chocolade

Feiten en fabels over chocolade!

Eigenlijk hoeft het niet eens meer genoemd te worden. Wij vrouwen weten allemaal dat chocolade een eerste levensbehoefte is. Het is dan ook van groot belang om álle feiten en fabels over chocolade te weten. Want met dit bruine goud neem wil jij geen risico’s nemen!

Feit: Chocolade vermindert stress

Chocolade stimuleert de aanmaak van endorfine en dat is een stof waar je blij van wordt. De aanmaak van adrenaline wordt juist afgeremd als je chocola eet. Hierdoor ervaar je minder stress.

Fabel: Wit uitgeslagen chocolade kun je niet meer eten

Chocolade met een witte waas ziet er niet zo aantrekkelijk uit, maar is nog steeds eetbaar. Vetbloem, zoals de uitslag wordt genoemd, ontstaat door temperatuurschommelingen. De chocolade heeft misschien in een warme auto gelegen of je hebt het in de koelkast bewaard. Je kunt dus met een gerust hart verder eten!

Feit: Witte chocolade is geen echte chocolade

Witte chocolade is eigenlijk geen echte chocolade. Het bevat geen cacaopoeder, maar bestaat uit cacaoboter, suiker, melkpoeder en eventueel een smaakstof, zoals vanille. Hierdoor heeft de chocolade ook geen bruine kleur, zoals melk- en pure chocolade.

Ken jij de feiten en fabels van chocolade?

Fabel: Je moet bonbons in de koelkast bewaren

Vocht is dé grote vijand van chocolade. Elke keer als je de koelkast of de verpakking opent, slaat condens neer op jouw bonbonnetjes en dit veroorzaakt witte vlekken die er onaantrekkelijk uitzien. Daarnaast kan chocolade geuren overnemen van andere producten in de koelkast, zoals uien of vis. Kortom: bewaar chocolade niet in de koelkast, maar kies voor een donkere en droge plaats.

Fabel: Van chocolade word je dik

Ook binnen een gezonde levensstijl kun je best af en toe eens een ongezonde snack eten, zolang je dat met mate doet. De slechte reputatie van chocolade is zo langzamerhand aan het verminderen. Kies wel altijd voor een ‘goede’ pure chocoladereep met een hoog percentage cacao en het liefst met palmsuiker in plaats van gewone suiker.

Recept

Zet binnen een handomdraai een onweerstaanbare chocoladefudge op tafel! Dit heb je nodig:

 • 350 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
 • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
 • 30 gram roomboter
 • nootjes naar keuze
 • snuf zout

Aan de slag!

Zo maak je het:

 1. Doe de pure chocolade met de boter en het zout in een metalen mengkom en smelt het boven een pan met kokend water.
 2. Zet het vuur uit als de chocolade gesmolten is en voeg al roerende de gecondenseerde melk en noten toe. Houd een paar nootjes achter.
 3. Giet het mengsel in een met bakpapier of aluminiumfolie bedekte schaal of bakblik.
 4. Bestrooi de bovenkant met de overgebleven nootjes.
 5. Laat de fudge een paar uur in de koelkast of vriezer afkoelen en snijd het dan in kleine blokjes.
 6. Val aan!

Datum: 04 juni 2018