Zeg je rimpels gedag met microneedling!
De één legt zich er bij neer, de ander is er bang voor en háát ze. We hebben het over rimpels. Hoe dan ook: vroeg of laat ontkom je er niet aan, want aan de vorming van rimpels is niet te ontsnappen. Behoor jij tot team twee? Dat wil zeggen: je vreest, mogelijk al vanaf jonge leeftijd, voor de plooien, lijntjes en groeven in je huid die op een zeker moment zullen verschijnen. Daarom smeer jij al járen preventief met antirimpelcrème, en heb je al bij het eerste sprankje zonlicht (dé rimpelboosdoener) een SPF in de aanslag. Helaas: ondanks al je goede maatregelen liggen er voor jou dus ook vroeg of laat rimpeltjes op de loer. Maar gelukkig bestaan er tegenwoordig wél hele goede behandelingen voor als het eenmaal zover is. Met microneedling is het namelijk mogelijk om rimpeltjes te vervagen.
Rimpels: hoe ontstaan ze?
Al vanaf je vijfentwintigste begint het biologische proces van huidveroudering. Door dit proces wordt het stofwisselingsproces in de huidcellen trager. Het gevolg is dat er minder belangrijke bindweefselcellen worden geproduceerd, namelijk collageen en elastine. Deze stoffen houden jouw huid elastisch en stevig. Je huid wordt dunner, en de eerste lijntjes en rimpeltjes verschijnen. Bij de een gebeurt dit overigens eerder dan bij de ander.
Huidverouderingsproces
Verschillende factoren kunnen het verouderingsproces van de huid versnellen. Allereerst zijn er factoren waar je simpelweg niet zoveel invloed ophebt, namelijk erfelijkheid, hormonale veranderingen en de mimiek van je gezicht. Daarnaast zijn er ook externe factoren: factoren van buitenaf. De grootste externe boosdoener is de zon. UV-straling tast namelijk de elastinevezels aan, die je huid soepel en veerkrachtig houden. Daarnaast zijn er nog rimpelbevorderende factoren als stress, roken, cafeïne, alcohol, een slaapgebrek, een chronische ziekte en medicijngebruik. Deze factoren zorgen ervoor dat er een teveel aan vrije radicalen in de huid ontstaat. Deze vrije radicalen tasten het bindweefsel aan, waardoor je huid minder elastisch wordt en er rimpels ontstaan.
Soorten rimpels
Rimpels zijn er in allerlei soorten en maten:
- Fijne lijntjes: fijne lijntjes zijn – helaas – de voorlopers van diepere rimpels. Ze ontstaan meestal doordat de huid erg droog is, en door de mimiek van je gezicht. Kraaienpootjes zijn hier een typisch voorbeeld van.
- Dynamische rimpels: deze rimpels zijn alleen te zien als er beweging is in de mimiek van je gezicht. Voorbeelden hiervan zijn fronsrimpels op het voorhoofd, rokerslijnen en lachrimpels.
- Statische rimpels: dit zijn rimpels die altijd te zien zijn in je huid, ook als er geen beweging is in de mimiek. Deze rimpels ontstaan door een toegenomen activiteit van de onderliggende mimische spieren, en door een afname van collageen en elastine. Bekende vormen van statische rimpels zijn de rimpels boven de bovenlip, en de rimpels onder de ogen.
Met microneedling is het mogelijk om rimpeltjes te vervagen
Behandeling
Met microneedling is het mogelijk om je rimpeltjes te vervagen. De naam van de therapie geeft het eigenlijk al weg: tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van naaldjes. De microneedling pen bevat 9 kleine steriele naaldjes die vibrerend over de huid bewegen. Hierdoor ontstaan kleine verticale kanaaltjes in de huid, die voor het oog niet zichtbaar zijn. Op deze manier wordt de huid gestimuleerd om collageen en elastine aan te maken. Dit zijn lichaamseigen stoffen die verantwoordelijk zijn voor de structuur en de stevigheid van de huid. Het resultaat van de behandeling? Je huid oogt egaler, frisser, gezonder én stralender. Voor het mooiste resultaat is het overigens aan te raden om meerdere behandelingen te volgen, met tussenpozen van een aantal weken.’
Microneedling tegen huidveroudering
De behandeling kan bij meerdere huidproblemen worden ingezet, namelijk:
- Het vervagen van rimpels
- Het verstrakken van de huid
- Het verbeteren van littekens
- Het verminderen of verwijderen van pigmentvlekken
- Het verminderen van couperose
‘Ons werk geeft ons veel voldoening!’
‘Ons werk geeft ons veel voldoening!’ Het team van Huid- en oedeemtherapie Salland vertelt: ‘Wij, Marieke, Iris, Arlette en Bauwien, zijn ervaren en deskundige huid- en oedeemtherapeuten. Door ons veelzijdige beroep kunnen we veel voor mensen betekenen een positieve gezondheid in al haar facetten zo goed mogelijk nastreven. Uit het verbeteren van huidproblemen en het bereiken van zichtbare resultaten halen wij veel voldoening.’
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Kun je je er ook zo op verheugen? ’s Ochtends je zomerkledij aantrekken, je spulletjes verzamelen en je tas inpakken om een heerlijke dag in de zon te vertoeven; of je nou in het park gaat liggen, naar het strand vertrekt of de hele dag mensen gaat kijken op het terras. Je checkt je tas.
-
Ouder worden we allemaal. Het is een cliché, afijn, maar als je foto’s van jezelf ziet, zie je het er toch ook echt wel aan af: die fijne lijntjes, rimpeltjes en kraaienpootjes.
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Vaak zeggen mensen dat je er gezond uitziet als je kleur op de wangen hebt, maar is dit wel zo als je huid rondom de wangen enorm rood is? Die roodheid staat ook wel bekend als couperose, een veelvoorkomende aandoening die niet schadelijk is maar wel irritaties oplevert.
-
Als je aan deodorant denkt, denk je aan een spray, roller of stick. Maar wist je dat de poeder- en crèmedeodoranten steeds populairder worden? Deze varianten kennen verschillende voordelen, zoals minder kans op vlekken in je kleding en een betere geurbestrijding.
-
Iedereen heeft zijn eigen blikvangers. Wellicht zijn het je ogen of je strakke jukbeenderen. Of misschien heb je een mooie, egale huid of een scherpe kaaklijn. Daar mag je trots op zijn!
-
Bultjes en roodheid in je gezicht, opeens blozen en zichtbare bloedvaatjes: rosacea is een lastige huidaandoening. Het komt voor bij mannen en vrouwen en ontstaat meestal tussen het 30ste en 50ste levensjaar. In sommige families komt het meer voor, maar over de exacte oorzaak is nog weinig bekend.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!