De juiste voeding voor een gezonde huid
Tegenwoordig is een gezonde leefstijl steeds meer het onderwerp van gesprek in de gezondheidszorg. Het verkleint niet alleen je kans om chronische of levensbedreigende ziektes, maar je voelt je er ook fitter en energieker door. Daarnaast heeft het ook een gunstige invloed op je grootste orgaan: je huid.
Gezonde voeding
Gezonde voeding, zo min mogelijk stress en genoeg beweging wordt door de huidtherapeut dan ook steeds meer gestimuleerd. Een huidtherapeut heeft namelijk te maken met een aantal huidproblemen die verband hebben met voeding, gewicht en stress. De huid staat zeer nauw in contact met de darmen. Als de darmen niet goed functioneren, zie je dat terug in de huid. Ook als de ontstekingswaarden in het lichaam hoog zijn, kan dat in de huid tot uiting komen.
Acne
Eén zeer bekend huidprobleem is acne, dat veroorzaakt wordt door ontsteking van de talgklieren. Vaak komt dit door hormoonschommelingen, maar het kan bijvoorbeeld ook vanuit de darmen komen. ‘Er is al bekend dat voedingsmiddelen zoals zuivel, suiker en varkensvlees acne kunnen verergeren’, legt huidtherapeute Hélène Kempers uit. ‘Wij adviseren deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden als je gevoelig bent voor acne. Ook kan het helpen om ontstekingsremmende voedingsmiddelen te eten.’ Stress kan invloed hebben op de hormoonhuishouding. Daarom is het belangrijk om stress zoveel mogelijk te mijden. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Soms helpen kleine dingen zoals een goede planning, een vast slaapritme en regelmaat in de dag al een heel stuk!
Wonden
Als er een wond ontstaan is, wordt er geadviseerd zoveel mogelijk eiwitten te eten. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en zullen het herstel van de huid bevorderen. Vaak krijgen oudere mensen (bij deze patiëntgroep blijven wonden vaak lang open) te weinig eiwitten vanuit voeding binnen. Er wordt dan gekozen voor voedingsdrankjes die veel eiwitten bevatten. Voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten zijn bijvoorbeeld kip, zalm, tonijn, kwark en peulvruchten.
Lymfoedeem
Bij het chronische ziektebeeld lymfoedeem, blijft er lymfevocht in het lichaam staan. Er zijn lymfklieren aangetast of weggehaald, waardoor lymfevocht niet meer goed afgevoerd kan worden. Als gevolg hiervan verzwakt het afweersysteem. De afweer is namelijk een zeer belangrijke functie van het lymfestelsel. Hélène: ‘In de praktijk kunnen wij lymfoedeem heel goed behandelen met onze oedeemtherapie. Daarnaast is het belangrijk om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan ervoor zorgen dat er extra obstructie van het lymfevocht ontstaat. Daarnaast is beweging essentieel om de spierpomp in het lichaam in gang te houden.’
De juiste en gezonde voeding heeft een gunstige invloed op je huid
Lipoedeem
Een andere chronische, maar veelal ook pijnlijke, aandoening is lipoedeem. Hierbij is het vetweefsel niet gelijkmatig over het lichaam verdeeld. Op de heupen, dijen, (onder)benen, binnenkant van de knieën of armen kan plaatselijke, symmetrische vetophoping ontstaan. De handen en voeten blijven vrij van vetophoping. Hoe lipoedeem ontstaat, is nog niet bekend, maar overmatig eten is in ieder geval niet de oorzaak! Hormonale en erfelijke factoren spelen een belangrijke rol. Lipoedeem komt tot uiting onder invloed van hormonen. Het is daarom zeer belangrijk om de hormoonhuishouding zo stabiel mogelijk te houden, dus stress zoveel mogelijk te mijden. ‘Lipoedeemvet’ is dus een anders soort vet dan normaal vet, en heeft niets te maken met overgewicht. Wel is het zeer belangrijk om een gezonde leefstijl erop na te houden. Net als bij lymfoedeem kan overgewicht de aandoening verergeren. Ook de pijnklachten zullen afnemen als er een gezond gewicht bereikt is. Het vervelende aan lipoedeem is, dat de aangedane ledematen iets groter blijven dan niet-aangedane ledematen, ook als iemand een gezond gewicht heeft.
Soms ontstaat er bij lipoedeem ook lymfoedeem, omdat de lymfvaten dichtgedrukt worden. Daarom is het belangrijk ook veel lichaamsbeweging te hebben om de spierpomp in gang te houden. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat een ketogeen dieet het beste aanslaat bij lipoedeem patiënten. Dit dieet gaat uit van hoge aantallen eitwitten en vetten en een laag aantal koolhydraten.
Samenwerking Judith Bukman
‘In de praktijk vinden wij advies over een gezonde leefstijl zeer belangrijk’, vervolgt Hélène. ‘Echter hebben wij als huidtherapeut geen opleiding gedaan in voeding. Daarom werken wij graag samen met een professionele voedingsdeskundige waar wij onze patiënten naartoe kunnen verwijzen. Voedingsdeskundige Judith Bukman gaat met de patiënt onderzoeken hoe de leefstijl verbeterd kan worden en begeleidt iemand hierbij naar een gezond gewicht en voedingspatroon.’
Proeverijavonden in de praktijk
‘Afgelopen maart hebben wij samen met voedingsdeskundige Judith Bukman twee proeverijavonden gehouden in de praktijk. Judith heeft onze patiënten verteld over gezonde voeding en iedereen laten proeven dat gezond eten ook heel erg lekker kan zijn!’
Samenwerking MTC de Viergang
‘Ook voor beweging hebben wij een mooie samenwerking. Wij werken samen met Medisch Trainingscentrum de Viergang. Dat beschikt over een professionele beweeg- en sportruimte waar mensen onder begeleiding kunnen trainen.’
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.
-
Huidverbetering is niet meer weg te denken uit de schoonheidswereld. Waar men vroeger natuurlijke oliën en fijngestampte bessen gebruikte, gaat het tegenwoordig veel verder dan dat.