Last van een vochtarme huid? Tijd om te hydrateren!
Ons lichaam bestaat voor ongeveer zestig tot zeventig procent uit water. Je zou daardoor denken dat er aan vocht geen gebrek is. Toch kan je huid gemakkelijk een vochttekort hebben. Het gevolg daarvan is een veel voorkomend huidprobleem, namelijk een droge of vochtarme huid. En dat kan voor vervelende irritaties zorgen. Bij het tegengaan van de vochtarme huid, staat er één handeling centraal: hydrateren. Het is van belang om dit op de juiste manier te doen.
Droge huid
Je huid kan aardig wat schadelijke invloeden verdragen, maar op een gegeven moment bereikt het zijn limiet. Als er bepaalde schadelijke stoffen in de huid dringen, beschadigt je huidbarrière. Zodra de barrièrefunctie vermindert, verliest je huid gemakkelijker vocht en ontstaat er een droge huid. Dan kun je last krijgen van een trekkerig gevoel. Ook kunnen er schilfertjes, jeuk en een rode kleur ontstaan. Dit zijn vaak de symptomen waaraan je een vochtarme huid kunt herkennen.
Behoefte aan vocht
Bij een vochtarme huid is je vochtbalans flink verstoord. Je huid heeft hierbij erg behoefte aan vocht, maar kan dit niet goed vasthouden. Vooral de bovenste laag van je huid vervult hierbij een belangrijke functie. Wanneer je huid een stabiele conditie heeft, beschermt de hoornlaag de huid tegen uitdroging en voorkomt dat water uit je huid verdampt. Wanneer hierin iets misgaat, is het zaak om je huid te ondersteunen. Dit is mogelijk door middel van hydrateren.
Kamp jij met een droge huid?
Voordelen van hydrateren
Naast het in balans brengen van je uitgedroogde huid, kan hydrateren ook voor andere positieve effecten zorgen:
- Meer elasticiteit: door regelmatig te hydrateren, blijft de elasticiteit van je huid stabiel. Zo blijft je huid voor een langere tijd strakker en behoud je je jonge uitstraling.
- Remt talgproductie: vaak denken we bij puistjes aan een te vette huid. Dit klopt zeker, maar bij een vochtarme huid kunnen er ook pukkeltjes tevoorschijn komen. De huid overcompenseert door veel talg aan te maken. Door voldoende te hydrateren, remt je talgproductie af. Hierdoor verminderen automatisch je oneffenheden.
- Geeft een goed gevoel: daarnaast heeft het invloed op je gemoed. Met een vochtarme huid krijg je last van klachten en is je huid wellicht minder mooi. Een gehydrateerde huid is glad en klachtenvrij. Dat geeft een goed gevoel!
Hydrateren van binnenuit
Maar hoe kun jij je huid goed hydrateren? De eerste stap is kijken naar hoe je van binnenuit aan de slag kunt gaan. Voeding speelt hierbij een grote rol. Voeg bijvoorbeeld groenten en fruit toe op je dagelijkse menu. Deze voedingsproducten bevatten veel water en vitaminen en mineralen. Ook mag je niet vergeten om veel (water en thee) te blijven drinken. Door genoeg te drinken, raakt je lichaam bovendien de afvalstoffen kwijt en voel je je dus beter.
Vochtinbrengende behandeling
Een andere manier om je droge huid weer in balans te krijgen, is met een professionele behandeling. Bij Instituut GAEA helpen we je graag verder. Hier bieden we de Consultation Discovery treatment aan. Een behandeling waar alle aandacht uitgaat naar jouw huid en huidprobleem. Het bestaat uit een huidanalyse en verschillende handelingen op gebied van huidverbetering. Je huid wordt gereinigd, gemasseerd, gehydrateerd en geëxfolieerd.
Uiterlijk en innerlijk
Bij Instituut GAEA willen we jou mooi laten voelen, zowel van binnen als van buiten. Dat doen we aan de hand van beautybehandelingen, maar ook door hulp te bieden bij voeding. Wij geloven in de ultieme combinatie tussen voeding en huidverbetering! Dé samenwerking voor een stralende huid. Wil jij meer weten? Schroom niet om contact op te nemen.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.