vitiligo

Vitiligo aanpakken met dermatografie

Supermodel Winnie Harlow is, vooral door de huidaandoening die ze heeft, een opvallende verschijning. Als kind werd ze gepest vanwege haar vitiligo, maar nu is het haar handelsmerk en heeft ze bewezen dat je ook met deze huidaandoening de droom van menig meisje uit kunt laten komen. Toch is niet iedereen even gelukkig met deze opvallende witte vlekken en daarom is het een uitkomst dat ze, voor langere tijd, minder zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Oorzaak onbekend

Bij vitiligo ontstaan er melkwitte vlekken op je huid, doordat de pigmentcellen geen melanine meer produceren. Het is een onomkeerbare, chronische aandoening die niet meer overgaat. Soms is de huid jarenlang rustig, waarna het aantal vlekken zich ineens weer uitbreidt. Als er haren groeien op zo’n gedepigmenteerde plek, worden deze ook vaak wit. Een precieze oorzaak van vitiligo is nog steeds niet bekend, al bestaan er wel verschillende theorieën over het ontstaan ervan.

Camoufleren

Natuurlijk kun je de ontkleurde plekken met een camouflerende make-up in de kleur van je huid redelijk onzichtbaar maken. Maar dat is niet altijd even praktisch, omdat het kan afgeven of in de loop van de dag weer vervaagt.

Dermatografie

Met behulp van dermatografie (medische tatoeage of medische pigmentatie) kunnen de plekken echter voor langere tijd onopvallend worden gemaakt. De behandelingen worden op de niet-gebruinde huid uitgevoerd. Deze tint zul je het grootste deel van het jaar hebben. Wanneer je daarna toch weer bruin wordt, ga je wel enig verschil zien. De gepigmenteerde huid bruint namelijk niet mee in de zon. Het is uiteraard altijd verstandig je huid goed tegen de zon te beschermen, maar de gepigmenteerde huid vergt nog extra aandacht.

Heb jij vitiligo? Deze gedepigmenteerde plekken kunnen als storend ervaren worden.

Eerlijk advies

Er zijn ook situaties waarbij een behandeling niet raadzaam is, bijvoorbeeld wanneer je van nature een heel lichte huid hebt. Het effect van dermatografie is dan minimaal. Ook wanneer het om heel grote oppervlaktes gaat, moet je je afvragen of je er wel aan wilt beginnen. Ze kunnen wel behandeld worden, maar dat wordt wel lang en kostbaar verhaal.

Compacte plekken

Het meest geschikt voor dermatografie zijn de compacte plekken die erg in het zicht springen. Dus bijvoorbeeld op je handen of in je hals. Vitiligo komt ook vaak voor op en rondom de tepels of geslachtsdelen. Vooral wanneer je graag naar de sauna gaat, kan dat een reden zijn om ook deze gebieden te laten behandelen, zodat je je minder bekeken voelt.

Diverse sessies

Dermatografie is niet hetzelfde als tatoeage. Bij een tatoeage wordt de inkt dieper in de huid aangebracht. Bij dermatografie wordt gebruikgemaakt van pigmenten die zo goed mogelijk de natuurlijke kleur van de huid benaderen. Met kleine prikjes, die licht onaangenaam aanvoelen, wordt het pigment in je huid aangebracht. Je huid kan desgewenst met wat Emla crème verdoofd worden. In periode daarna herstelt je huid zich. Een deel van het pigment wordt afgestoten en daardoor kan het lijken alsof de eerste behandeling weinig effect heeft gehad. Maar elke volgende behandeling, steeds met een tussenperiode van vier tot zes weken, wordt de kleur verder opgebouwd. Over het algemeen moet je op circa drie behandelingen rekenen, soms worden dat er meer. Daarna heb je er jarenlang plezier van. Na een paar jaar zal de kleur vervagen en kun je je huid opnieuw laten behandelen.

Datum: 05 september 2019