Boost voor je borsten én zelfvertrouwen
Je borsten zijn een belangrijk onderdeel van je vrouwelijke silhouet. Wanneer je borsten je onzeker maken, kan dit je behoorlijk belemmeren. Misschien vind je ze te klein en durf je niet in bikini, hebben je borsten na de zwangerschap veel volume verloren of geven je grote borsten je nek- en schouderklachten. Gelukkig is er voor al deze problemen een oplossing.
Borstvergroting
Voel jij je niet op je gemak in badkleding en probeer jij je kleine borsten altijd te verhullen door het dragen van bepaalde kledingstukken? Een borstvergroting kan je zelfvertrouwen een flinke boost geven. De ingreep kan worden gerealiseerd door middel van implantaten die in de borst worden geplaatst. Samen met een specialist kun je kiezen uit verschillende vormen en maten. Hierbij wordt natuurlijk altijd rekening gehouden met jouw wensen, maar ook met de vorm van je lichaam. Een nieuwe techniek om je borsten voller te maken is lipofilling. Daarbij wordt eigen vetweefsel van bijvoorbeeld je buik of heupen gebruikt. Deze manier van een borstvergroting is ideaal als je geen implantaten wilt of geen grote volumeverandering wilt. In tegenstelling tot implantaten kan door lipofilling de cup ‘maar’ met één cupmaat worden vergroot. Lipofilling leent zich ook erg goed om symmetrie te herstellen wanneer je borsten ongelijk zijn.
Als je zware borsten een last zijn
Misschien wil jij juist liever kleinere borsten omdat het gewicht van je borsten je bijvoorbeeld in de weg zit. Het kan een zeurende pijn geven aan je rug en schouders. Ook kunnen ze je belemmeren bij sporten of bewegen. Bij een borstverkleining wordt er aan de onderkant van je borsten huid en klierweefsel verwijderd. Ook vindt er vaak een tepelcorrectie plaats, waarbij de tepel naar boven wordt gezet. Het is belangrijk om je te realiseren dat een borstverkleining om die reden altijd littekens geeft, maar de specialist doet natuurlijk zijn best dit zo veel mogelijk te beperken.
Wanneer je borsten zijn gaan hangen
Na een zwangerschap, als je veel bent afgevallen of gewoon omdat je wat ouder bent: borsten kunnen door allerlei oorzaken gaan hangen. Vaak verdwijnt er ook volume aan de bovenkant. Door middel van een borstlift kunnen je borsten weer teruggebracht worden naar de plek waar ze vroeger zaten. Je kunt een borstlift ook combineren met een implantaat voor wat extra volume.
Lipofilling bij borstreconstructies: specialist aan het woord
Dr. Jeroen Stevens is werkzaam als plastisch chirurg bij Velthuis kliniek. Hij is onder andere gespecialiseerd in lipofilling. ‘Doordat bij lipofilling gebruik wordt gemaakt van je eigen cellen is de methode helemaal veilig. De methode kan ook goed worden ingezet bij een borstreconstructie na borstkanker om het resultaat te verbeteren en pijn te verlichten. Ook kan een deuk die bijvoorbeeld is ontstaan na een borstoperatie gecorrigeerd worden.’ Samen met een researchteam doet dr. Stevens al jarenlang innovatief, wetenschappelijk onderzoek naar lipofilling en biochirurgie. Door dit onderzoek heeft hij een methode ontdekt die het mogelijk maakt om je lichaam zelf schade te laten repareren: ‘Hierdoor wordt het niet alleen mogelijk om bijvoorbeeld de deuk in een borst na het verwijderen van een tumor te herstellen, maar kunnen we ook huid die door bestraling is beschadigd, herstellen. Ook littekens en alle andere vormen van schade kunnen, ongeacht de leeftijd van het litteken, worden hersteld. Het is een universele techniek die in de toekomst breed toegepast zal kunnen worden.’ Meer informatie over deze innovatieve methode, RPS genaamd, en het doorlopende onderzoek vind je op www.drstevens.nl.
‘Ook littekens en alle andere vormen van schade kunnen worden hersteld’
Veelgestelde vragen
Hoe lang duurt het voordat ik weer hersteld ben van de ingreep?
Met name de eerste dagen na de ingreep kun je last hebben van napijn en zwellingen. In de eerste week moet je veelal rust houden en na drie weken kun je rustig je dagelijkse bezigheden weer oppakken. De eerste vier weken draag je dag en nacht een sportbeha. Na zes weken zijn de meeste vrouwen helemaal hersteld.
Moet ik thuis iets regelen voordat ik een borstcorrectie onderga?
De eerste week moet je rust houden. Het is dus fijn als er huishoudelijke hulp is en eventueel iemand voor de opvang van de kinderen. Doe van tevoren ook boodschappen en zorg voor een goed gevulde koelkast!
Vergoedt mijn verzekering de ingreep?
Of de ingreep vergoed wordt, hangt af van waar en hoe je verzekerd bent. Je kunt hierover informeren bij je zorgverzekeraar of een afspraak maken bij Velthuis kliniek.
-
Lichaamsgeurtjes, je kent ze wel. Steek je neus maar eens om de deur van een kleedkamer in een sporthal. Die kenmerkende zweetgeur herken je uit duizenden. Het wil overigens niet zeggen dat wie last heeft van onaangename geuren onder de oksels tekortschiet in zijn of haar lichamelijke hygiëne. Andere factoren spelen daarin ook een rol.
-
Scheren, epileren, waxen en ontharingscrème: er zijn verschillende manieren om van ongewenste haargroei af te komen.
-
Bij het ouder worden verandert je huid. Ze wordt dunner en begint haar elasticiteit te verliezen.
-
Vroeger maakte je je druk om puistjes, nu wens je dat dat je grootste probleem was. Want als je nu in de spiegel kijkt, zie je niets anders dan rimpels. Het verschil tussen deze plooien en puistjes is dat die laatste tijdelijk zijn. Met een goede huidverzorging en een flinke portie geduld gaan die vanzelf weer weg.
-
Ouder worden we allemaal. Het is een cliché, afijn, maar als je foto’s van jezelf ziet, zie je het er toch ook echt wel aan af: die fijne lijntjes, rimpeltjes en kraaienpootjes.
-
Bauwien van der Zwaag is pas 26 jaar, maar heeft al twee volledige opleidingen afgerond én al bijna drie jaar haar eigen huidtherapiepraktijk. Huidproblemen verminderen en verhelpen, en daarmee vaak ook een stuk onzekerheid en schaamte bij mensen wegnemen, is wat zij het liefste doet.
-
Daniëlle: ‘Ik ben altijd al dol op make-up geweest en ik had al wel eens nagedacht over permanente make-up. Dat leek me vooral erg handig tijdens het sporten, op vakanties en ‘s ochtends bij het opstaan, want dan zie je er gelijk verzorgd uit.
-
Aleida: ‘‘Wat zie je er goed uit!’ Dat hoor ik vaak tegenwoordig en ik zie het zelf ook als ik in de spiegel kijk. Ik zie niet meer die afgetobde vrouw met die vermoeide en treurige blik, maar een open gezicht dat weer blij de wereld inkijkt. Eigenlijk is het een heel subtiele verandering, maar het effect is enorm.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?