angststoornis

Sociale angst: wanneer heb je er last van en wat kun je eraan doen?

Voordat het tijd is om te gaan, probeer je nog één keer adem te halen. In je hoofd vliegen
je gedachtes alle kanten op. Wie zullen er allemaal aanwezig zijn op het feestje? Hoe zal
je jezelf moeten gaan gedragen? Hoe lang zal het feestje eigenlijk duren? De zenuwen in
je maag weten je van top tot teen te bevriezen. Met trillende hand pak je je telefoon.
‘Vandaag komt toch niet zo goed uit,’ typ je. Zal je het bericht versturen, of niet?

Wat is sociale angst?

Mensen die sociale angst ervaren, hebben zenuwen en angstgevoelens voor veel sociale situaties. Dit kunnen situaties zijn zoals een feestje, borrel of een presentatie. Maar ook bij kleinere momenten, zoals een kort gesprekje bij het koffieautomaat of iemand die je aanspreekt op straat kunnen al zorgen voor een zenuwachtig gevoel. De zenuwen ontstaan uit een angst om niet aardig gevonden te worden, kritiek te krijgen op je gedrag of om op een andere manier sociaal afgekeurd te worden. Nu is het niet gek om voor situaties als een presentatie of feest waarbij je niemand kent een beetje zenuwachtig te zijn. Mochten de zenuwen zodanig hevig worden dat het je dagelijks leven in de weg gaat staan, bijvoorbeeld dat je situaties gaat ontwijken of vooraf tot weinig in staat bent door de spanning, kan het nuttig zijn om hier hulp bij te zoeken.

De spiraal van zenuwen

Sociale angst is in veel gevallen een irrationele angst. Mensen die sociale angst ervaren, weten dat er eigenlijk weinig kan gebeuren. De zenuwen ebben in veel gevallen weg tijdens het evenement of de sociale gelegenheid waar ze door ontstonden. Maar dat betekent niet dat ze de volgende keer, wanneer ze weer een sociale aangelegenheid in het vooruitzicht hebben, de zenuwen niet weer voelen. Ook kunnen sociale angsten voor een vervelende spiraal zorgen. De angst zorgt er hierbij voor dat je bepaalde sociale activiteiten overslaat. Hierdoor word je ook minder geconfronteerd met de irrationaliteit van de angst. In andere woorden: je merkt minder vaak dat angsten eigenlijk niet nodig zijn, omdat de sociale activiteiten ook erg leuk kunnen zijn. Doordat je het overslaat, merk de je volgende keer dat de zenuwen nog heviger zijn. Hierdoor wordt de kans dat je de activiteit annuleert alleen maar groter.

Gevolgen van sociale angst

Wat voel je wanneer je last hebt van sociale angst? De kenmerken van sociale angst
verschillen per persoon. Symptomen kunnen zijn:

  • (Hevige) zenuwen
  • Zweten
  • Benauwdheid, of een ‘brok in je keel’
  • Droge mond
  • Kortademigheid
  • Hartkloppingen
  • Paniekaanvallen
  • Vermijden van sociale situaties
  • Fysieke klachten zoals hoofd- en of schouderpijn
  • Slaapproblemen

Sociale angst is in veel gevallen een irrationele angst

Hoe ontstaat sociale angst?

Sociale angst is iets waar mensen vaak lang last van hebben voor ze weten dat de gevoelens onderdeel zijn van een angststoornis. Dit komt doordat een sociale angststoornis zich vaak op jonge leeftijd al ontwikkelt. Dit kan bijvoorbeeld komen door pesten of door een vorm van afwijzing op jonge leeftijd. In families waar angstklachten meer voorkomen, bestaat een grotere kans dat ouders dit ook op kinderen overdragen.

Cognitieve gedragstherapie bij sociale angst

Heb je het gevoel dat je te maken hebt met (een vorm van) sociale angst? Het is belangrijk om te weten dat je hier niet de enige in bent. Deze vorm van angst komt vaak voor en het is dan ook niet gek om hier hulp voor te vragen. Het goede nieuws is namelijk dat deze angst goed te behandelen is. Hierbij maak ik gebruik van cognitieve gedragstherapie (CGT). Sociale angst ontstaat door gedachtes die vaak niet waar zijn, zoals een gevoel dat je onaardig gevonden gaat worden. CGT richt zich op het analyseren van je gedachtes en hierdoor gedachtes ook te veranderen.

CGT bij Egilah

Cognitieve gedragstherapie is een van de therapievormen die ik, Ingrid Wijnands, aanbied bij praktijk Egilah. Hier begeleid ik mensen met verschillende klachten, waaronder angstklachten op sociaal gebied. Ik weet hoe beperkend deze klachten kunnen zijn in je dagelijks leven. Zelfs al voelt het soms alsof er eigenlijk niets aan de hand is, op het moment dat je de angst hebt, kun je tot weinig in staat zijn. Met CGT kunnen we ervoor zorgen dat je om kunt gaan met deze zenuwen, zodat ze je leven minder overheersen. Neem daarom contact op voor een eerste kennismaking!

Datum: 12 april 2022