
Feiten en fabels over chocolade!
Eigenlijk hoeft het niet eens meer genoemd te worden. Wij vrouwen weten allemaal dat chocolade een eerste levensbehoefte is. Het is dan ook van groot belang om álle feiten en fabels over chocolade te weten. Want met dit bruine goud neem wil jij geen risico’s nemen!
Feit: Chocolade vermindert stress
Chocolade stimuleert de aanmaak van endorfine en dat is een stof waar je blij van wordt. De aanmaak van adrenaline wordt juist afgeremd als je chocola eet. Hierdoor ervaar je minder stress.
Fabel: Wit uitgeslagen chocolade kun je niet meer eten
Chocolade met een witte waas ziet er niet zo aantrekkelijk uit, maar is nog steeds eetbaar. Vetbloem, zoals de uitslag wordt genoemd, ontstaat door temperatuurschommelingen. De chocolade heeft misschien in een warme auto gelegen of je hebt het in de koelkast bewaard. Je kunt dus met een gerust hart verder eten!
Feit: Witte chocolade is geen echte chocolade
Witte chocolade is eigenlijk geen echte chocolade. Het bevat geen cacaopoeder, maar bestaat uit cacaoboter, suiker, melkpoeder en eventueel een smaakstof, zoals vanille. Hierdoor heeft de chocolade ook geen bruine kleur, zoals melk- en pure chocolade.
Ken jij de feiten en fabels van chocolade?
Fabel: Je moet bonbons in de koelkast bewaren
Vocht is dé grote vijand van chocolade. Elke keer als je de koelkast of de verpakking opent, slaat condens neer op jouw bonbonnetjes en dit veroorzaakt witte vlekken die er onaantrekkelijk uitzien. Daarnaast kan chocolade geuren overnemen van andere producten in de koelkast, zoals uien of vis. Kortom: bewaar chocolade niet in de koelkast, maar kies voor een donkere en droge plaats.
Fabel: Van chocolade word je dik
Ook binnen een gezonde levensstijl kun je best af en toe eens een ongezonde snack eten, zolang je dat met mate doet. De slechte reputatie van chocolade is zo langzamerhand aan het verminderen. Kies wel altijd voor een ‘goede’ pure chocoladereep met een hoog percentage cacao en het liefst met palmsuiker in plaats van gewone suiker.
Recept
Zet binnen een handomdraai een onweerstaanbare chocoladefudge op tafel! Dit heb je nodig:
- 350 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
- 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
- 30 gram roomboter
- nootjes naar keuze
- snuf zout
Aan de slag!
Zo maak je het:
- Doe de pure chocolade met de boter en het zout in een metalen mengkom en smelt het boven een pan met kokend water.
- Zet het vuur uit als de chocolade gesmolten is en voeg al roerende de gecondenseerde melk en noten toe. Houd een paar nootjes achter.
- Giet het mengsel in een met bakpapier of aluminiumfolie bedekte schaal of bakblik.
- Bestrooi de bovenkant met de overgebleven nootjes.
- Laat de fudge een paar uur in de koelkast of vriezer afkoelen en snijd het dan in kleine blokjes.
- Val aan!
-
Een zwangerschap duurt negen maanden. In die periode verandert er van alles in en aan je lichaam. Het lijkt misschien alsof het een lange periode is, maar die maanden gaan sneller voorbij dan je denkt.
-
Vijfentwintig jaar geleden kwam de Azerbeidzjaanse Irade voor de liefde naar Nederland samen met haar dochter.
-
Als ouder van een kind met een beperking heb je er soms behoefte aan om even op adem te komen. Daarnaast is het belangrijk om tijd en aandacht te creëren voor de rest van je gezin. Het kan ook zijn dat je een plek zoekt om je kind naartoe te brengen als je zelf aan het werk bent.
-
Duurzaam, gezond en groen: dat zijn de speerpunten van Vlietkinderen maatschappelijke kinderopvang in regio Haaglanden.
-
Een nieuw reisjaar ligt voor ons.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
Ken je het gezegde ‘ouder worden is een gunst, ouder zijn is een kunst’? Het ouderschap is niet altijd even gemakkelijk. Het pakt soms heel anders uit dan je je had voorgesteld. En dan zit je soms letterlijk met je handen in het haar.
-
Als je een auto koopt, wil je er natuurlijk niet aan denken dat je betrokken raakt bij een ongeluk. Of dat je een paaltje even niet ziet en een deuk in je auto rijdt. Toch kunnen dit soort zaken helaas gebeuren. En dan kun je maar beter goed verzekerd zijn.
-
Er is in de laatste jaren veel te doen geweest over online gokken in Nederland. Er mogen dan zowel veel voor- als tegenstanders zijn, de beslissing werd toch genomen om het te legaliseren. Niet veel later wordt er echter al weer veel aangepast, zoals bijvoorbeeld de regels voor het reclame maken voor online casino’s.
-
Het eerste jaar ontwikkelt je baby zich snel. Spelen is hier een groot onderdeel van. Tijdens het spelen ontwikkelt je baby niet alleen de motoriek, maar ook de hersenen.