‘Kies bij cosmetische behandeling voor het ziekenhuis’
Complicaties na een cosmetische behandeling in het buitenland of ontevredenheid over een cosmetische behandeling. Annet van Rijssen, plastisch chirurg in Isala Ziekenhuis in Zwolle, ziet het vaak: ‘Mijn advies is om te kiezen voor een cosmetische behandeling in het ziekenhuis. Dan weet je zeker dat je een kwalitatief hoogwaardige cosmetische behandeling krijgt, met alle faciliteiten van het ziekenhuis in de buurt.’
Cosmetische behandeling
Mensen die een cosmetische behandeling willen, schrikken vaak van de prijzen. Zorgverzekeraars vergoeden nog nauwelijks cosmetische behandelingen. De regels zijn streng en een verwijzing van de huisarts is altijd nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding. Psychische klachten zijn allang geen reden meer voor een vergoeding. Alleen als er sprake is van een ernstige functiestoornis, wil de zorgverzekeraar de portemonnee nog trekken.
Shoppen
Om toch een cosmetische behandeling te kunnen betalen, wordt veel geshopt. Annet van Rijssen: ‘Ik begrijp goed dat mensen gaan shoppen en dat mag natuurlijk ook. Een goede voorbereiding is heel belangrijk; zeker bij een cosmetische ingreep. Men heeft er vaak lang over nagedacht, soms jarenlang gespaard en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Maar nog te vaak is de prijs doorslaggevend en dat brengt een groot risico met zich mee. Ook op het gebied van cosmetische chirurgie hangt de prijs echt samen met de kwaliteit die geleverd wordt.’
Teleurstelling
Annet ziet steeds vaker de gevolgen van goedkope cosmetische behandelingen. ‘We zien een toename van patiënten die een cosmetische behandeling in het buitenland of in een goedkope kliniek ondergaan. Liposucties, buikwandcorrecties, bil- en borstvergrotingen, vettransplantaties. Dit zijn grote ingrepen die voor een fractie van de prijs worden gedaan in bijvoorbeeld Turkije, de Dominicaanse Republiek, maar ook wat dichterbij, in België bijvoorbeeld. Vaak zijn patiënten binnen een week weer thuis en komen de complicaties. Nazorg is er niet, contact met de arts of de kliniek verloopt vaak moeizaam. Patiënten komen dan uiteindelijk bij ons terecht voor een nabehandeling of hersteloperatie. Natuurlijk helpen wij deze patiënten. Deze behandelingen worden ook wel vergoed door de zorgverzekeraar, maar brengen vaak toch extra kosten voor de patiënt met zich mee. Denk aan eigen risico, medicatie en vervoer. En als je een eigen bedrijf hebt of zelfstandige bent, mis je bijvoorbeeld inkomsten. Maar veel belangrijker: na een complicatie is het resultaat van de cosmetische behandeling vaak teleurstellend.’
Een goede voorbereiding is heel belangrijk; zeker bij een cosmetische ingreep
Keurmerk
Het aantal cosmetische klinieken neemt nog steeds toe en elke basisarts kan cosmetische ingrepen uitvoeren. Annet pleit daarom voor een keurmerk om de wildgroei aan banden te leggen. ‘Een basisarts kan prima een stukje huid boven de oogleden wegsnijden. Maar als plastisch chirurg kijken we altijd hoe we mooiste resultaat voor de patiënt kunnen behalen. Soms is het wegsnijden van een stukje huid alleen niet voldoende, maar ligt het aan een spiertje of is een wenkbrauwlift nodig. Elke patiënt is uniek, elke behandeling is dus ook maatwerk.’
Kwaliteit
De kosten hangen nauw samen met de kwaliteit van zorg. Het ziekenhuis zal nooit de goedkoopste optie zijn. Dat kan ook niet, want in het ziekenhuis krijg je een kwalitatief hoogwaardige behandeling, met goede begeleiding en nazorg. De plastisch chirurg is 24/7 bereikbaar en er is altijd een spoed-OK beschikbaar. Mochten er complicaties zijn, dan zijn de faciliteiten van het ziekenhuis binnen handbereik.
Om rekening mee te houden
Overweeg je een cosmetische ingreep? Zorg voor een goede voorbereiding en let op zaken als begeleiding, bereikbaarheid en nazorg. Check of de plastisch chirurg is ingeschreven in het register en lid is van de NVPC en NVEPC. Plastisch chirurgen hebben een studie van minimaal 6 jaar afgerond, waardoor kwaliteit gewaarborgd is. Kies je voor een cosmetische ingreep in het ziekenhuis, dan kies je voor het beste van twee werelden: kwalitatief hoogstaande cosmetische behandelingen in een veilige ziekenhuisomgeving.
-
Lichaamsgeurtjes, je kent ze wel. Steek je neus maar eens om de deur van een kleedkamer in een sporthal. Die kenmerkende zweetgeur herken je uit duizenden. Het wil overigens niet zeggen dat wie last heeft van onaangename geuren onder de oksels tekortschiet in zijn of haar lichamelijke hygiëne. Andere factoren spelen daarin ook een rol.
-
Scheren, epileren, waxen en ontharingscrème: er zijn verschillende manieren om van ongewenste haargroei af te komen.
-
Bij het ouder worden verandert je huid. Ze wordt dunner en begint haar elasticiteit te verliezen.
-
Vroeger maakte je je druk om puistjes, nu wens je dat dat je grootste probleem was. Want als je nu in de spiegel kijkt, zie je niets anders dan rimpels. Het verschil tussen deze plooien en puistjes is dat die laatste tijdelijk zijn. Met een goede huidverzorging en een flinke portie geduld gaan die vanzelf weer weg.
-
Ouder worden we allemaal. Het is een cliché, afijn, maar als je foto’s van jezelf ziet, zie je het er toch ook echt wel aan af: die fijne lijntjes, rimpeltjes en kraaienpootjes.
-
Bauwien van der Zwaag is pas 26 jaar, maar heeft al twee volledige opleidingen afgerond én al bijna drie jaar haar eigen huidtherapiepraktijk. Huidproblemen verminderen en verhelpen, en daarmee vaak ook een stuk onzekerheid en schaamte bij mensen wegnemen, is wat zij het liefste doet.
-
Daniëlle: ‘Ik ben altijd al dol op make-up geweest en ik had al wel eens nagedacht over permanente make-up. Dat leek me vooral erg handig tijdens het sporten, op vakanties en ‘s ochtends bij het opstaan, want dan zie je er gelijk verzorgd uit.
-
Aleida: ‘‘Wat zie je er goed uit!’ Dat hoor ik vaak tegenwoordig en ik zie het zelf ook als ik in de spiegel kijk. Ik zie niet meer die afgetobde vrouw met die vermoeide en treurige blik, maar een open gezicht dat weer blij de wereld inkijkt. Eigenlijk is het een heel subtiele verandering, maar het effect is enorm.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?