Sommige huidproblemen gaan niet vanzelf over
Clara Feenstra: ‘In onze 4 praktijken zien wij veel patiënten met ‘schade’ na een ernstige ziekte. Veelal zijn dit problemen na oncologie of schade door diabetes.’
Huidtherapie
‘De problemen die wij zien, zijn divers. Meestal worden wij als huidtherapeuten in de praktijken geconfronteerd met problemen waarvan men zegt dat die wel vanzelf overgaan, zoals huidproblemen, littekens en oedeemvorming, maar ook zichtbare schade! Te denken valt aan schade na borstkanker, prostaatkanker, vulvakanker en problemen na kanker in het hoofd-halsgebied. Tevens zien we vaak slecht genezende wonden door diabetes of radiotherapie. Deze problemen gaan niet vanzelf over!’
Behandelingsmethoden
‘De huidtherapeut beschikt over voldoende behandelingsmethoden om de lichamelijke ongemakken te verlichten of te verhelpen. Veelal zijn dit patiënten die we gedurende een langere tijd zien, waar we door de veelheid van behandelingen een goede en vertrouwensband mee opbouwen. Wij hebben namelijk alle tijd om deze problemen te bespreken en zijn ook zeer vertrouwd met deze problemen.’
Acceptatie
‘Tijdens onze behandelsessies hebben we tijd genoeg om ‘onze’ patiënten te begeleiden met het accepteren van de psychische schade. Zoals een oedeemborst met veel ongemak, een opgezwollen scrotum, geen seksueel gezellig leven, een niet zo leuk uiterlijk en een stinkende wond. Onze taak als huidtherapeut is tevens om hier een taak in te nemen, en dat doen we ook!’
De huidtherapeut behandelt patiënten met een zieke of beschadigde huid
Verder leven
‘Wat altijd ter sprake komt, is ‘hoe nu verder?’ De patiënt kan zich bijvoorbeeld afvragen: ‘Is er nog plek voor mij op mijn werk?’ Na een ziekte sta je hier anders in. Een andere vraag kan zijn: ‘Hoe verder met mijn veranderde lichaam?’ Kortom: er is nog genoeg om aan te werken binnen onze samenleving, en daar werken wij als huidtherapeuten graag aan mee.’
De onmisbare huidtherapeut
De huidtherapeut is een beroepsbeoefenaar binnen de eerste- en tweedelijns-gezondheidszorg. Zij (of hij) behandelt patiënten met een zieke of beschadigde huid op verwijzing van een medicus. Na behandeling door een huisarts of specialist is vaak nog aanvullende behandeling, verzorging en revalidatie nodig.
Huidtherapie
Huidtherapeut is een relatief jong beroep, maar nu al onmisbaar geworden. Vanaf 1976 is stelselmatig gewerkt aan een opleiding die voorziet in de benodigde kennis. Inmiddels is er een HBO opleiding Huidtherapie aan de Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Utrecht. De Praktijk Huid- en Oedeemtherapie Clara Feenstra bestaat sinds 1997 en is enige grote praktijk voor huid- en oedeemtherapie in het Westland. De praktijk werkt uitstekend samen met alle verwijzers in de omgeving.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.