De huid beschermen tegen de zon
De zon! De meeste mensen kijken na de koude periode weer reikhalzend uit naar een nieuwe golf van warmte, licht en gezelligheid. Wat kan zonlicht op je huid toch verrukkelijk zijn. Helaas heeft de zon ook een keerzijde. Het is de nummer 1 verouderingsfactor voor de huid, om maar een voorbeeld te noemen. Daarnaast hebben veel mensen een veel te snelle zonverbranding waardoor het bruinen snel omslaat in een verbrande huid. Dat ligt vaak aan je pigment. Een aantal keer verbranden is niet alleen erg onplezierig, het verhoogt ook de kans op huidkanker.
De huid beschermen
Zonnebrandcrème is vaak een uitkomst om de huid te beschermen. Maar als je preventief smeert, ben je ook je vitamine D-opname kwijt. Laten we daarom naar een aantal oplossingen kijken.
Lichte huid
Als je een lichte huid hebt, loop je een groter risico op zonverbranding. Dat komt omdat het natuurlijke pigment melanine in de opperhuid in lagere concentraties aanwezig is dan bij mensen met een donkerdere huid. Melanine is een enorm sterke antioxidant voor je huid en je haar. Daarnaast werkt het als een soort uv-filter. Mensen met een getinte tot bijna zwarte huid hebben veel meer melanine in de huid, waardoor ze veel beter beschermd zijn tegen uv-straling. Google ‘melanine queen’ maar eens voor een indruk.
Feomelanine
Melanine komt in drie vormen voor: licht, chocolade en zwart. Personen met een lichte huidskleur hebben ook melanine, maar de lichte variant, feomelanine genaamd. Dit zie je vaak terug bij het Ierse type met rood haar. Deze huid biedt weinig bescherming want hoe donkerder de huid en het haar, hoe beter de bescherming.
De huid beschermen tegen de zon?
Melanine innemen
Je kunt melanine innemen via een boompaddenstoel die Chaga heet. Deze boomparasiet is de beste manier om je pigment omhoog te krijgen. Chaga kun je gebruiken als supplement in de vorm van capsules en poeder. De poedervariant heeft een koffiesmaak waardoor het goed gebruikt kan worden samen met of in plaats van koffie.
Pigment verbeteren
Daarnaast kun je ook op een andere manier je pigment verbeteren. De rode kleuren in voedsel worden carotenoïden genoemd. Je hebt verschillende hoofdvormen: carotenen en xanthinen. Carotenen zijn doorgaans oranje en xanthinen zijn rood. Als je met deze voedingsstoffen een extra beschermingslaag in je huid wilt krijgen, kun je dit het beste twee weken vooraf innemen voor een optimaal effect. Zo’n product wordt vaak omschreven met een naam als ‘zomerbruin’.
De ogen beschermen
Heb je daarnaast ook last van brandende ogen in de zomer? In dat geval is een pigment beter die ook in de ogen doordringt en daar beschermt. Dit is astaxanthine, een rode stof die door algen wordt gemaakt. Astaxanthine kan overigens ook gebruikt worden wanneer je veel achter een beeldscherm werkt. Hoe dan ook, er is voor iedereen een oplossing.
Een heerlijke zomer
Begin zoals gezegd een paar weken van tevoren zodat de beschermingslaag opgebouwd kan worden. En raak je alsnog verbrand? Zorg voor aloë vera-gel en neem deze mee in een koeltas naar het strand of bewaar deze in de koelkast thuis zodat je meteen kunt beginnen met koelen. Een heerlijke zomer gewenst!
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Kun je je er ook zo op verheugen? ’s Ochtends je zomerkledij aantrekken, je spulletjes verzamelen en je tas inpakken om een heerlijke dag in de zon te vertoeven; of je nou in het park gaat liggen, naar het strand vertrekt of de hele dag mensen gaat kijken op het terras. Je checkt je tas.
-
Ouder worden we allemaal. Het is een cliché, afijn, maar als je foto’s van jezelf ziet, zie je het er toch ook echt wel aan af: die fijne lijntjes, rimpeltjes en kraaienpootjes.
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Vaak zeggen mensen dat je er gezond uitziet als je kleur op de wangen hebt, maar is dit wel zo als je huid rondom de wangen enorm rood is? Die roodheid staat ook wel bekend als couperose, een veelvoorkomende aandoening die niet schadelijk is maar wel irritaties oplevert.
-
Als je aan deodorant denkt, denk je aan een spray, roller of stick. Maar wist je dat de poeder- en crèmedeodoranten steeds populairder worden? Deze varianten kennen verschillende voordelen, zoals minder kans op vlekken in je kleding en een betere geurbestrijding.
-
Iedereen heeft zijn eigen blikvangers. Wellicht zijn het je ogen of je strakke jukbeenderen. Of misschien heb je een mooie, egale huid of een scherpe kaaklijn. Daar mag je trots op zijn!
-
Bultjes en roodheid in je gezicht, opeens blozen en zichtbare bloedvaatjes: rosacea is een lastige huidaandoening. Het komt voor bij mannen en vrouwen en ontstaat meestal tussen het 30ste en 50ste levensjaar. In sommige families komt het meer voor, maar over de exacte oorzaak is nog weinig bekend.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!