
Op supermarktsafari: wapen je tegen de valstrikken van ongezond eten
Daar sta je dan met je boodschappenlijstje in de supermarkt. De leuzen schreeuwen je tegemoet: ‘plantaardig’, ‘goed voor hart en bloedvaten’, ‘biologisch’, ‘0% toegevoegde suikers’, ‘light’ of ‘verrijkt met vitaminen’. De verpakkingen staan bomvol met allerlei rijtjes, tabellen en gezondheidsclaims. Maar wat staat er nu precies en waar moet je eigenlijk naar kijken? De supermarkt zit vol valstrikken, maar gelukkig kun jij leren hoe jij je een weg door die jungle kunt banen.
Supermarktsafari
Gezond eten kan ontzettend lastig zijn. Niet omdat je het niet wil, maar omdat het jou, de klant, ontzettend lastig wordt gemaakt om onderscheid te kunnen maken tussen gezond en ongezond eten. Producten schreeuwen allerlei zogenaamde beloftes die eigenlijk bijna nooit kloppen. Zo kunnen artikelen waar light op staat, nog steeds bijzonder slecht zijn voor je gezondheid. Wat zo’n gezondheidsclaim op een product je namelijk niet vertelt, is dat die verlaging in calorieën door minder vet in lightproducten weer gecompenseerd wordt met meer suiker en koolhydraten dan in het originele product zitten, of de suiker is vervangen door ongezonde zoetstoffen. Speciaal om die reden biedt Astrid van AZ-coaching een supermarktsafari aan.
Zie door de bomen het bos weer
Astrid: ‘Eigenlijk kom je er pas achter of een product echt gezond is door te leren hoe je een etiket moet lezen en begrijpen. Dit kan lastig zijn, omdat er op een verpakking doorgaans een hoop informatie staat, van tabellen en teksten tot ingrediëntenlijsten en logo’s. Het is een hoop informatie voor zo’n kleine verpakking en daarom is het lastig om te weten waar je nou precies op moet letten. Door die bomen kun je dus het bos niet meer zien en wordt het bijna onmogelijk om de gezonde, eerlijke en schone voeding in de schappen te vinden.’
Fabrieksvoeding
Wanneer voeding wordt bewerkt in de fabriek gaan waardevolle vezels, vitaminen en mineralen verloren, onder andere door het raffineren en verhitten van het product. Daarnaast worden er ook schadelijke stoffen toegevoegd. Zo staat veel voeding tegenwoordig niet alleen stijf van de smaakversterkers, verborgen suikers en schadelijke vetten, maar kunnen er ook in het verpakkingsmateriaal giftige chemicaliën verwerkt worden. Om die reden kun je maar beter met een grote boog om deze ‘fabrieksvoeding’ heen lopen, maar het is een kunst om onderscheid te kunnen maken tussen fabrieksvoeding en natuurlijk, volwaardige eten.
‘Het belangrijkste is om je niet te laten misleiden’
Laat je niet misleiden
Astrid: ‘Het belangrijkste is dus om je niet te laten misleiden. Met de supermarktsafari kan ik je wapenen tegen de gemene trucjes van mooie verpakkingen. Ik wijs je op producten die wel of juist niet gezond zijn en leg je uit waarom dit zo is. Als je weet hoe je een etiket moet lezen, kun je op een veilige, gezonde en duurzame manier boodschappen doen. Je weet dan wat er in een product zit en je leert hoe voedingswaardetabellen en ingrediëntenlijsten in elkaar steken en wat ze precies zeggen. Strakke verpakkingen en mooie praatjes hebben op die manier geen geheimen meer voor jou.’
Waar moet jij precies op letten?
Tijdens de supermarktsafari kun je leren hoe je weet of er in de sinaasappelsap wel een echte sinaasappel verwerkt is, maar ook waarom je dik wordt van lightproducten en waarom sauzen en zakjes vaak bomvol schadelijke toevoegingen zitten. Wil jij je leren wapenen tegen de valstrikken in de supermarkt? Neem dan contact met Astrid voor een afspraak of telefonisch consult. Zo kun je vanmiddag nog goed voorbereid de supermarkt in!
-
Gezond koken klinkt eenvoudig, maar zodra je dagelijks moet bedenken wat er op tafel komt, blijkt het vaak lastiger dan gedacht. De vraag wat eten we vanavond verandert al snel in een zoektocht naar iets dat snel, lekker én voedzaam is. Maar wat betekent ‘gezond koken’ nu eigenlijk?
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt. Dat proces begint niet pas op hoge leeftijd, maar al rond de leeftijd van 30-35 jaar.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.