Eerste hulp bij spataderen
Spataderen heb je liever niet, maar (helaas) krijgen veel mensen ermee te maken. Vooral op latere leeftijd. Wat zijn spataderen nou precies? En, nog belangrijker, wat kun je hieraan doen?
Wat zijn spataderen?
Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die blauw-paars door je huid schijnen. Een vervelende aandoening, waar één op de vier mensen niet omheen kan. Je aders verliezen hun natuurlijke elasticiteit waardoor je last krijgt van grotere, opgezwollen en knobbelige aders in (meestal) je benen. Spataderen ontstaan doordat de kleppen in je aderen niet goed sluiten. Hierdoor stroomt het bloed niet goed terug naar het hart en neemt de druk doe.
Oorzaken
De precieze oorzaak van spatadervorming is niet bekend, maar er zijn wel een aantal risicofactoren die een rol spelen waaronder:
- erfelijke factoren
- vrouw zijn (hormonen)
- zwangerschap
- overgewicht
- trombose
- leeftijd
Feit & fabel
Feit: spataderen kunnen veroorzaakt worden door langdurig staan.
Vooral mensen met een stilstaand beroep, zoals kappers of baliemedewerkers, hebben een verhoogd risico op spataderen. In deze houding is de kuitspier vaak minder actief.
Fabel: met je benen gekruist zitten veroorzaakt spataderen.
Wat in theorie zou kunnen komt in de praktijk niet vaak voor. Wanneer je je benen kruist komt er extra druk te staan op de aders, wat uiteindelijk spataderen kan veroorzaken. Maar wie zit er nou de hele dag met zijn benen gekruist? Wanneer je af en toe van houding wisselt is er niks aan de hand.
Klachten
Die duidelijk zichtbare aders op je benen zijn voor sommige mensen een doorn in het oog. Naast dat het er niet mooi uitziet, kun je ook vervelende klachten ervaren:
- vermoeide, zware benen
- rusteloze benen
- jeuk en branderig gevoel
- tintelingen
- kramp
- een gevoel alsof iets over het been loopt
- gezwollen enkels/onderbenen (oedeem)
- eczeem aan het been
Spataderen ontstaan doordat de kleppen in je aderen niet goed sluiten
Complicaties
Spataderen zijn niet ongevaarlijk en het is dan ook belangrijk om hier hulp voor te zoeken. Wanneer dit niet tijdig wordt behandeld, kunnen er complicaties optreden zoals bloedingen, aderontstekingen, trombosebenen en verkleuringen.
Behandeling
Bij het spatadercentrum van de Mauritskliniek kun je terecht voor een behandeling tegen spataderen. Er wordt vaak een combinatie van technieken gebruikt om het beste resultaat te behalen. In een uitgebreid vooronderzoek wordt er, samen met jou, een persoonlijk behandelplan opgesteld.
Voor jou!
Ben jij benieuwd wat het spatadercentrum voor jou kan betekenen? Bij Mauritskliniek kun je terecht voor verschillende behandelingen tegen spataderen. Daarnaast ben je bij deze kliniek aan het juiste adres voor dermatologie, cosmetische zorg en huidtherapie.
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.
-
Huidverbetering is niet meer weg te denken uit de schoonheidswereld. Waar men vroeger natuurlijke oliën en fijngestampte bessen gebruikte, gaat het tegenwoordig veel verder dan dat.