Krijg soepelheid en beweging terug in je rug
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen. Bij Manuele Praktijk Anna kan gebruikgemaakt worden van chirotherapie en de Dorn-methode. Wat houden deze methodes in en hoe werken ze?
Beenlengteverschil
Om uit te zoeken welke gewrichten geblokkeerd zijn, wordt eerst gekeken of er een beenlengteverschil is. Een ongelijke beenlengte komt eigenlijk altijd door een scheefstand of blokkades in het bekken. Deze scheefstand wordt op zijn beurt weer gecompenseerd door je wervelkolom, waardoor ook je schouders weer scheef komen te staan en geblokkeerd kunnen raken. Een beenlengteverschil zorgt zo voor een scheve houding waarbij alle gewrichten elkaar proberen te compenseren en er vaak meerdere gewrichten niet meer goed bewegen, oftewel “geblokkeerd” zijn.
Over gewrichtsblokkades
Een gewrichtsblokkade kan leiden tot verschillende klachten, waarvan pijn (bijvoorbeeld in je rug, onderrug of bekken) vaak het eerste wordt opgemerkt. Er komt spanning te staan op je spieren en het kan leiden tot spierknopen; samengetrokken spiervezels die uit zichzelf niet kunnen ontspannen. Bovendien komt er druk op het zenuwstelsel te staan. Hierdoor blijft er geen doorlopende stroom naar alle lichaamsdelen lopen, wat op den duur voor een heel nieuw scala aan klachten kan leiden.
Chirotherapie
Het is bij een gewrichtsblokkade dus zaak om de blokkade weer op te heffen. Bij Manuele Praktijk Anna Bron wordt gebruik gemaakt van twee methodes.
De eerste hiervan is chirotherapie. Hierbij wordt door middel van manipulatie ruimte gecreëerd op een gewricht, waardoor het gewricht weer vrij kan bewegen en de spieren de spanning los kunnen laten. Bij chirotherapie maakt de therapeut een kleine snelle beweging waarbij een krakend geluid kan optreden. Vaak voel je hierna direct verlichting.
Een gewrichtsblokkade kan leiden tot verschillende klachten
De Dorn-methode
De Dorn-methode is een andere vorm van manuele therapie. Deze methode is een stuk milder dan chirotherapie. Bij de Dorn-methode wordt een gewricht tijdens beweging door de therapeut de goede kant op geduwd. De cliënt beweegt hierbij zelf, waardoor de spieren als het ware afgeleid zijn en de duwbeweging van de therapeut niet kunnen tegenwerken. Door dit een aantal keren te herhalen krijgt het gewricht zo zijn normale bewegingsvrijheid terug. Doordat deze manier veel langzamer gaat, komen hier meestal geen krakende geluiden bij vrij. Dit maakt de Dorn-methode heel geschikt voor mensen die zich niet comfortabel voelen bij het ‘kraken’.Ook hierbij voel je meestal direct verbetering.
Wat is het vervolg?
Het lukt meestal niet om met één behandeling al het gehele bewegingsapparaat los te maken en te vooral te houden. Dit komt doordat het lichaam een “spiergeheugen” heeft en daarom vaak terugvalt op de bekende weg. Daarom is het nodig om de behandeling te herhalen of de behandeling met andere behandelvormen aan te vullen. Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van de oorzaak van de blokkades.Toch zul je al gauw voelen dat er iets verandert. Dat je jezelf losser begint te voelen en lekkerder in je vel zit. Klachten kunnen afnemen en je kunt zelfs verlichting ervaren van klachten waarvan je niet wist dat ze bij een gewrichtsblokkade zouden kunnen horen.
Over Anna Bron
Manuele Praktijk Anna Bron is de praktijk van Anna, waar ze mensen helpt met verschillende klachten, zoals stressklachten en vermoeidheid. Haar aanpak is gericht op het lichaam als geheel. Een klacht hoeft namelijk niet op de plek te zitten van de oorzaak, maar kan het gevolg zijn van een aantal verschillende oorzaken op verschillende plekken. Alle systemen in het lichaam werken immers met elkaar samen, en ieder lichaam werkt anders. Anna Bron kan je naast chirotherapie en de Dorn-methode helpen met behandelingen zoals shiatsumassages en andere vormen van massagetherapie, cupping, guasha en bewegingstechnieken. Zo kun jij weer vrij bewegen!
-
Als je last hebt van rugklachten, kan dat je dagelijkse activiteiten behoorlijk moeilijk maken. Gelukkig zijn er handige tips die je kunt volgen om rugpijn te voorkomen en te verminderen.
-
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken.
-
Toen Margot (62) googelde op ‘pijn in heup’ schrok ze best van wat ze allemaal te lezen kreeg. Toch was er ook veel herkenning: pijnlijke onderrug en pijnuitstraling langs de heupen, benen en soms zelfs tot aan de voet. Vooral de pijn in haar heup begon haar steeds meer te beperken in haar dagelijks leven.
-
Regelmatig heeft Paula Kobayashi-van Luit ze over de vloer: mensen met rug-, schouder- en nekklachten. Bijvoorbeeld door verkeerd of te veel zitten.
-
We leven in een maatschappij waarin we onder druk komen te staan, door werk, relatie, enzovoorts. Hierdoor kunnen we uit balans raken. Door alle hectiek vergeten we onszelf nog wel eens, maar wanneer je lichaam seintjes geeft, bijvoorbeeld door pijn, is het belangrijk om hiernaar te luisteren.
-
Thuiswerken ging van een uitzondering naar de norm, toen iedereen geadviseerd werd zo veel mogelijk de werkvloer te vermijden. De eetstoelen, keukentafels en laptops zijn alleen amper een vervanging voor de kantoorstoelen en bureaus op kantoor. Hierdoor krijgen steeds meer mensen last van rug-, nek- en schouderklachten.
-
‘De pijn schiet vaak als een bliksemschicht door mijn rug’, vertelde Wilma me aan de telefoon. Ze had al heel lang last van die afschuwelijke zenuwpijnen en door de jaren heen was er nog steeds geen heldere diagnose of een oplossing gevonden. Soms ging het een periode goed, maar dan ineens was het er weer.
-
Chris wist aan het eind van de dag meestal niet meer hoe hij staan moest. En dat valt niet mee wanneer je een winkel hebt. Zijn onderrugklachten straalden vaak uit naar zijn benen.
-
Als jong meisje al had Heleen veel interesse in alles wat groeide en bloeide. In een hoek van de tuin van haar ouders mocht zij haar eigen planten en bloemen verzorgen. En eerlijk is eerlijk: aan dat stukje tuin werd enorm veel aandacht besteed en dat was te zien.