Dé manier om van steelwratjes en bloedblaasjes af te komen
Bultjes, wratten, blaasjes, vlekjes en plekjes: iedereen heeft ze. Maar wat zijn het precies? En nog belangrijker: hoe kom je er weer vanaf? In dit blog lichten we twee soorten uit: steelwratjes en bloedblaasjes.
Wat zijn steelwratjes?
Steelwratjes zijn goedaardige huidtumoren, ook wel fibromen genoemd. Het zijn elastische, loszittende aangroeisels op de oksels, hals, romp, liezen, oogleden en de hoofdhuid. Ze zijn vaak huidkleurig of lichtbuin. Over het algemeen zijn ze maar enkele milimeters groot, maar ze kunnen erg storend zijn. Ze hebben doorgaans de vorm van een steeltje, vandaar de naam.
Oorzaken
Gek genoeg is er weinig bekend over de oorzaak van steelwratjes. We weten wél dat steelwratjes het gevolg zijn van een verstoring in het vetweefsel. Ook de schuring van kleding kan leiden tot steelwratjes. Iedereen kan ze krijgen, maar ouderen hebben er vaker last van dan jongeren. En wist je dat een verminderde glucosetolerantie ook een rol speelt?
Behandeling
Steelwratjes vormen geen bedreiging voor de gezondheid en zijn niet besmettelijk. Je kunt ze dus prima laten zitten. Maar als ze cosmetisch storend zijn, dan kan het fijn zijn om ze te laten verwijderen. In sommige gevallen verdwijnen steelwratjes uit zichzelf, bijvoorbeeld door wrijving. Maar in de meeste gevallen gaan ze niet zomaar weg. Je kunt ze zelf verwijderen met zelfzorgproducten, maar het is beter om een specialist in te schakelen. Deze werkt met steriele materialen, elektrische stroom, of vloeibare stikstof.
Steelwratjes en bloedblaasjes: niet schadelijk, wel storend
Wat zijn bloedblaasjes?
Bloedblaasjes, of angiomen, zijn kleine blaasjes die overal op het lichaam voor kunnen komen. Ze kunnen verschillen in kleur. Vaak zijn ze kersenrood, maar ze kunnen ook felrood of donkerblauw zijn. Ze zijn maar een paar millimeter groot. Net als steelwratten zijn bloedblaasjes goedaardige huidtumoren.
Oorzaken
Bloedblaasjes ontstaan door een verandering in het huidweefsel, maar over de precieze oorzaak is weinig bekend. Het is wel zo dat bloedblaasjes doorgaans op latere leeftijd voorkomen. In het begin zijn ze erg klein, maar naarmate je ouder wordt kunnen ze groeien, zowel in formaat als in aantal. Zonlicht kan het ontstaan van bloedblaasjes verergeren.
Behandeling
Bloedblaasjes zijn onschuldig, maar kunnen als storend worden ervaren. Een huidtherapeut kan in zo’n geval de bloedblaasjes verwijderen. Het blaasje wordt verhit met een naald of met een laser. Hierna krijgt het blaasje een grijsbruine kleur en ruimt je lichaam het weefsel op. Na een paar dagen vormt zich een korstje dat langzaam afschilfert.
Over Ankie Willems
Heb jij last van een onzuivere huid, of wil je graag advies over huidverbetering? Bij Schoonheidsinstituut Ankie Willems helpen we je graag verder! Wij kunnen je voorzien van advies, maar ook zijn er diverse behandelmogelijkheden om je huidprobleem grondig aan te pakken. Want niet alleen voor een onzuivere huid kun je bij ons terecht. Wanneer je kampt met bijvoorbeeld acne, een droge huid of iets anders hebben we ook diverse behandelingen klaarstaan. Voor vragen of het maken van een afspraak kun je gerust contact met ons opnemen.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.