orthomoleculaire

Orthomoleculaire geneeskunde: je bent wat je eet

‘Wat dan ook de vader van de ziekte is, de moeder is altijd verkeerde voeding’, is een bekende uitspraak van de Griekse arts Hippocrates (460-370 v. Chr.). Het inzicht dat voeding een belangrijke rol kan spelen bij geneeskunde, was dus al vroeg bekend. Bij orthomoleculaire geneeskunde ligt de nadruk op het eten van de juiste voeding. Het doel is om zoveel mogelijk nuttige en goede voedingsstoffen binnen te krijgen, en zo min mogelijk schadelijke.

Klachten

Loop je op dit moment rond met die eeuwige buikklachten of aanhoudende migraineaanvallen? Wil je gezonder gaan leven en meer op je voeding letten? Open je ogen eens voor orthomoleculaire geneeskunde, het kan jou misschien van die vervelende klachten afhelpen.

Orthomoleculaire geneeskunde

Bij deze vorm van geneeskunde worden alleen middelen gebruikt die bekend zijn voor het lichaam, natuurlijke stoffen dus. Wanneer je een behandeling ondergaat, worden er optimale hoeveelheden voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en belangrijke vetzuren toegediend. Er wordt op cel- en molecuulniveau gekeken welke voedingstoffen een positieve invloed hebben. Omdat er met stoffen wordt gewerkt waar het lichaam bekend mee is, komen bijwerkingen en schade aan het lichaam niet tot nauwelijks voor.

Voedingsadvies

Een orthomoleculaire behandeling wordt vaak gecombineerd met een bepaald voedingsadvies, hierbij kun je denken aan voeding zoals vis, (zee)groente, fruit, noten en kruiden. Maar ook voedingssupplementen, zoals vitamine D, of magnesium spelen een rol.

Jouw voeding staat centraal

Curatief, preventief en palliatief

Orthomoleculaire geneeskunde kan op verschillende manieren worden ingezet:

  • Curatief: hierbij wordt de achterliggende oorzaak behandeld van chronische klachten, zoals: diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten.
  • Preventief: hierbij is het doel optimaal gezond te worden én te blijven.
  • Palliatief: ook voor symptoom- en pijnbestrijding kan orthomoleculaire geneeskunde uitkomst bieden.

Feitjes en weetjes

  • ‘Orthos’ is een Grieks woord en betekent juist, recht of gezond.
  • ‘Moleculair’ verwijst naar de structuur van de moleculen.
  • De term ‘Orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968.

Problemen aanpakken

Ben je op zoek naar een Orthomoleculair arts? Sicco Weertman van BodySwitch Amsterdam is hierin gespecialiseerd. Naast ziektepreventie, pakt Sicco op een natuurlijke en gezonde manier de oorzaken van aanhoudende (chronische) klachten aan.

Datum: 01 februari 2018