peuter

Het favoriete woord van jouw peuter: NEE!

Misschien herken je dit scenario. Je moet naar je werk, en daarvoor wil je je driejarige dochter naar de opvang brengen. Bij het ontbijt was al een moeilijk moment toen ze perse haar eigen boterham wilde maken. Maar nu de schoenen snel aan moeten, barst de bom. Wat je ook doet, je krijgt een schreeuwende ‘nee’ naar je hoofd geslingerd. Op tijd op je werk zijn, kun je nu wel vergeten.

De peuterpuberteit

Het wordt wel eens de peuterpuberteit genoemd: de periode waarin een peutertje zich koppig en dwars gedraagt, en er soms geen land mee te bezeilen is. Het kind wil alles zelf doen, en zijn favoriete woord is ‘nee’. Dit is natuurlijk een moeilijke fase, want zo’n dwarse peuter doet ouders soms echt met de handen in het haar zitten. Het is normaal als je het gevoel hebt dat je geduld flink op de proef wordt gesteld.

Eigen wil ontwikkelen

Maar waar komt dit gedrag nu vandaan? Dwars peutergedrag is onderdeel van de ontwikkeling. Het kind wordt ouder, en leert dat het een zelfstandig en onafhankelijk individu is. Doordat je kind leert dat het ‘nee’ kan zeggen, ontwikkelt de eigen wil. Deze ontwikkeling gaat door totdat je kind volwassen is, maar er zijn een aantal momenten waarop het sterker naar de voorgrond treedt, zoals in de peuterperiode en de puberteit. Begrijpen waar bepaald gedrag vandaan komt, zou kunnen helpen om er beter mee om te gaan. Maar het is ook volkomen begrijpelijk als je er soms even niet uitkomt.

Dwars peutergedrag is onderdeel van de ontwikkeling

Op eigen kracht verder

Als je bij de opvoeding tegen moeilijkheden of problemen aanloopt, hoef je daar niet mee te blijven zitten. Ouderbegeleiding kan je helpen. Hierbij kijkt een ervaren opvoedcoach met je mee om je te leren omgaan met moeilijk gedrag van je kind. Daardoor krijg je meer inzicht in jouw relatie met je kind. Met behulp van praktische adviezen kunnen jij en je partner snel weer op eigen kracht verder. Er zijn verschillende methodes waar de coach gebruik van kan maken, die je inzicht geven in de manier waarop je omgaat met je kind. Je krijgt door de begeleiding meer inzicht over je manier van opvoeden en wat jullie als ouders belangrijk vinden voor de ontwikkeling van je kind. De kracht van de begeleiding zit in het aanleren van een positieve aanpak waarbij er meer ontspanning in het gezin terugkomt. Dit kan prettig zijn wanneer je het gedrag van je kind positief wilt veranderen. Ouderadvies van een opvoedcoach kan ook welkom zijn wanneer zich een grote verandering aandient in het leven van je kind, zoals een verhuizing of schoolkeuze. Of als er iets bijzonders aan de hand is, zoals ziekte van een dierbare.

Geïnteresseerd?

Ben jij benieuwd naar opvoedkundig advies? Bij het Centrum voor Kindertherapie je terecht voor verschillende typen begeleiding en ondersteuning. De deskundigen weten uit ervaring dat zowel kinderen als ouders veel meer kunnen dan ze zelf vaak denken. Door kinderen serieus te nemen en hun eigen vermogen aan te spreken om met moeilijkheden om te gaan, leren ze op hun eigen kracht te vertrouwen. De missie van de medewerkers van het Centrum voor Kindertherapie is: Wij dragen bij aan meer rust in kind, ouder en gezin.

Datum: 17 juni 2019