Vijf vragen aan de huidcoach
De huid. Voor de één een bron van ellende en onzekerheid, voor de ander een vanzelfsprekend stralend oppervlak. Huidspecialist Marleen van Amen-de Niet vertelt: ‘Geen huid is hetzelfde, en iedereen heeft iets anders nodig. Dat maakt mijn werk zo interessant. Zeker als mensen echt op zoek zijn naar verbetering en iets willen veranderen is het mooi hen te kunnen helpen. Als huidspecialist werk je naar een doel toe. Je boekt resultaten met mensen, en het is prachtig om iemand te kunnen helpen.’
Wat doet een huidcoach?
Marleen heeft als huidcoach veel ervaring op het gebied van huidverzorging en -verbetering. Maar, wat is een huidcoach precies? ‘Een huidcoach houdt in dat je mensen begeleidt in een huidverbeteringstraject. Ik werk erg veel met kuren, waarbij mensen bereid zijn om moeite te doen voor verbetering van hun huidconditie. Immers, een probleem dat in jaren is ontstaan, is niet in drie weken opeens opgelost. Binnen een traject biedt ik meerdere behandelingen en persoonlijke adviezen aan op het gebied van verzorging en leefstijl. Dat laatste blijft het lastigst, want ik kan wel zeggen wat er twee keer op een dag op de huid wordt gesmeerd, maar ik ben natuurlijk niet de hele dag bij iemand. En een leefstijl is iets wat gedurende de hele dag optelt.’
Wat is een huidanalyse?
Wanneer mensen bij huidcoach Marleen aankloppen, krijgen ze vaak eerst een huidanalyse. ‘We gebruiken een camera die erg uitvergroot. Ik maak eerst beelden van mijn eigen huid: van de binnenkant van mijn arm, van de buitenkant en van mijn hand. Op deze beelden zie je het verschil in huidstructuur erg goed. De huidstructuur aan de binnenkant van mijn arm is heel regelmatig. Aan de buitenkant is dat minder, en op mijn hand is het bijzonder onregelmatig. Logisch, want die huid komt het meeste in de zon. Door dit te laten zien, maak je de informatie tastbaar. Wat we met huidanalyse voornamelijk zichtbaar maken, is het lipidegehalte en de afschilfering. Het lipidegehalte is een belangrijke parameter die duidt op te weinig bescherming. De afschilfering duidt op teveel dode huidcellen. Daar moet je vanaf, anders heeft verzorging geen zin. Denk maar aan een houten tafel: als je die niet eerst schuurt, pakt de verflaag ook niet. Door dit zichtbaar en begrijpelijk te maken, zijn mensen gemotiveerder de verzorging vol te houden.’
We hebben dan wel allemaal een huid die we willen beschermen en verzorgen, maar iedere huid heeft iets anders nodig
Wat kun je zelf doen?
Marleen vertelt dat er ook dingen zijn die je zelf thuis kunt doen voor een mooie huid. ‘Erg belangrijk: een passende huidverzorging. Dat wil zeggen, verzorging die past bij wat jouw huid nodig heeft. De juiste producten kunnen ervoor zorgen dat de huidbarrière intact wordt gehouden. De huidbarrière moet je zien als dakpannetjes die op elkaar liggen. Wanneer deze barrière verstoord is, liggen de pannen niet meer mooi op elkaar waardoor indringers binnendringen. De huid geeft hierop een reactie in de vorm van irritatie, droogte of andere problemen. Jouw verzorging helpt de huid dus een handje om die barrière te herstellen.’
Welke verzorging is goed?
En met passende huidverzorging wordt dus niet de eerste de beste crème bedoeld. ‘De meest gemaakte fout die ik tegenkom is dat mensen naar een drogist gaan en zomaar een product aanschaffen dat in de aanbieding is. Of ze laten zich adviseren door iemand die niet perse verstand heeft van huidverzorging. We hebben dan wel allemaal een huid die we willen beschermen en verzorgen, maar iedere huid heeft iets anders nodig. Bij de één droogt een reiniger bijvoorbeeld enorm uit. Maar een ander heeft een vettige huid, en daarvoor is diezelfde reiniger misschien juist heel geschikt. Laat je daarom adviseren door een deskundige, en weet wat je koopt.’
Wat kun je doen tegen huidveroudering?
Wat je zelf kunt doen tegen huidveroudering, is beschermen. ‘Bijna niemand is dol op rimpels. Het beste wat je zelf tegen huidveroudering kunt doen, is preventief SPF smeren. Huidveroudering komt door meerdere factoren, maar zonbescherming is de snelste en gemakkelijkste manier om huidveroudering te voorkomen. In antirimpelcrèmes geloof ik niet, maar weet wel dat hoe droger de huid is, hoe zichtbaarder de lijntjes. Daarom is het wel erg belangrijk de huid goed te hydrateren. Daarnaast zijn er serums met verbeterende werkstoffen, die wel kunnen helpen. Dit soort serums prikkelen de huid en stimuleren zodoende nieuwe celaanmaak. Deze celaanmaak zorgt voor een verbeterde en strakkere huidconditie.
-
Scheren, epileren, waxen en ontharingscrème: er zijn verschillende manieren om van ongewenste haargroei af te komen.
-
Bij het ouder worden verandert je huid. Ze wordt dunner en begint haar elasticiteit te verliezen.
-
Vroeger maakte je je druk om puistjes, nu wens je dat dat je grootste probleem was. Want als je nu in de spiegel kijkt, zie je niets anders dan rimpels. Het verschil tussen deze plooien en puistjes is dat die laatste tijdelijk zijn. Met een goede huidverzorging en een flinke portie geduld gaan die vanzelf weer weg.
-
Ouder worden we allemaal. Het is een cliché, afijn, maar als je foto’s van jezelf ziet, zie je het er toch ook echt wel aan af: die fijne lijntjes, rimpeltjes en kraaienpootjes.
-
Bauwien van der Zwaag is pas 26 jaar, maar heeft al twee volledige opleidingen afgerond én al bijna drie jaar haar eigen huidtherapiepraktijk. Huidproblemen verminderen en verhelpen, en daarmee vaak ook een stuk onzekerheid en schaamte bij mensen wegnemen, is wat zij het liefste doet.
-
Daniëlle: ‘Ik ben altijd al dol op make-up geweest en ik had al wel eens nagedacht over permanente make-up. Dat leek me vooral erg handig tijdens het sporten, op vakanties en ‘s ochtends bij het opstaan, want dan zie je er gelijk verzorgd uit.
-
Aleida: ‘‘Wat zie je er goed uit!’ Dat hoor ik vaak tegenwoordig en ik zie het zelf ook als ik in de spiegel kijk. Ik zie niet meer die afgetobde vrouw met die vermoeide en treurige blik, maar een open gezicht dat weer blij de wereld inkijkt. Eigenlijk is het een heel subtiele verandering, maar het effect is enorm.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Kun je je er ook zo op verheugen? ’s Ochtends je zomerkledij aantrekken, je spulletjes verzamelen en je tas inpakken om een heerlijke dag in de zon te vertoeven; of je nou in het park gaat liggen, naar het strand vertrekt of de hele dag mensen gaat kijken op het terras. Je checkt je tas.