Stop met het verstoppen van je ellebogen
Het begon ooit met een paar plekjes op je hand. Ze jeukten, dus je bent wat gaan smeren met één of andere crème. Dat verzachtte de jeuk wat, maar de plekjes werden wel groter. Ook begon de huid te schilferen. Je kreeg er zelfs zo nu en dan opmerkingen over, want het begon ook anderen op te vallen. Al snel viel de diagnose ‘psoriasis’.
Diagnose psoriasis
Helaas is er nog niet veel bekend over de oorzaak van psoriasis. Deze chronische en niet-besmettelijke huidaandoening kan ook nog niet definitief genezen worden. Er zijn aanwijzingen die wijzen op een reactie van het afweersysteem. Ook erfelijkheid zou een rol kunnen spelen. Elke psoriasispatiënt heeft een eigen vorm van psoriasis. Het uit zich door rode plekken op de huid die gepaard gaan met schilfering en jeuk, de zogenoemde ‘psoriasisplaques’. De locatie en uitgebreidheid kunnen erg verschillen: terwijl ze bij de één van hoofd tot voeten verspreid zitten, heeft de ander ze alleen op de handen, voeten, ellebogen of knieën.
Opgelaten
Je kunt je behoorlijk opgelaten voelen door de huidschilfers die je overal achterlaat en die anderen kunnen zien. Dit kan er zelfs toe leiden dat je de psoriasisplaques het liefst zoveel mogelijk aan het zicht onttrekt en zelfs bij hoge temperaturen nog gekleed gaat in een lange broek en shirts met lange mouwen.
Crèmes, medicijnen en lichttherapie
Om de symptomen te bestrijden, zijn er verschillende crèmes in de handel. Bij de één slaan die goed aan, terwijl een ander er weinig baat bij heeft. Het blijft voor veel patiënten zoeken naar de juiste behandelingen. Zo kan er een behandeling met pillen worden ingezet. Lichttherapie geeft eveneens goede resultaten, vooral wanneer er veel plaques over het hele lichaam verspreid zitten.
Elke psoriasispatiënt heeft een eigen vorm van psoriasis
Lasertherapie
Een andere behandeling, de laserbehandeling waarbij wordt gebruikgemaakt van de Pulsed Dye Laser (PDL), kent veel minder bijwerkingen. De behandeling is zeer effectief bij moeilijk te behandelen plaques op bijvoorbeeld de handen, voeten, ellebogen en knieën. Plaques bevatten relatief veel en vergrote bloedvaten. Bij lasertherapie wordt met fel licht op deze plekken geschoten, waardoor de bloedvaten heel even erg warm worden. De snelle opwarming van de bloedvaten remt de ontsteking en steunt het herstel van de huid.
Een grote winst
Het mooie van deze therapie is, dat de plaques in de meeste gevallen lang weg blijven, en soms zelfs nooit meer terug komen. Als je dat vergelijkt met andere therapieën, waarbij de plaques vaak binnen een jaar weer terug zijn, is dat een grote winst. De effectiviteit van deze behandeling is wetenschappelijk bewezen. Om de huid genoeg te laten herstellen, worden de behandelingen om de acht weken uitgevoerd. Je ziet de plaques zienderogen opknappen en, ook niet onbelangrijk, de jeuk verdwijnt! Veel patiënten durven voor het eerst sinds tijden weer shirtjes en rokjes of korte broeken aan!
Meer weten?
ZBC Multicare is één van de weinige gespecialiseerde centra voor dermatologie waar deze lasertherapie worden aangeboden. De PDL-behandeling wordt vanuit je basisverzekering vergoed door je zorgverzekeraar. Voor informatie kun je terecht op de website.
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.
-
Huidverbetering is niet meer weg te denken uit de schoonheidswereld. Waar men vroeger natuurlijke oliën en fijngestampte bessen gebruikte, gaat het tegenwoordig veel verder dan dat.