lymfoedeem

Hoe eerder, hoe beter

Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.’ Maar wat houdt dat precies in en hoe kun je het behandelen?

Lymfvatenstelsel

Lymfoedeem kan ontstaan wanneer je lymfvatenstelsel beschadigd raakt. Dit kan gebeuren als gevolg van een operatie, chemotherapie of bestraling, waarbij lymfklieren en lymfvaten beschadigd kunnen raken. In sommige gevallen worden lymfklieren zelfs volledig verwijderd. Hierdoor kan je lichaam vocht niet goed afvoeren, wat kan leiden tot een toename in volume in een specifiek lichaamsdeel. Ook kun je last krijgen van symptomen zoals vermoeidheid, een zwaar en gespannen gevoel of pijn.

Behandeling is belangrijk

Lymfoedeem na borstkanker manifesteert zich voornamelijk in het gebied van de borst en de armen. Het is een chronische aandoening en het is belangrijk om je te laten behandelen. Als lymfoedeem namelijk onbehandeld blijft, kan het desbetreffende lichaamsdeel steeds dikker en harder worden, en kunnen er vervelende ontstekingen, huidveranderingen en wonden ontstaan.

Manuele lymfedrainage

Huid- en oedeemtherapeut Sonja Caesar heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van oedeem. Ze biedt verschillende behandelingen aan voor het verminderen van oedeem, waaronder manuele lymfdrainage. Sonja legt uit: ‘Bij manuele lymfedrainage zorg ik met zachte, pompende bewegingen voor activering van het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid. Hierdoor wordt de vochtafvoer door de lymfvaten gestimuleerd en de afvoer van weefselvocht verhoogd.’

Compressie en zwachtelen

Manuele lymfdrainage kan worden gecombineerd met compressietherapie. Door het aanbrengen van zwachtels of ander compressiemateriaal, creëert Sonja een continue externe druk, wat helpt om vochtlekkage te voorkomen en de lymfeafvoer te ondersteunen. Bovendien kan deze therapie pijn verlichten. Zodra het oedeem is verminderd en de situatie stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden voorgeschreven.

De therapie kan pijn verlichten

Littekenbehandeling

Na de behandelingen tegen borstkanker kun je te maken krijgen met littekens in het geopereerde of bestraalde gebied, wat kan leiden tot een strak of pijnlijk gevoel. Ook hier kan Sonja hulp bieden: ‘Door middel van littekenmassage kan ik de doorbloeding van het litteken stimuleren, waardoor de huid weer soepel wordt en het ongemak afneemt. Eventueel kan ik de massage combineren met het aanbrengen van speciale tape, wat zorgt voor extra stimulatie van het litteken.’

Vergoeding

Oedeemtherapie wordt voor de eerste 20 behandelingen vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Als er meer behandelingen nodig zijn, worden deze vergoed door de basisverzekering. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, is een verwijzing van je arts of specialist vereist.

Tijdig contact opnemen

Sonja benadrukt: ‘Lymfoedeem is grotendeels te behandelen, zodat je er goed mee kunt omgaan. Maar het is wel groot belang om er vroeg bij te zijn. Als je vermoedt dat je lymfoedeem hebt, is het verstandig om tijdig contact op te nemen. Hoe eerder, hoe beter.’

Date: 21 november 2023