ongezond-eten

Op supermarktsafari: wapen je tegen de valstrikken van ongezond eten

Daar sta je dan met je boodschappenlijstje in de supermarkt. De leuzen schreeuwen je tegemoet: ‘plantaardig’, ‘goed voor hart en bloedvaten’, ‘biologisch’, ‘0% toegevoegde suikers’, ‘light’ of ‘verrijkt met vitaminen’. De verpakkingen staan bomvol met allerlei rijtjes, tabellen en gezondheidsclaims. Maar wat staat er nu precies en waar moet je eigenlijk naar kijken? De supermarkt zit vol valstrikken, maar gelukkig kun jij leren hoe jij je een weg door die jungle kunt banen.

Supermarktsafari

Gezond eten kan ontzettend lastig zijn. Niet omdat je het niet wil, maar omdat het jou, de klant, ontzettend lastig wordt gemaakt om onderscheid te kunnen maken tussen gezond en ongezond eten. Producten schreeuwen allerlei zogenaamde beloftes die eigenlijk bijna nooit kloppen. Zo kunnen artikelen waar light op staat, nog steeds bijzonder slecht zijn voor je gezondheid. Wat zo’n gezondheidsclaim op een product je namelijk niet vertelt, is dat die verlaging in calorieën door minder vet in lightproducten weer gecompenseerd wordt met meer suiker en koolhydraten dan in het originele product zitten, of de suiker is vervangen door ongezonde zoetstoffen. Speciaal om die reden biedt Astrid van AZ-coaching een supermarktsafari aan.

Zie door de bomen het bos weer

Astrid: ‘Eigenlijk kom je er pas achter of een product echt gezond is door te leren hoe je een etiket moet lezen en begrijpen. Dit kan lastig zijn, omdat er op een verpakking doorgaans een hoop informatie staat, van tabellen en teksten tot ingrediëntenlijsten en logo’s. Het is een hoop informatie voor zo’n kleine verpakking en daarom is het lastig om te weten waar je nou precies op moet letten. Door die bomen kun je dus het bos niet meer zien en wordt het bijna onmogelijk om de gezonde, eerlijke en schone voeding in de schappen te vinden.’

Fabrieksvoeding

Wanneer voeding wordt bewerkt in de fabriek gaan waardevolle vezels, vitaminen en mineralen verloren, onder andere door het raffineren en verhitten van het product. Daarnaast worden er ook schadelijke stoffen toegevoegd. Zo staat veel voeding tegenwoordig niet alleen stijf van de smaakversterkers, verborgen suikers en schadelijke vetten, maar kunnen er ook in het verpakkingsmateriaal giftige chemicaliën verwerkt worden. Om die reden kun je maar beter met een grote boog om deze ‘fabrieksvoeding’ heen lopen, maar het is een kunst om onderscheid te kunnen maken tussen fabrieksvoeding en natuurlijk, volwaardige eten.

‘Het belangrijkste is om je niet te laten misleiden’

Laat je niet misleiden

Astrid: ‘Het belangrijkste is dus om je niet te laten misleiden. Met de supermarktsafari kan ik je wapenen tegen de gemene trucjes van mooie verpakkingen. Ik wijs je op producten die wel of juist niet gezond zijn en leg je uit waarom dit zo is. Als je weet hoe je een etiket moet lezen, kun je op een veilige, gezonde en duurzame manier boodschappen doen. Je weet dan wat er in een product zit en je leert hoe voedingswaardetabellen en ingrediëntenlijsten in elkaar steken en wat ze precies zeggen. Strakke verpakkingen en mooie praatjes hebben op die manier geen geheimen meer voor jou.’

Waar moet jij precies op letten?

Tijdens de supermarktsafari kun je leren hoe je weet of er in de sinaasappelsap wel een echte sinaasappel verwerkt is, maar ook waarom je dik wordt van lightproducten en waarom sauzen en zakjes vaak bomvol schadelijke toevoegingen zitten. Wil jij je leren wapenen tegen de valstrikken in de supermarkt? Neem dan contact met Astrid voor een afspraak of telefonisch consult. Zo kun je vanmiddag nog goed voorbereid de supermarkt in!

Date: 22 mei 2020