duurzaam-huis

Duurzaam huis? Je interieur speelt ook een rol!

Je probeert steeds meer je steentje bij te dragen aan het milieu. Vlees laat je vaker aan de kant liggen, je pakt de fiets in plaats van de auto en probeert zo min mogelijk voedsel te verspillen. Maar wist je dat je ook met je interieur je ecologische voetafdruk kunt verkleinen? Er zijn namelijk veel mogelijkheden op gebied van duurzaam interieur! In dit artikel kun je kennis maken met dit fenomeen.

Duurzaamheid in woonwereld

Nu we ons steeds bewuster worden van het milieu, begint het balletje ook langzamerhand te rollen in de woonwereld. Deze ontwikkelingen kennen we al van de bouw van woningen. Je kunt bijvoorbeeld duurzaam bouwen door zonnepanelen of een warmtepomp. Maar ook aan de binnenkant van je woning kun jij maatregelen treffen. Daarvoor geeft interieurontwerpster Annemiek Bezemer je graag tips.

Milieuvriendelijke verf

Wist je dat de verf die jij op je muur smeert schadelijke stoffen kan bevatten? Er komen stoffen vrij en parabenen die de zuiverheid van de lucht verminderen. Dat is minder prettig voor jou, maar ook voor het klimaat. Maar ook bevatten veel verfsoorten fossiele grondstoffen. De winning van deze grondstoffen is slecht voor het milieu. Duurzame verf bevat natuurlijke grondstoffen en is zo min mogelijk chemisch. Dat maakt de verf veel minder giftig. Bovendien is het product deels of volledig circulair. Fairf, Aquamaryn en Auro zijn bijvoorbeeld merken die dit soort duurzame verf verkopen.

Ga voor groen

Een mooie grote plant in de hoek of kleine schattige plantjes op je vensterbank. Het kunnen echte sfeermakers zijn. Maar wist je dat planten ook een duurzaamheidsfunctie hebben? Planten zuiveren namelijk de lucht. Daarnaast geven ze ook nog eens meer zuurstof, waardoor je huis een stuk aangenamer wordt. Plaats daarom wat groen in je interieur met een krulvaren of misschien een bananenplant. Plant in je tuin of over je balkonreling daarnaast kleurrijke bloemen. Dat is goed voor de bijen die we zo hard nodig hebben!

Tweede leven geven


Wanneer jij uitgekeken bent op je bank, stoel of een ander interieurstuk, ben je snel geneigd om het naar de stort te brengen. Het is de kortste klap om er zo snel mogelijk vanaf te zijn. Maar een andere manier om je meubels kwijt te raken, is door ze een tweede leven te geven. Gratis laten ophalen via Marktplaats of inleveren bij een kringloopwinkel is vaak net zo weinig werk.

Vintage interieur


Dat jij behoefte hebt aan een fris interieur, betekent niet dat er gelijk nieuwe spullen gekocht hoeven te worden. Een opfrisser zit hem vaak al in de details. Door kussenslopen in een andere kleur te verven, foto’s te vervangen en een andere vaas of plant neer te zetten, geef je de ruimte een andere aanblik. Als je een nieuw meubelstuk zoekt, kun je besluiten altijd eerst te kijken in een tweedehands winkel, zoals de kringloop of bij een vintage aanbieder. Pas wanneer je daar niets vindt, ga je op zoek naar iets nieuws.

Over Annemiek Bezemer


Een nieuw interieur uitzoeken én rekening houden met duurzaamheid is niet altijd een makkelijke klus. Daarom helpt Annemiek Bezemer jou graag. Samen bespreken jullie wat de woning nodig heeft, wat er ontbreekt, welke wensen jij hebt en uiteraard welke oplossingen er zijn. Wanneer jij het liever kleinschalig aanpakt met een paar kleine veranderingen, is dat ook altijd mogelijk. Een huis in balans waar jij blij van wordt staat altijd voorop! Neem gerust contact op voor vragen of het bespreken van een jouw huidige woonsituatie.

Datum: 05 juli 2021