natuurlijke pigment melanine in de opperhuid in lagere concentraties aanwezig is dan bij mensen met een donkerdere huid. Melanine is een enorm sterke antioxidant voor je huid en je haar. Daarnaast werkt het als een soort uv-filter. Mensen met een getinte tot bijna zwarte huid hebben veel meer melanine in de huid, waardoor ze veel beter beschermd zijn tegen uv-straling. Google ‘melanine queen’ maar eens voor een indruk.
Feomelanine
Melanine komt in drie vormen voor: licht, chocolade en zwart. Personen met een lichte huidskleur hebben ook melanine, maar de lichte variant, feomelanine genaamd. Dit zie je vaak terug bij het Ierse type met rood haar. Deze huid biedt weinig bescherming want hoe donkerder de huid en het haar, hoe beter de bescherming.
De huid beschermen tegen de zon?
Melanine innemen
Je kunt melanine innemen via een boompaddenstoel die Chaga heet. Deze boomparasiet is de beste manier om je pigment omhoog te krijgen. Chaga kun je gebruiken als supplement in de vorm van capsules en poeder. De poedervariant heeft een koffiesmaak waardoor het goed gebruikt kan worden samen met of in plaats van koffie.
Pigment verbeteren
Daarnaast kun je ook op een andere manier je pigment verbeteren. De rode kleuren in voedsel worden carotenoïden genoemd. Je hebt verschillende hoofdvormen: carotenen en xanthinen. Carotenen zijn doorgaans oranje en xanthinen zijn rood. Als je met deze voedingsstoffen een extra beschermingslaag in je huid wilt krijgen, kun je dit het beste twee weken vooraf innemen voor een optimaal effect. Zo’n product wordt vaak omschreven met een naam als ‘zomerbruin’.
De ogen beschermen
Heb je daarnaast ook last van brandende ogen in de zomer? In dat geval is een pigment beter die ook in de ogen doordringt en daar beschermt. Dit is astaxanthine, een rode stof die door algen wordt gemaakt. Astaxanthine kan overigens ook gebruikt worden wanneer je veel achter een beeldscherm werkt. Hoe dan ook, er is voor iedereen een oplossing.
Een heerlijke zomer
Begin zoals gezegd een paar weken van tevoren zodat de beschermingslaag opgebouwd kan worden. En raak je alsnog verbrand? Zorg voor aloë vera-gel en neem deze mee in een koeltas naar het strand of bewaar deze in de koelkast thuis zodat je meteen kunt beginnen met koelen. Een heerlijke zomer gewenst!
-
Lichaamsgeurtjes, je kent ze wel. Steek je neus maar eens om de deur van een kleedkamer in een sporthal. Die kenmerkende zweetgeur herken je uit duizenden. Het wil overigens niet zeggen dat wie last heeft van onaangename geuren onder de oksels tekortschiet in zijn of haar lichamelijke hygiëne. Andere factoren spelen daarin ook een rol.
-
Scheren, epileren, waxen en ontharingscrème: er zijn verschillende manieren om van ongewenste haargroei af te komen.
-
Bij het ouder worden verandert je huid. Ze wordt dunner en begint haar elasticiteit te verliezen.
-
Vroeger maakte je je druk om puistjes, nu wens je dat dat je grootste probleem was. Want als je nu in de spiegel kijkt, zie je niets anders dan rimpels. Het verschil tussen deze plooien en puistjes is dat die laatste tijdelijk zijn. Met een goede huidverzorging en een flinke portie geduld gaan die vanzelf weer weg.
-
Ouder worden we allemaal. Het is een cliché, afijn, maar als je foto’s van jezelf ziet, zie je het er toch ook echt wel aan af: die fijne lijntjes, rimpeltjes en kraaienpootjes.
-
Bauwien van der Zwaag is pas 26 jaar, maar heeft al twee volledige opleidingen afgerond én al bijna drie jaar haar eigen huidtherapiepraktijk. Huidproblemen verminderen en verhelpen, en daarmee vaak ook een stuk onzekerheid en schaamte bij mensen wegnemen, is wat zij het liefste doet.
-
Daniëlle: ‘Ik ben altijd al dol op make-up geweest en ik had al wel eens nagedacht over permanente make-up. Dat leek me vooral erg handig tijdens het sporten, op vakanties en ‘s ochtends bij het opstaan, want dan zie je er gelijk verzorgd uit.
-
Aleida: ‘‘Wat zie je er goed uit!’ Dat hoor ik vaak tegenwoordig en ik zie het zelf ook als ik in de spiegel kijk. Ik zie niet meer die afgetobde vrouw met die vermoeide en treurige blik, maar een open gezicht dat weer blij de wereld inkijkt. Eigenlijk is het een heel subtiele verandering, maar het effect is enorm.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?