dermatografie

Dermatografie: camoufleren of juist weer zichtbaar maken

Je uiterlijk speelt een grote rol in je mate van zelfvertrouwen. Wanneer je gezegend bent met een knap gezichtje en mooi figuur zul je regelmatig bewonderende blikken oogsten. Het tegendeel is echter ook waar. Je wordt ook regelmatig nagekeken wanneer je in je gezicht of op een andere zichtbare plaats bijvoorbeeld een groot litteken, vitiligo of een wijnvlek hebt of als je je wenkbrauwen of hoofdhaar mist als gevolg van een ziekte of chemotherapie. Het liefst zou je dergelijke uiterlijke kenmerken helemaal verhullen.

Camoufleren

Met dermatografie, ook wel medisch tatoeëren of medisch pigmenteren genoemd, kun je dergelijke plekken op je huid grotendeels camoufleren. Littekens die zijn ontstaan na een grote operatie, het laten weglaseren van een tatoeage, automutilatie of een brandwond kunnen je uiterlijk behoorlijk ontsieren. Soms kun je ze met behulp van camouflerende make-up of met je kleding aan het zicht onttrekken, maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk.

Zichtbaar maken

Dermatografie wordt niet alleen toegepast om te camoufleren, maar ook om bepaalde delen in het gezicht of op het lichaam juist weer zichtbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan (deels) ontbrekende wenkbrauwen als gevolg van alopecia, chemotherapie of medicijngebruik. Pigmentatie van de wenkbrauwen brengt direct expressie terug in het gezicht. Een ander voorbeeld is de tepel die ontbreekt bij de vrouw die borstkanker heeft gehad en bij wie een borstreconstructie is gedaan. Qua silhouet is de symmetrie weer terug, maar pigmentatie van de tepel en tepelhof maakt een borstreconstructie helemaal af en doet veel voor het zelfvertrouwen.

Dermatografie

Bij dermatografie wordt de huid met kleine naaldjes bewerkt. Op deze manier worden er pigmenten in de huid gebracht om de huid te camoufleren, in het geval van bijvoorbeeld wijnvlekken en vitiligo, of juist iets zichtbaar te maken, zoals een nieuwe tepelhof, wenkbrauwen of een ontbrekende teen- of vingernagel. Je kunt de techniek vergelijken met tatoeëren, maar bij dermatografie wordt met pigmenten gewerkt, in plaats van met inkt zoals bij een tatoeage het geval is. Ook gaan de kleurstoffen minder diep de huid in en vervagen ze na een aantal jaren. Afhankelijk van de behandelde plek en de hoeveelheid blootstelling aan zon en buitenlucht zal de medische tatoeage na zo’n drie à vijf jaar bijgewerkt moeten worden.

Bij dermatografie wordt met pigmenten gewerkt, in plaats van met inkt

Microneedling

Er wordt overigens niet altijd met pigmenten gewerkt. Door alleen met de kleine naaldjes te werken, wat microneedling wordt genoemd, wordt een beroep gedaan op het zelfherstellend vermogen van de huid. Soms wordt tegelijkertijd ook een werkstof de huid in gesluisd, waardoor de huid een extra zetje krijgt om zich te herstellen en te verbeteren. Microneedling is een prachtige methode om littekens zachter, soepeler en minder opvallend te maken. Soms is pigmenteren niet eens meer nodig, omdat de huid zelf weer kleur aanmaakt!

Optimaal resultaat

Voor een optimaal resultaat zijn er altijd meerdere behandelingen nodig. Hoeveel, dat is onder meer afhankelijk van de te behandelen aandoening, de conditie van de huid en het genezend vermogen van de huid. Behandelingen met dermatografie vragen om het nodige geduld, maar gezien de resultaten is het dat meer dan waard.

Datum: 16 mei 2019