
Hoe ga je om met een gebrek aan contact?
De verandering was heel abrupt. Van de een op de andere dag mochten we niet meer bij mensen buiten ons gezin om in de buurt komen. Nieuwe regels werden onderdeel van het dagelijks leven, maar hoe deze te interpreteren, daar twijfelt bijna iedereen over. Want hoe ga je ermee om wanneer iemand wél wil knuffelen, maar jijzelf daar niet comfortabel mee bent? En wat doe je wanneer niemand in de winkel op de anderhalf meter let, maar jij dat wel zou willen? Dat leidt tot veel verwarring, en in sommige gevallen verdriet.
Basaal menselijk contact
De gewone ‘scripts’ die we gewend zijn in het dagelijks leven, gelden niet meer. Een zoen als begroeting, een hand als je iemand niet kent, een knuffel aan een neefje of nichtje, allemaal situaties waar alternatieven voor moeten worden gevonden. Wanneer Marjo (52) haar moeder wilde bezoeken, moest dat vanachter het raam gebeuren. ‘En dat is heel pittig, zeker wanneer iemand alleen woont. Mijn moeder heeft behoefte aan basaal menselijk contact, maar dat kan nu slechts heel beperkt.’
Een mijnenveld
Het werd echt ingewikkeld toen Marjo’s zus wél binnenkwam terwijl de rest van de familie intiem contact probeerde te mijden. ‘Het is stom, maar zoiets als een verjaardag vieren begon als een mijnenveld te voelen. Mijn kleindochtertje werd een jaar, en dat wilden we toch graag vieren. Maar kon ik mijn moeder, haar overgrootmoeder, ophalen en in een woonkamer vol mensen zetten? Dat voelde voor mij niet goed. Maar mijn zus loopt bij haar de deur plat. Ik was bang dat mijn moeder het persoonlijk opnam dat ik haar niet wilde opzoeken.’
Misverstanden en miscommunicatie
‘Zo ontdek je hoe snel er misverstanden en miscommunicatie ontstaat wanneer je elkaar niet ziet, niet dichtbij kunt zijn om aan te voelen – letterlijk en figuurlijk – wat er speelt. En dat mis ik,’ vertelt Marjo. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat nonverbale communicatie, oftewel lichaamstaal, ontzettend belangrijk is om elkaar goed te kunnen begrijpen. En daarbij komt, hoe langer mensen elkaar kennen, hoe beter zij nonverbaal met elkaar communiceren en hoe meer gebruik zij hiervan maken. Zeker binnen gezinnen zijn er bepaalde subtiliteiten die andere gezinsleden gemakkelijk oppikken.
Het contact met familie gaat in deze dagen heel anders dan dat we gewend zijn
Aanrakingen
Aanrakingen zijn ook een vorm van nonverbale communicatie, en zetten we normaliter vaker in dan we denken. Een hand schudden, een tikje op iemands schouder, arm om iemand heen, een hand op andermans hand… Het zijn seintjes die je niet gemakkelijk vervangt, waardoor we gevoelens van afstand, onbegrip of zelfs eenzaamheid kunnen krijgen. ‘Een oplossing hebben we nog niet,’ vertelt Marjo. ‘We zullen het moeten doen met een glimlach, een knipoog en een goed gesprek. Gelukkig is daar binnen onze familie de ruimte voor, maar gemakkelijk vind ik het niet.’
Helen door aanraken
Een gebrek aan nabijheid en aanraking is een beperkende factor op het gebied van communicatie, maar ook emotioneel zwaar. Onze huid is ons grootste orgaan, en tast is een zintuig dat zo nu en dan geprikkeld moet worden. Bovendien is aanraking helend, het brengt je in contact met je gevoel en je lijf. Haptonomie is de leer van heling door aanraking. Kamp jij met vraagstukken rondom contact/aanraking, of ben je om een andere reden geïnteresseerd in haptonomie? Bij Haptonomie praktijk Schoneveld kun je weer terecht om te werken aan verschillende klachten.
-
Fietsen is niet alleen een activiteit, maar ook een vervoersmiddel. Gedurende de pandemie hebben veel mensen de fiets ontdekt als een veilige en milieuvriendelijke manier om zich te verplaatsen.
-
Weet jij wie de eigenaresse en oprichtster van Bet365 is, een van de grootste online casino’s van dit moment? In dit artikel introduceren we haar aan je: Denise Coates.
-
Natuurliefhebbers, fanatieke wandelaars, mensen die graag een mooie fietstocht houden; behoor je tot één van die groepen mensen? Dan is een vakantie op één van de Waddeneilanden echt een aanrader…! Je vindt er een oase van rust en kunt er heerlijk genieten.
-
Denk jij bij het inrichten van je huis aan duurzaamheid? In Nederland gooien we met zijn allen jaarlijks 250 miljoen kilo’s aan meubels weg. In Europa is dat zelfs 11 miljard kilo! Het is tijd voor verandering. Woontrends veranderen continu.
-
Weet je nog, de Tienertoer? Voor het eerst weg zonder je ouders, gaan en staan waar je maar wil.
-
Wist je dat wij Nederlanders met zijn allen gemiddeld 380 miljoen kilo kaas per jaar eten? Op brood, uit het knuistje of verwerkt in een lekker gerecht: we kunnen er geen genoeg van krijgen. En wat dacht je van een lekker kaasplankje?
-
Er is niks lekkerder dan thuiskomen in een schoon, opgeruimd huis. Een plekje waar je iets terug kunt vinden waar je het gelaten hebt, waar je je kledingkast niet weemoedig opentrekt omdat je wéét dat alles al drie dagen in de wasmachine zit en waar de stofvlokken je niet achterna dansen. Gemiddeld verblijven we het merendeel van onze vrije tijd lekker thuis.
-
Dagelijks twee stukken fruit eten, meer water drinken, een uur bewegen, vaker lezen… Allemaal gewoontes die we het liefst zouden hebben voor een gezond en gebalanceerd leven. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wil je je goed voelen, dan is het belangrijk om gezond te leven. Je bent immers wat je op dagelijkse basis doet.
-
Bij veel zaken is de scheidslijn niet heel helder, vaak ontstaat er een groot grijs gebied waarbinnen veel mogelijk is. Een voorbeeld hiervan is de keuze of je wel of niet een alcoholprobleem hebt. Het is niet eenvoudig om zelf te constateren of je verslaafd bent of niet. En zelfs wanneer je niet écht lichamelijk verslaafd bent, kun je wel een probleem met alcohol hebben.
-
Ben jij dol op een interieur vol karakter, warmte en een vleugje nostalgie? Dan past de vintage stijl waarschijnlijk goed bij je! Er zijn allerlei manieren om deze interieurstijl toe te passen in je eigen woning.