Hoe eerder, hoe beter
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.’ Maar wat houdt dat precies in en hoe kun je het behandelen?
Lymfvatenstelsel
Lymfoedeem kan ontstaan wanneer je lymfvatenstelsel beschadigd raakt. Dit kan gebeuren als gevolg van een operatie, chemotherapie of bestraling, waarbij lymfklieren en lymfvaten beschadigd kunnen raken. In sommige gevallen worden lymfklieren zelfs volledig verwijderd. Hierdoor kan je lichaam vocht niet goed afvoeren, wat kan leiden tot een toename in volume in een specifiek lichaamsdeel. Ook kun je last krijgen van symptomen zoals vermoeidheid, een zwaar en gespannen gevoel of pijn.
Behandeling is belangrijk
Lymfoedeem na borstkanker manifesteert zich voornamelijk in het gebied van de borst en de armen. Het is een chronische aandoening en het is belangrijk om je te laten behandelen. Als lymfoedeem namelijk onbehandeld blijft, kan het desbetreffende lichaamsdeel steeds dikker en harder worden, en kunnen er vervelende ontstekingen, huidveranderingen en wonden ontstaan.
Manuele lymfedrainage
Huid- en oedeemtherapeut Sonja Caesar heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van oedeem. Ze biedt verschillende behandelingen aan voor het verminderen van oedeem, waaronder manuele lymfdrainage. Sonja legt uit: ‘Bij manuele lymfedrainage zorg ik met zachte, pompende bewegingen voor activering van het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid. Hierdoor wordt de vochtafvoer door de lymfvaten gestimuleerd en de afvoer van weefselvocht verhoogd.’
Compressie en zwachtelen
Manuele lymfdrainage kan worden gecombineerd met compressietherapie. Door het aanbrengen van zwachtels of ander compressiemateriaal, creëert Sonja een continue externe druk, wat helpt om vochtlekkage te voorkomen en de lymfeafvoer te ondersteunen. Bovendien kan deze therapie pijn verlichten. Zodra het oedeem is verminderd en de situatie stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden voorgeschreven.
De therapie kan pijn verlichten
Littekenbehandeling
Na de behandelingen tegen borstkanker kun je te maken krijgen met littekens in het geopereerde of bestraalde gebied, wat kan leiden tot een strak of pijnlijk gevoel. Ook hier kan Sonja hulp bieden: ‘Door middel van littekenmassage kan ik de doorbloeding van het litteken stimuleren, waardoor de huid weer soepel wordt en het ongemak afneemt. Eventueel kan ik de massage combineren met het aanbrengen van speciale tape, wat zorgt voor extra stimulatie van het litteken.’
Vergoeding
Oedeemtherapie wordt voor de eerste 20 behandelingen vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Als er meer behandelingen nodig zijn, worden deze vergoed door de basisverzekering. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, is een verwijzing van je arts of specialist vereist.
Tijdig contact opnemen
Sonja benadrukt: ‘Lymfoedeem is grotendeels te behandelen, zodat je er goed mee kunt omgaan. Maar het is wel groot belang om er vroeg bij te zijn. Als je vermoedt dat je lymfoedeem hebt, is het verstandig om tijdig contact op te nemen. Hoe eerder, hoe beter.’
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.
-
Huidverbetering is niet meer weg te denken uit de schoonheidswereld. Waar men vroeger natuurlijke oliën en fijngestampte bessen gebruikte, gaat het tegenwoordig veel verder dan dat.
-
Je bent helemaal klaar met je droge huid. Dat trekkende gevoel dat zich ieder moment van de dag op doet. Schilfers die naar beneden dwarrelen.